Sunn kyllingkebab med lavkalori-pitabrød

Denne herligheten hadde jeg til middag her om dagen, og kan anbefales på det sterkeste! 

Jeg elsker Hellas og gresk mat, og en klassiker når jeg er på ferie der er å spise en stor gyros til lunsj mens vi ligger på stranda og sliker solen. Dette bringer tilbake mange ferieminner! 

Så da jeg så kebab-krydder i krydderavdelingen her om dagen, visste jeg at jeg måtte lage en sunn "gyros" veldig snart. I tillegg nærmer jo både bryllupet og ikke minst bryllupsreisen seg med stormskritt, og bryllupsreisen går nemlig til Hellas! Det skal bli veldig deilig, og jeg er sikker på at det kommer til å bli spist noen gyros på både meg og Kato i løpet av den uka! 

For de som lurer er gyros et slag pitabrød/tykk lefse fylt med kjøtt, litt grønt, noen har pommes frites inni også og selvfølgelig tzatziki. 

Her er min versjon:

Oppskrift på en stor lefse:

  • 3 eggehviter
  • 15 gram kokosmel/havremel eller annen meltype (tilsvarer ca 1 ss)
  • 1 ts fiberhusk
  • 1/4 ts bakepulver
  • Oregan, hvitløkspulver, urtekrydder, salt - det du selv vil smake til med! 
  • Litt vann

Alt blandes godt med enten en stavmixer eller visp. Tilsett vann etter behov. Røra skal være litt rennende, men ikke for tynn. Hele røra helles i en sprayet varm panne og stekes på middels sterk varme.

Fylles med det du måtte ønske! Jeg skjærte kyllingfilét i strimler og stekte med kebabkrydder. Fylte lefsa med oppskjært salat, kylling og hjemmelaget tzatziki. 

For noen gir kokosmel en litt spesiell smak, og derfor kan det være greit å bruke f.eks havremel. Kokosmel gir en lavkarbo-versjon, mens havremel gir mer karbohydrater.

Tzatzikien består av: Yoghurt naturell, agurk, presset hvitløk, salt og pepper. Og evt en liten klype sukrin.

Kaloriinnholdet på lefsa kommer litt an på hva du bruker av tørrvare. Med f.eks kokosmelet du får kjøpt på Helsekosten blir totalen ca 75 kalorier per store lefse. Mens med f.eks Axa havremel blir det ca 103 kalorier. Med hvetemel vil du havne et sted i mellom. Uansett et veldig sunt og ikke minst godt og mettende alternativ til tortillalefse eller pitabrød. 

Har dere noen spesielle ferieminner når det gjelder mat?

33 kommentarer

Solveig Pedersen

24.05.2013 kl.18:05

Å guuuuud! Du er så utrolig flink til å lage mat! Jeg får jo lyst til å lage ALT du legger ut! :D Blir mange bokmerker med dine oppskrifter! :) Denne så utrolig god ut! skal definitift prøve å lage denne! :) Må få bestilt mer fra iherb snart så jeg får laget all den gode maten din! :)
Mmm, såg nydelig ut :D korleis blei konsistensen på det? :)

projecthealthy

24.05.2013 kl.18:58

Åh nam,herlig! Jeg elsker gyros, men har aldri vært i Hellas og derfor aldri smakt en "ordentlig" en ;-) Matmessig har jeg veldig gode mat-minner fra Tyrkia, utrolig deilig mat.. spesielt gode var brødet som smakte som pizzabunn med sterkt krydder, mmm. Litt som garlic sticks og gjerne med ost på toppen.

God helg til deg og dine :D

Stine

24.05.2013 kl.19:03

Solveig Pedersen: Så søt du er :) Tusen takk! Neste gang skal jeg prøve en annen meltype enn kokosmel, siden jeg synes kokosmelet setter litt mer smak. Jeg liker det, men liker å prøve en oppskrift med flere varianter ;) Håper det faller i smak!

Stine

24.05.2013 kl.19:04

Linda Marie Stuhaug: Bedre enn fryktet. Hehe. Men det er greit å smøre den nokså tynn ut i panna, slik at det ikke blir for mye "brød" i hver bit. Jeg likte det veldig godt :) Skal prøve med havremel eller fibramel neste gang :)

Stine

24.05.2013 kl.19:06

projecthealthy: Aaa, gyros er virkelig fantastisk! Og jeg må alltid ha ekstra tzatziki ved siden av når jeg bestiller ;) Så spennende med garlic-sticks. Elsker hvitløk også. Hehe ;)
Vi har ankommet nord, og skal snart avgårde for å prøve smake bryllupsmiddagen ;)
Takk det samme :)
Det skal prøves. Flink du er:-)

Ragnhild

24.05.2013 kl.19:14

Kan man bruke fiberfin i stedet for fiberhusk?

Stine

24.05.2013 kl.19:25

€Malene: Ja, anbefales virkelig, og kan brukes til så mye! Kan sikkert brukes som pizzabunn også :)

Stine

24.05.2013 kl.19:26

Ragnhild Isabella: Fiberfin øker bare fibermengden i baksten, mens fiberhusk binder væske, så det er ikke det samme. Men du kan fint prøve uten fiberhusk :) Det tror jeg ikke vil være noe problem.

Project Dukan.

24.05.2013 kl.19:45

Det såg utrulig godt ut!

annirenf79

24.05.2013 kl.20:35

Det så utrolig godt ut! Må prøves ut en dag :)

Julie

26.05.2013 kl.14:11

Heisann! Skal lage dette til middag i dag faktisk! Håper tortilla lefsene blir vellykket :) Vet du hvilke krydder det er i den kebab miksen? har sikkert alle så jeg kunne kanskje laget en kebab-miks selv :D

Håper du har en finfin dag! :D xx

Stine

27.05.2013 kl.22:16

Julie: Hei! Unnskyld sent svar! Hvis du prøvde lefsene, så håper jeg det falt i smak. Krydderet som er i miksen er sort pepper, paprika, spskumin, oregano, cayennepepper, hvitløk, gurkemeie og koriander :)

Julie

28.05.2013 kl.09:50

Hah! Jeg har alle de krydrene, så da tar jeg kanskje og lager en miks av det en dag :) Brukte fajita krydder som jeg hadde ferdigblandet og det ble veldig godt!

http://julesthenorweegie.blogspot.co.uk/2013/05/healthy-chicken-fajita.html

Takk for oppskriften! Linket selvfølgelig til din opprinnelige post :) xx

Stine

28.05.2013 kl.22:11

Julie: Så koselig å høre at det falt i smak! Og du hadde laget et veldig fint innlegg :D Jeg har blitt helt hekta på de lefsene. Perfekt til lunsj! Steker en på kvelden, og dagen etterpå er den like god ;)

Solveig Pedersen

10.06.2013 kl.20:59

Har bestilt kokosmel fra iherb! :) så snart blir det gyros! :) hvor finner man sånn kebabkrydder? :)

Stine

11.06.2013 kl.22:32

Solveig Pedersen: Nå har Funksjonell mat kommet med kokosmel også, som ikke ruinerer lommeboka :) Krydderet kjøpte jeg på Coop OBS :)

elisabeth

20.09.2013 kl.18:21

har prøvd oppskriften, og det var veldig godt :) men syns de blir litt bløte. føler jeg steker di nok? bruker jeg kanskje får mye vann? noen forslag? :) jeg trenger alt med en teskje, så må spørre om hvor mye hvitløkspulver og oregano du også bruker? :)

Stine

20.09.2013 kl.23:57

elisabeth: Brukte du kokosmel? Jeg synes kokosmel gir ofte et litt løst resulatet. Mens en annen meltype kanskje ville gjort den mer kompakt :) Bare en liten klype av hvert krydder holder :)

elisabeth

21.09.2013 kl.20:08

nei, jeg brukte hvetemel. tusen takk for tips :):)

M

26.11.2013 kl.16:34

Jeg har både prøvd denne oppskriften og brukt lefsen som pizzabunn:) kan virkelig ambefale begge to:)

Stine

27.11.2013 kl.18:42

M: Så spennende som pizzabunn! :)

Synnøve

02.02.2014 kl.17:23

Først vil eg takke deg for ein fantastisk blogg! Er stadig innom for å hente inspirasjon og idear til matlaging og baking! Er sjølv opptatt av helse og kosthald då eg dei siste to åra har endra livsstil og gått ned nesten 100 kg. Eg har fokus på å lage god, men kalorifattig mat. Er veldig glad i mat, så viss det innheld lite kaloriar kan ein ete meir :P

I dag prøvde eg og lage desse lefsene og brukte dei som pizzabunn. Suksess! Eg auka litt på oppskrifta for å få to store lefser i steikepanna. Lot dei kjøle seg ned og hadde på pizzafyllet og litt ost. No ligg eg rett ut på sofaen og er mett og glad :) Lefsene var mjuke sjølv om dei hadde blitt steikt i steikeovnen etterpå, men det gjorde ingenting. Hadde kvitløkspulver og oregano i røra:)

Helsing Synnøve :)

Stine

05.02.2014 kl.20:46

Synnøve: Da må jo jeg først gratulere deg! For en innsats og endring du har gjort! Utrolig bra jobbet :) Og tusen takk for hyggelig melding :)

Camilla

18.03.2014 kl.20:56

Dette så godt ut:-)!! Hvor mange lekser blir det av oppskriften?

Stine

18.03.2014 kl.21:24

Camilla: Dette ga meg bare en stor :)

Sunniva

10.04.2015 kl.10:02

Hei! Går det ann å bake dette i ovnen (har hørt at lapper og sånn også kan stekes i ovnen) eller er røra for flytende? Jeg er veldig glad i oppskriftene dine og de gir meg mye motivasjon og glede :) Stå på og tusen takk! :)

Stine

12.04.2015 kl.22:52

Sunniva: Nei, jeg tror nok du kan smøre den utover på bakepapir på et stekebrett. Evt snu den underveis. Du får nok ikke den samme sprø overflaten kanskje. Jeg har ikke prøvd dette selv.

Else-Britt

22.11.2015 kl.07:51

Dette så veldig godt ut så det skal jeg lage til lunsj i dag - hva slags urter bruker du i røra?

Stine

24.11.2015 kl.22:19

Else: Denne er det lenge siden jeg har laget, så jeg husker ikke dessverre ikke. Persille, dill, oregano, hvitløk eller gressløk :)

Trine Halvorsen

19.02.2017 kl.21:02

Vellykka og godt :))

Stine

31.03.2017 kl.22:27

Trine Halvorsen: Så flott :)

Skriv en ny kommentar

, Oslo

Kontakt: bakekona@gmail.com

hits