Grunnoppskrift på luftig søt gjærbakst - uten tilsatt sukker

Hei!

Jeg elsker å ha gode grunnoppskrifter, og når jeg først har forelsket meg i en oppskrift skal det mye til for at jeg kaster meg over en annen.

Sånn er det med denne bolleoppskriften. Gjentatte ganger har jeg hatt stor suksess med den her hjemme.

Kommentar fra mannen: "Åh, disse var utrolig gode! Var disse virkelig de uten sukker er eller er det den andre variant?"

Hvis jeg hadde følt at resultatet på disse bollene ikke ble som "the real deal" hadde den ikke blitt min nye favorittoppskrift.

Gjærbakst er så universell og det er så utrolig mange fantastiske smakskombinasjoner man kan lage.

Derfor vil jeg ha et eget innlegg med fokus på oppskriften, og så kan jeg love dere mange andre varianter senere!

For er det en ting jeg alltid må ha i fryseren så er det søt gjærbakst! Perfekt når du får besøk, planlagt eller ei, og du ønsker å servere noe som slår godt an hos alle!

Oppskrift:

  • ca 1 kg hvetemel - hold tilbake litt mens du elter for å se hvor mye som er nødvendig
  • 100 gram sukrin +**
  • 1 pakke fersk gjær - blå pakke - har du god tid til heving holder det med 1/2 pakke
  • 1 ts kardemomme
  • 1 egg
  • 1 god spiseskje honning//maltekstrakt
  • 5 dl lunken/romtemperert melk
  • 1/2 ts salt
  • 150 gram smør skjært i små terninger - jeg brukte ekte meierismør

**Jeg har også prøvd å bake med vanlig sukrin. Det går absolutt an, men jeg føler det gir et litt mer kompakt resultat. Da brukte jeg 175 gram sukrin i deigen, istedenfor 100 gram sukrin +. 

Tilsett alle ingrediensene i bakebollen bortsett fra salt og smør. Gjæren behøver ikke løses opp i melken, men kan bare smuldres i små biter med de andre ingrediensene. 

Kjør maskinen på medium til lav hastighet. Etter et minutt kan du tilsette saltet. Salt i kontakt med gjær kan faktisk hemme veksten til gjæren. La maskinen elte deigen i minimum 5 minutter, gjerne litt lenger. Så tilsetter du litt og litt av smøret. Ikke for mange terninger om gangen, og la de bli eltet inn i deigen før du tilsetter flere. 

Elt deigen et par minutter til, og se nå om du evt må tilsette litt mel. I så fall ikke mer enn til at deigen løsner fra bakebollen. For mye mel gir en hard og kompakt deig. 

Dekk deigen med plast, slik at ikke fuktigheten forsvinner mens den hever. Sett bollen på et lunt sted, og skru på tålmodigheten :)

La deigen heve til dobbelt størrelse, ca 1-2 timer. Min fikk stå i ca 1 1/2 time.

Lenkene er spomset

Når deigen har hevet til ca dobbel størrelse kan du ta det ut av bakebollen og ut på benken. Strø evt litt mel på benken, men prøv å begrense mengde ekstra mel til så lite son mulig.

Kna deigen, rull den til en pølse og skjær skiver på ca lik størrelse. Rull bollene og legg de over på et bakepapir.

Legg over et kjøkkenhåndkle, og skru igjen på tålmodigheten. Etterheving må ikke glemmes!

La de etterheve i ca 1 - 1 1/2 time.

Jeg foretrekker å pensle toppen med pisket egg, men jeg vet noen liker å bruke melk også.

Forvarm ovnen til 220 grader. Stekes midt i ovnen i ca 8-12 minutter. Tiden avhenger av størrelsen på bollene og ovnen du bruker.

Når de har blitt gyldne på oversiden og undersiden er de ferdigstekt.

Skal de fryses blir resultatet best om de blir fryst ned umiddelbart etter at de er avkjølt. Ikke putt varme boller i en tett pose og i fryseren.

Viktig:

Honningen er en viktig del av oppskriften. 

Dette er for å få det luftige resultatet. I vanlig gjærbakst fungerer sukkeret som "mat" for at gjæren skal vokse. Når man da tar bort sukkeret vil dette også påvirke deigen. Honningen er derfor denne erstatningen. I mange oppskrifter på brød/rundstykker, som ikke er søte oppskrifter, finner man ofte litt sukker/honnng/maltekstrakt. Nettopp for å gi gjæren en ekstra piff. 

Noen vil kanskje ikke si at disse bollene er sukkerfrie fordi de inneholder litt honning. Honning er naturlig, i forhold til sukker. I tillegg er mengden honning i oppskriften veldig lite fordelt på hver bolle. ca. 20 gram honning fordelt på 25-30 boller utgjør virkelig ikke mye. 

Lett og luftige - og bare forsvinner i munnen. Helt perfekte!

Helt vanlig boller er gode som de er, men blir virkelig himmelsk med litt deilig topping!

Smør og brunost og syltetøy er to klassikere for meg :)

Med en god grunnoppskrift kan mulighetene være så mange! Gjærbakst lukter himmelsk og gleder mange. Det krever tid og tålmodighet, men det er absolutt verdt det. Ofte liker jeg å lage dobbel porsjon når jeg først er i gang, og fyller opp fryseren. For disse er virkelig nydelige selv om de har vært fryst. 

La dem helst tine på benken. Sett stekeovnen på 200 grader, og stek dem i 4-5 minutter til de er gjennomvarme. Like saftige og luftige! Og perfekt hvis man plutselig får kaffebesøk :)

På med forkleet - og bak! 

 

#oppskrift #sukkerfri #utensukker  #gjærbakst #bake #bakst #bolle #hveteboller #hverdag #mat #sukrin #funksjonellmat #bakekona

33 kommentarer

maren

23.11.2014 kl.12:34

de ser helt nydelige ut! Har du regnet ur næringsinnholdet? :-) Jeg får vondt i ,agen av hvetemel, kan kokosmel/mandel mel/ fiberfin eller hemp mel være alternativer?

Hanne

23.11.2014 kl.13:39

Hei. Jeg har ikke kjøkkenmaskin, vil det påvirke det luftige resultatet mye om jeg elter med hendene?

Veronika Raanes

23.11.2014 kl.15:49

Dette må jeg virkelig prøve! Tusen takk for at du deler <3
Liker virkelig når det er uten tilsatt sukker.:>

June

24.11.2014 kl.19:23

Tusen takk for oppskrift! Må prøves :)

Lurer på hvilken honning du bruker? Og om du bruker flytende honning?

På forhånd takk for svar.

Stine

27.11.2014 kl.15:46

June: Akkurat nå bruker jeg flytende honning, men begge deler fungerer nok helt fint :)

Stine

27.11.2014 kl.15:46

Maren Helgemo: Og allikevel så gode! Tommel opp ;)

Stine

27.11.2014 kl.15:46

Veronika Raanes: Bare hyggelig! Det er utrolig morsomt å dele videre med andre :)

Stine

27.11.2014 kl.15:47

Hanne: Du kan fint elte med hendene, men da krever det tid og muskelkraft. Du burde ihvertfall elte rundt 15 minutter :)

Stine

27.11.2014 kl.15:48

maren: Jeg har ikke regnet ut næringsinnholdet på disse :) Å bake med kokosmel, mandelmel eller hemp mel i gjærbakst har jeg dessverre ingen erfaring med.

Mette

10.12.2014 kl.13:20

Har akkurat baket dine boller. Tok de utav ovnen for 5 min siden og de ser kjempegode ut. Gleder meg til å smake på de. Jeg byttet ut sukrin med tagatesse. Håper de smaker godt likevel. Hihi deigen var iallefall god:-P

Ann Helen

04.02.2015 kl.12:44

Kan jeg bruke sukrin gold isteden for sukrin?

Stine

05.02.2015 kl.09:58

Ann Helen: Jeg har selv ikke prøvd å bake med sukrin gold i gjærbaksten, siden den er litt rundere på smak. Men jeg tror ikke det vil ødelegge resultatet :)

Mette

10.02.2015 kl.20:33

Jeg har bakt disse to ganger med tagatesse og de er kjempegode. Har fått spørsmål om det er virkelig tilfelle at de er sukkerfri for de er bare så porøs og gode. Skal ha selskap til helgen og skal bake de igjen da😊

Hilsen Mette

12.02.2015 kl.15:33

Går det Ann å bruke sukrin melis istedenfor? 👍

Stine

13.02.2015 kl.22:53

Anonym: Jeg tror dessverre ikke det vil bli et like bra resultat.

Stine

13.02.2015 kl.22:54

Mette: Fantatatisk, Mette! Det er veldig gøy å kunne servere folk sukkerfri bakst som smaker som ekte vare :) God helg! ;)

Lise

23.02.2015 kl.11:04

Jeg også tåler ikkje bare hvetemel, fordi d blir for lyst mel for magen min:( men kanskje man kan bruke litt forskjellige type mel . Blande fibra, sammalt hvete fin og hvetemel?;) hvor masse sikrin gold skal man bruke , istedenfor sikrin +. ? Hva slags honning?;) er akasiehonning sunn ?;)

Stine

08.03.2015 kl.21:06

Lise: Du kan fint mikse meltyper i denne oppskriften :) Nøyaktig mengde sukrin gold vet jeg ikke, da jeg ikke har gjort dette selv. Men ca dobbelt så mye. Du kan bruke både flytende og mer fast honning :)

Maren

01.05.2015 kl.21:00

Hei. Nå står deig til kaldheving over natten. Gleder meg til i morgen!

Ifølge mine beregninger blir det ca 200 kcalkcal pr bolle (hvis man lager 25 stk).

Maren

01.05.2015 kl.21:02

...med H-melk og meierismør ;-)

t

17.11.2015 kl.20:31

hvor mye sukker tilsvarer 100gr sukrin+ ?

Stine

21.11.2015 kl.08:45

t: Det holder med å ta 150 gram sukker. Hvis du tar mer blir det nok veldig kompakt.

Idrun Marie

03.02.2016 kl.16:48

Hvordan tror du det blir hvis man bruker speltmel? Blir bollene like luftige da?

Stine

02.05.2016 kl.21:07

Idrun Marie: Tror du ihvertfall må være forsiktig med hvor hardt du jobber med deigen. Juster væskemengden også, da den sikkert trekker til seg på en annen måte. Har selv ikke prøvd med spelt, så vet ikke hvor luftig de vil bli.

t

06.02.2016 kl.01:12

Hvis man bruker skrin gold skall det da også være 175 være gram?

Stine

02.05.2016 kl.21:10

t:Jeg ville nok ha holdt meg til 150 gram da. Sukrin gold har mye mer smak enn sukrin.

Fredrikke

28.02.2016 kl.10:37

Prøver meg på disse nå, men i kombinasjon med denne oppskriften:

http://www.fitnessfrue.no/oppskrift-til-sunnere-boller/

Starta egentlig med den men måtte google litt tiø da eg ønsker å bruke sukrin, så litt lett kombi..... tips til de som spør om grovere mel iallefall ;-)

Spent på resultatet! Grove boller med sukrin/honning. Mettende iallefall da :-)

Stine

02.05.2016 kl.21:11

Fredrikke: Spennende! Håper de ble en suksess :)

t

17.02.2017 kl.21:14

kan man bruke sukrin gold?

Stine

18.02.2017 kl.08:13

t: Jeg har ikke prøvd det selv, så jeg vet faktisk. Sukrin gold er jo litt "tyngre" i smak og konsistens

Katrine

31.03.2017 kl.20:29

Hvis jeg skal tilsette sjokolade, når bør disse tas med i deigen da?

Stine

31.03.2017 kl.22:23

Katrine: Den tilsetter du på slutten av eltingen - holder med å elte det inn det siste minuttet for å få den jevnt fordelt :)

Skriv en ny kommentar

, Oslo

Kontakt: bakekona@gmail.com

hits