hits

Tykke deilige sveler - uten tilsatt sukker

God kveld,

Da er det kun få timer igjen av 2017, men heldigvis et par dager til igjen av juleferien. Disse dagene har gått fort unna, men vi har fått gjort så utrolig mye allikevel. Rolige start på dagen, med sen frokost og avslapping. I tillegg har vi fått tatt litt opprydding i huset og selvfølgelig noen lufteturer med ski på beina, tur i akebakken og snøballkrig i hagen. 

Vi er veldig heldige som har en egen bålpanne i hagen - noe som varmer veldig godt på kalde vinterdager.

Så etter en runde i akebakken i går ble bålpanna tent, og jeg slang sammen en røre til nydelig sveler for å få varmen i kroppen. 

Denne oppskriften har jeg laget flere ganger tidligere her hjemme, men den har aldri havnet her på bloggen. Nå er det jammen meg på tide! 

En vanlig stekepanne/takke kan selvfølgelig erstatte bålpanna :) Og gjør det også lettere å beholde jevn og kontrollert varme. 

Men nå er det jo litt sjarm med bållukt og et par mislykka sveler som blir litt vel stekt. 

INGREDIENSER:

  • 2 dl søtning* - jeg brukte 1,5 dl zero og 0,5 dl zero gold
  • 5 egg 
  • 1 liter kulturmelk - skumma eller vanlig
  • 1 liter mel**  - jeg brukte 7 dl hvetemel og 3 dl speltmel
  • 1 god ts natron
  • 1 god ts hornsalt
  • 75 gram smeltet og avkjølt smør

*Du kan også bare bruke vanlig zero, og ikke gold. Som alltid liker jeg veldig godt den runde smaken fra gold, og blander disse to. Zero gold fra Bodylab er dessverre ikke tilsalgs lenger, men kan da erstattes med sukrin gold

**Meltypen kan tilpasses litt etter hva du foretrekker. Du kan selvfølgelig bare bruke hvetemel, men jeg liker å blande ulike typer. 

FREMGANGSMÅTE:

Pisk søtning og egg sammen i en kjøkkenmaskin med ballongvisp eller med en stavmikser til en luftig eggedosis. Visp inn kulturmelk, men da med en roligere hastighet slik at du ikke slår ut luften.

Sikt mel, hornsalt og natron sammen i en bolle slik at dette blander seg sammen og klumpene forsvinner. Vend forsiktig inn det tørre i eggedosisen. Rør tilslutt inn smeltet smør. 

La røren svelle i ca 30 minutter.

Stek!

Når svelene får bobler på overflaten og man ser at den har stivnet er de klare for å snus. Steker du i panne/takke bruker du middels sterk varme. Ved for høy varme vil de få stekefarge for fort uten at de blir ordentlig gjennomstekte.

Ambassadør for Bodylab

De som blir igjen kan utmerket fryses. Legg mellomleggspapir mellom svelene, så er det enkelt å ta opp ønsket antall.

Perfekt å servere hvis man plutselig får kaffebesøk eller vil "sprite" opp matpakka til deg selv eller ungene i huset.

Skikkelig tradisjonskost - og så koselig å samles rundt bålpanna! 

Og så lukter alt og alle bål i etterkant..

Disse er virkelig nydelig helt for seg selv, men som med vanlige pannakaker er det godt med litt topping også:

Smør

Smørkrem laget av pisket smør og søtning

Brunost

Syltetøy

Sjokoladepålegg som f.eks proteinella / philadelphia sjokolade eller denne nydelige oppskriften på hjemmelaget nutella

Ut på tur - aldri sur!

Og siden vi snart er i gang med et nytt år er blant annet en av tingene jeg ønsker å bli bedre på:

Bli enda mer aktiv i naturen! Til våren skal vi blant annet prøve oss på telttur med hele gjengen. Jeg er virkelig ikke den flinkeste til å slenge på meg turtøyet, men det betyr jo ikke at det er for seint! Jeg tror det er viktig for barna å oppleve mye av det i barndommen. Komme seg bort fra huset, alle duppedingser og bare være - være i øyeblikket og nyte frisk luft. Sunt for både barn og voksne! 

Dette blir årets siste innlegg. Jeg er veldig spent og har mange tanker om hva 2018 vil bringe. Ingen nyttårsforsetter (liker ikke det ordet) - men jeg har mange personlige mål og tanker om hva jeg ønsker for tiden fremover.  Jeg vurderer å dele enda litt mer enn bare mat her på bloggen med et håp om at ulike oppskrifter kombinert med gode livsstilsvalg vil inspirere flere til å forstå hvor viktig det er å ta vare på seg selv og den kroppen man har.

Så med det ønsker jeg dere et riktig godt nyttår - og tusen takk for alle som har tittet innom i året som har gått!

6 kommentarer

Silje-Margrethe

30.12.2017 kl.20:56

Spennande oppskrift!😁 Men kan zero byttast ut med Sukrin feks?

Stine

30.12.2017 kl.20:58

Silje: Ja, sukrin og sukrin gold kan erstatte zero og zero gold :)

Susanne

30.12.2017 kl.22:11

Hei😃Så spennende oppskrift👏Hvor mange egg skal benyttes?

Godt nytt år til deg og dine!

Mvh Susanne

Stine

31.12.2017 kl.00:06

Susanne: Hei. I oppskriften er det 5 egg :) Et riktig godt nytt år til deg også! :)

Cecilie kristiansen

31.12.2017 kl.12:58

Noe så koselig. Dette skal også prøves her i huset. Godt nyttår til deg og dine :-)

Stine

01.01.2018 kl.20:52

Cecilie kristiansen: Stor suksess her ihvertfall :) Takk, og det samme til deg :)

Skriv en ny kommentar

, Oslo

Kontakt: bakekona@gmail.com