hits

Verdens beste julebrød - uten tilsatt sukker

Hei, 

"Nå kan vi telle ned til jul på en hånd, mamma. High five!" 

Julen nærmer seg med stormskritt, men faktisk det meste under kontroll. Nå gjelder det bare å holde seg friske, men uansett form skal juleferien nytes med et avbrekk fra hverdagen.

Dagens oppskrift anbefales på det sterkeste at dere baker! 

OPPSKRIFT:

  • ca 1 kg hvetemel - hold tilbake litt mens du elter for å se hvor mye som er nødvendig
  • 100 gram sukrin + **
  • 1/2 pakke fersk gjær - blå pakke*
  • 1 1/2 ts kardemomme
  • 1 egg
  • 1 god spiseskje honning//maltekstrakt
  • 6 dl lunken/romtemperert melk
  • 1/2 ts salt
  • 150 gram smør skjært i små terninger - jeg brukte ekte meierismør
  • 200 gram rosiner

*Har du dårlig tid kan du bruke hele pakken. Tørrgjær kan selvfølgelig også brukes, men jeg foretrekker fersk gjær.

**Jeg har også prøvd å bake med erythritol/sukrin. Det går absolutt an, men jeg føler det gir et litt mer kompakt resultat. Da brukte jeg 175 gram i deigen, istedenfor 100 gram sukrin +. 

FREMGANGSMÅTE:

Legg rosinene i en skål med varmt vann i ca 30 minutter.

Tilsett alle ingrediensene i bakebollen bortsett fra salt, smør og rosiner. Gjæren behøver ikke løses opp i melken, men kan bare smuldres i små biter med de andre ingrediensene. Hold tilbake litt på melmengden og juster om du trenger mer på slutten.

Kjør maskinen på medium til lav hastighet. Etter et minutt kan du tilsette saltet. Salt i kontakt med gjær kan faktisk hemme veksten til gjæren. La maskinen elte deigen i minimum 5 minutter, gjerne litt lenger. Så tilsetter du litt og litt av smøret. Ikke for mange terninger om gangen, og la de bli eltet inn i deigen før du tilsetter flere. 

Elt deigen et par minutter til, og se nå om du evt må tilsette litt mel. I så fall ikke mer enn til at deigen løsner fra bakebollen. For mye mel gir en hard og kompakt deig.

Klem væsken ut av rosinene og elt de raskt inn i deigen slik at de ikke bare blir most.  

Dekk deigen med plast, slik at ikke fuktigheten forsvinner mens den hever. Sett bollen på et lunt sted, og skru på tålmodigheten. La deigen heve til dobbelt størrelse, ca 1-2 timer. Min fikk stå i ca 1 1/2 time.

Når deigen har hevet til ca dobbel størrelse kan du ta det ut av bakebollen og ut på benken. Strø evt litt mel på benken, men prøv å begrense mengde ekstra mel til så lite son mulig.

Kna deigen lett og del den opp i fire like store deler. La deigen hvile 15 minutter på benken. 

Kna og formen deigbitene til ønsket form. Jeg liker litt avlange brød, men det er også vanlig med store runde "boller". Legg to og to brød på et papirkledd bakebrett.

Legg over et kjøkkenhåndkle, og skru igjen på tålmodigheten. Etterheving må ikke glemmes! La de etterheve i ca 1 - 1 1/2 time.

Toppen pensles med et pisket egg, og bruk en skarp kniv til å lage noe snitt på overflaten. Dekorativt og hjelper med å holde fasongen.

Stekes nederst i forvarmet ovn på 220 grader varmluft i ca 25 minutter. Et brett om gangen. Følg godt med de siste minuttene. Stekes midt i ovnen i ca 8-12 minutter. Når de har blitt gyldne på oversiden og undersiden er de ferdigstekt

Avkjøl på en rist.

De brødene jeg skal fryse deler jeg i to og fordeler i fryseposer. Et must til julefrokosten! 

Saftig og bare smelter i munne. Smør på toppen er virkelig prikken over i'en! 

Da jeg bakte disse brødene ble nesten et helt brød spist opp. Ungene kom løpende ut på kjøkkenet etter mer, med gubben rett etter :) 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

, Oslo

Kontakt: bakekona@gmail.com