Verdens beste fastelavnsboller uten tilsatt sukker

Hei!

Da var vi endelig i gang med en ny mned. Her har januar vrt preget av en del kaos. Sykdom p begge unge og ikke minst oppussing av kjkkenet. Tips: Puss ikke opp et kjkken p vinteren med 2 unger. Grisekaldt, baby og kjkkenls er ikke en bra kombinasjon. N ser jeg heldigvis optimistisk p tiden fremover ;) Det blir lysere ute, gradestokken er ikke like ille og kjkkenet begynner endelig falle p plass. De siste ukene av mammapermisjonen skal nytes til det fulle!

Til helgen er det tid for fastelavn!Da er det frem med bakebollen og la huset fylles med lukten av deilig gjrbakst som fylles med pisket krem/vaniljekrem. En himmelsk kombinasjon.

Derfor deler jeg igjen en av min absolutte favorittoppskrifter her p bloggen.

Denne grunnoppskriften p st gjrdeig gir s luftige og himmelske boller - og kan brukes til langt mer enn bare en vanlig hvetebolle!

S er det noe du burde sette av tiden de neste dagene s er det helt klart bake disse bollene. Du kommer ikke til angre!

Luftig og lett gjrbakst - uten tilsatt sukker.

Jeg legger med oppskriften her, men du kan ogs se en detaljert fremgangsmte p bollene i innlegget med grunnoppskrift p sukkerfri gjrbakst.

OPPSKRIFT:

  • ca 1 kg hvetemel - hold tilbake litt mens du elter for se hvor mye som er ndvendig
  • 100 gram sukrin +**
  • 1 pakke fersk gjr - bl pakke - har du god tid til heving holder det med 1/2 pakke
  • 1 ts kardemomme
  • 1 egg
  • 1 god spiseskje honning//maltekstrakt
  • 5 dl lunken/romtemperert melk
  • 1/2 ts salt
  • 150 gram smr skjrt i sm terninger - jeg brukte ekte meierismr

**Jeg har ogs prvd bake med vanlig sukrin. Det gr absolutt an, men jeg fler det gir et litt mer kompakt resultat. Da brukte jeg 175 gram sukrin i deigen, istedenfor 100 gram sukrin +.

Tilsett alle ingrediensene i bakebollen bortsett fra salt og smr. Gjren behver ikke lses opp i melken, men kan bare smuldres i sm biter med de andre ingrediensene.

Kjr maskinen p medium til lav hastighet. Etter et minutt kan du tilsette saltet.Salt i kontakt med gjr kan faktisk hemme veksten til gjren.La maskinen elte deigen i minimum 5 minutter, gjerne litt lenger. S tilsetter du litt og litt av smret. Ikke for mange terninger om gangen, og la de bli eltet inn i deigen fr du tilsetter flere.

Elt deigen et par minutter til, og se n om du evt m tilsette litt mel. I s fall ikke mer enn til at deigen lsner fra bakebollen. For mye mel gir en hard og kompakt deig.

Dekk deigen med plast, slik at ikke fuktigheten forsvinner mens den hever. Sett bollen p et lunt sted, og skru p tlmodigheten.

La deigen heve til dobbelt strrelse, ca 1-2 timer. Min fikk st i ca 1 1/2 time.

Nr deigen har hevet til ca dobbel strrelse kan du ta det ut av bakebollen og ut p benken. Str evt litt mel p benken, men prv begrense mengde ekstra mel til s lite son mulig.

Kna deigen, rull den til en plse og skjr skiver p ca lik strrelse. Rull bollene og legg de over p et bakepapir.

Legg over et kjkkenhndkle, og skru igjen p tlmodigheten. Etterheving m ikke glemmes!

La de etterheve i ca 1 - 1 1/2 time.

Jeg foretrekker pensle toppen med pisket egg, men jeg vet noen liker bruke melk ogs.

Forvarm ovnen til 220 grader. Stekes midt i ovnen i ca 8-12 minutter. Tiden avhenger av strrelsen p bollene og ovnen du bruker.

Nr de har blitt gyldne p oversiden og undersiden er de ferdigstekt.

Jeg kan slenge med at hvis man m unng egg kan dette utelates fra oppskriften.

I tillegg kan man ogs fint kutte ned p smrmengden fra 150 gram til 100 gram. Dette gir ingen store merkebare endringer p resultatet.

Bollene er utrolig gode uten noe som helst, men litt deilig krem hrer med i fastelavnsboller!

Jeg bytter ut den vanlige kremflten med lettere dessertflte. Fortsatt deilig smak, men med et lavere kaloriinnhold.

Den pisker jeg sammen med frene fra 1/2-1 vaniljestang (avhengig av hvor mye krem jeg skal lage) og ca 1 ss sukrin +.

Et obligatorisk dryss med melis, her sukrin melis, p toppen og s er det bare nyte en bolle eller to!

En annen storfavoritt er fylle bollene med hjemmelaget vaniljekrem fr jeg steker de. Det blir himmelsk godt :)

Lenkene er tilsendt

S da hper jeg flere finner frem forkleet p sndag - og fyller hjemmet med lukten av deilig gjrbakst!

PS. Bollene, uten at de er fylt med krem, kan utmerket fryses! Dermed kan du bake bollene en av de neste dagene, fryse og ta opp p sndag. La de tine p benken, og varm de i ovnen p 220 grader i ca 4 minutter. Da blir de helt som nystekte igjen - og gir deg mer tid til annet sndagsaktiviteter ;)

P med forkle og bak!

#oppskrift #fastlavn #sndag #bake #boller #hverdag #sukkerfri #utensukker #gjrbakst #mamma #kosthold #mat #sukrin #funksjoenllmat #bakekona

6 kommentarer

karoline

03.02.2016 kl.11:48

Heisann :)) disse m jo prves p sndag! :-D Men kan jeg bruke speltmel isteden?:) og hvor mange boller blir det ut av denne oppskriften?:)

Stine

02.05.2016 kl.21:06

karoline: Du kan nok bruke speltmel ja, men vr forsiktig nr du jobber med deigen. Spelt tler ikke like rff behandling. Teller aldri hvor mange boller, s det vet jeg ikke :)

helene

03.02.2016 kl.19:35

Jeg har bare sukrin gold.. Funker det?

Stine

02.05.2016 kl.21:07

helene: Det kan nok gjre de mer kompakt.

Marie

04.02.2016 kl.11:39

Dette er min absolutt favorittoppskrift p sunnere boller :)

Stine

02.05.2016 kl.21:07

Marie: Hurra! S hyggelig hre :)

Skriv en ny kommentar

, Oslo

Kontakt: bakekona@gmail.com

hits