Sukkerfrie og fiberrike skolebrød med hjemmelaget vaniljekrem

Puh.. Det var overskriften sin det!

Men disse herligheten fortjener en lang overskrift, og jeg slenger også på saftige, søte, sunne og mettende!

Altså. Gjærbakst er lykke, og spesielt når duften sprer seg i huset. Men, som jeg nevner en haug ganger - tiden til gjærbakst strekker ikke alltid til!

Dermed er jeg så glad for å ha en oppskrift på en "bolledeig" som verken trenger heving eller mye venting! Når jeg er sulten og søtsugen har jeg ikke den lengste tålmodigheten..

Så da har kanskje flere av dere allerede gjettet på hvilken oppskrift jeg har brukt til disse skolebrødene?

Oh yes - samme som kanelsnurrene! Men da selvfølgelig uten smør, sukrin og kanel strødd utover.

Tips: Lag en porsjon av deigen, del den i to, og lag ulike varianter. 

Det mest "avanserte" med denne oppskriften er vaniljekremen, men det er nå det absolutte høydepunktet også!

Jo mer vaniljekrem - jo bedre! ;)

Hvor mye vaniljekrem som går med til disse bollene kommer an på hvor "grådig" du er, men jeg vil nok si ca halvparten av oppskriften. Resten av kremen kan du spise med en skje.. ;) Eller bare lage halvparten av oppskriften.

Oppskrift på hjemmelaget vaniljekrem:

  • 5 dl melk
  • 1 vaniljestang
  • 4 eggeplommer
  • 60 gram sukrin melis - evt sukrin
  • 50 gram maizena

Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Tilsett frøene, hele stangen og melken i en kjele. Varm opp melken til den når rett før kokepunktet.

I en bolle pisker du sammen eggeplommene og sukrin melis til blandingen blir litt lysere i fargen. Rør så inn maizena. 

Når melkeblandingen er klar tilsetter du litt av den varme melken oppi eggdosisen. Dette er for å tempere eggedosisen. Hell alt over i kjelen, og rør på middels varme til blandingen tykner til en deilig krem.

Avkjøl.

Oppebevar i et tett glass i kjøleskapet.

Jeg lagde kremen dagen før jeg lagde skolebrødene, så gikk alt veldig fort å slenge sammen!

Tips: Kjevl ut deigen til en leiv på ca 1,5 cm tykkelse. Ta et glass og trykk ut rundinger. Dermed får du perfekte runde skolebrød. Se i kjøkkenskuffen om du har noe som har en avrundet topp som du kan bruke til å lage en grop, eller bruk en teskje. Du kan selvsagt også bare klemme ned med fingeren ;) Legg en god skje med vaniljekrem i gropen, og stek som i oppskriften.

La de avkjøle seg før du smører på sukrin melis blandet med litt melk/vann. Og litt kokos er vel et must på et skolebrød!

Skal du fryse ned noen lar du være å ta på melis på de som ikke skal spise med en gang! :)

Hvis du synes at det blir litt grovt med bare fullkornsmel, kan du fint erstatte det med vanlig hvetemel, eller en 50/50 blanding. 

 

Med dagens raske og meget gode baketips ønsker jeg dere en fortsatt fin helg :) 

 

#oppskrift #kosthold #bake #skolebrød #utensukker #sukkerfri #sukrinmelis #funksjonellmat #sukrin #trening #bakekona #fullkorn

 

38 kommentarer

Julie @ WolfItDown

22.02.2014 kl.10:52

Ahhhh! Disse fikk jeg lyst på - nu! Men hadde akkurat frokost, dang! Får heller ta og skrive ned oppskriften, det var lurt og lage kremen på forskudd, for nystekte boller smaker så absolutt best, så da kan man jo begynne tidlig på det og invitere på kaffe besøk :D God helg! x

Rikke Næss

22.02.2014 kl.11:29

Skal prøvest ut! NAM :)

HAPPYBITE - Susanne Nesse

22.02.2014 kl.11:59

Mmm, ferske skolebrød er bare helt nydelig godt! :-)

Oda

22.02.2014 kl.12:02

Hvor mange fikk du ? Hvor mye kalorier er det i hver ? :)

lena amundsen

22.02.2014 kl.12:18

Hei hei.

Genial oppskrift :) men går det an å bruke vaniljepulver til vaniljekremen i stede for vaniljestang?

Kamilla

22.02.2014 kl.13:17

de så kjempe gode ut! :)

Men er det mulig å bruke et annet mel enn fiberfin melet? Jeg har cøliaki og kan ikke bruke melet, men da jeg lagde kanelsnurrene så brukte jeg grovt glutenfritt mel i stedet, og da ble deigen så utrolig klissete...

er det mulig å bare bruke mer havremel tror du? ble din deig også veldig klissete?

Ha en fin lørdag!

matogtreningtidsklemme

22.02.2014 kl.14:44

Nam. Skulle hatt kokos i skapet😁

Min matgale verden

22.02.2014 kl.14:54

Det så utrolig godt ut:)

Nina

22.02.2014 kl.15:59

Ser kjempe godt ut :)

Henriette Håkonsen

22.02.2014 kl.17:00

Kalorier i hver? Elsker deg forresten...

Linn - Bikinifitness

22.02.2014 kl.17:14

Nam disse så utrolig gode ut! :-)

LineLundem

22.02.2014 kl.18:55

De så utrolig gode ut! Prøvde ut oppskriften din på kanelsnurrer her om dagen, til å lage scones. De ble utrolig gode. Tilsatte en liten skje med mandelmel, samt hakkede nøtter og rosiner, og det gjorde seg veldig godt i "bollene" det også :)

Kristin

23.02.2014 kl.08:54

Etter at jeg prøvde kanelsnurrene, skjønte jeg at oppskriften fungerer perfekt til skolebrød også! Genial oppskrift som jeg skal ta med meg videre. Fantastisk. Selv om den ikke er glutenfri, har fullkornsmelet så mye nyttig næring i seg at det ikke har så mye å si. Jeg tåler jo gluten, tull å bare spise glutenfritt hvis man ikke har allergier, når eksperter sier at det ikke er noe sunnere å spise glutenfritt :)

Litt avsporing, men digger bloggen og oppskriftene dine. Vaniljefudgen gikk ned på høykant med kjæresten i går. Han E-L-S-K-E-T dem, og han spiser ikke godteri egentlig ;) Veien til en manns hjerte er gjennom magen :D

Kamilla Haaland

23.02.2014 kl.12:09

Så helt fantastisk godt ut!

Anita

23.02.2014 kl.20:29

Har noen sagt hvor genial du er? Dine oppskrifter er overraskende enkle og resultatene blir rett og slett himmelske. Du får en sånn klossmajor som meg til å fremstå som en helt på kjøkkenet. Du fortjener all ros du kan få. Mange bloggere viser til avanserte oppskrifter, som sikkert smaker godt det òg. Men forskjellen er at leserne ikke har hørt om halvparten av ingrediensene og hopper av allerede der...Men du har skjønt det :) Takk!!

Marte

24.02.2014 kl.22:04

Hei!

Tror du det er mulig å havremel i vaniljekrem ? :)

Stine

25.02.2014 kl.21:23

Julie @ WolfItDown: Gjett om jeg koste meg! Med hver eneste bit. Gubben er også like ivrig etter vaniljekrem ;) Håper helgen var super og uka så langt har vært bra :)

Stine

25.02.2014 kl.21:23

Rikke Næss: Ja, disse er nam - det kan jeg love deg :)

Stine

25.02.2014 kl.21:24

Susanne Nesse: Ja, det er helt fantastisk! :)

Stine

25.02.2014 kl.21:25

Oda: Antallet kommer an på hvor store du lager de, men jeg fikk vel 14-15 sttykker. Kaloriene har jeg ikke regnet på :)

Stine

25.02.2014 kl.21:25

lena amundsen: Jeg har ikke prøvd det selv, men det skal nok gå an. Vaniljestang gir nok litt søtere smak :)

Stine

25.02.2014 kl.21:26

Kamilla: Prøv med mer havremel og f.eks mandelmel :)

Stine

25.02.2014 kl.21:26

matogtreningtidsklemme: Bare med melis gjør også susen ;)

Stine

25.02.2014 kl.21:26

Min matgale verden: Varm vaniljekrem - det er godt det! ;)

Stine

25.02.2014 kl.21:27

Nina: Ja, og ikke så veldig avansert heller ;)

Stine

25.02.2014 kl.21:27

Henriette Håkonsen: Hehe, takk for det :) Jeg har dessverre ikke regnet ut hvor mange kalorier det er i hver :)

Stine

25.02.2014 kl.21:28

Linn: Oh yes - en søt og mettende bolle :)

Stine

25.02.2014 kl.21:28

LineLundem: Så morsomt med flere varianter! :)

Stine

25.02.2014 kl.21:30

Kristin: Det er så deilig med oppskrifter som kan brukes til så mye forskjellig. Lett å huske! Haha ;)
Så herlig! Nå blir du ikke kvitt den mannen ;) Ha en fortsatt fin kveld :)

Stine

25.02.2014 kl.21:30

Kamilla Haaland: Det kan jeg, mannen og junior skrive under på ;)

Stine

25.02.2014 kl.21:34

Anita: Tusen tusen takk, Anita :) Jeg prøver og feiler en god del ganger på vei til enkelte oppskrifter for å si det sånn ;) Håper du fortsetter å få til bra resultater på kjøkkenet, og så får du spørre hvis det er noe :) Ha en fortsatt strålende uke!

Stine

25.02.2014 kl.21:37

Marte: Havremel i vaniljekrem? Eller havremelk mener du kanskje? Det kan du nok :)

Karina

23.03.2014 kl.11:33

Disse så utrolig gode ut:) tror du man kan bytte ut sukrinen med steviasukker?

Stine

25.03.2014 kl.21:05

Karina: Ah, jeg skulle ønske jeg kunne svare ordentlig på det, men jeg har ikke bakt med steviasukker før.

Kristin

01.04.2014 kl.13:54

Hei!

Prøvde nettopp denne, men kremen min ble helt finkornet og heller beige.. Hva har jeg gjort galt? Brukte vaniljepulver i stedet for stang, riktig nok, men det burde vel ikke ha mye å si på det?

Vært borti dette før? :)

Stine

11.04.2014 kl.22:10

Kristin: Vaniljepulver er nok årsaken til fargen. Og vaniljepulver har heller ikke den samme sødmen som vaniljestang. Vaniljepulver er hele stanget kværnet, og selve stangen er litt bitter i smaken. Det er i frøene godsakene sitter :)

Eli Mari

08.05.2014 kl.09:53

Mulig det er jeg som har lest meg totalt blind, men har prøvd å se gjennom oppskriften et par ganger nå. Du sier man skal tilsette utskrapte frø og hele vaniljestangen til melkeblandingen ved oppvarmingen, men jeg kan ikke se når vaniljestangen skal bort eller forsvinner? Nå silte jeg hele blandingen når jeg tilsatte den til eggedosisen, men vet ikke om dette var riktig?

Stine

13.05.2014 kl.19:41

Eli Mari: Jeg lar bare vaniljestangen ligge i kremen helt til den skal brukes. Til og med i krukken når den er i kjøleskapet. Da fortsetter det deilige smaken fra vaniljen å trekke inn i kremen ;)

Skriv en ny kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hits