hits

Klassisk hummus

Hei,

Vi har virkelig fått smaken på sommeren og varme den siste tiden - I love it!

Vinterklærne er ihvertfall pakket bort. Det drikkes mindre varm drikke. Gresset er frodig og grønt. Gubben har funnet frem grillklypa. Ungene fyller uteområdet med latter og hopping på trampolina. Ganske herlig tid dette her! 

Da er det bare for fruen å diske opp med ulike tilbehør til grillmaten. Dere har mange nye oppskrifter i vente! Mange av disse kan også lages i store porsjoner, og holder seg godt i flere dager. Godt å komme hjem etter en lang arbeidsdag, slitne unger, steikende varme og at det da er kun kjøttet som må grilles og bordet som må dekkes! 

Jeg har egentlig et veldig lite forhold til hummus. Hørt mye om det, og forstått at det er et klassisk tilbehør til middag eller som dip. 

Nå har jeg endelig fått testet ut dette selv, og jeg slenger meg på bølgen.

Mektig, kremete og deilig smak! 

INGREDIENSER:

  • 100 gram tørre kikerter - ca 250 gram ferdig kokte*
  • 75 gram tahini - jeg brukte lys
  • Saften fra 1/2 stor sitron
  • 1 ts hvitløkspure - eller ca 2 hvitløksfedd
  • 1/2 ts salt - havsalt eller himalayasalt
  • 1/2 ts spisskummen
  • ca 1-1 1/2 dl kokevann fra kikertene

*En kartong kikerter fra butikken tilsvarer dette når den er avrent, og kan erstatte tørre kikerter i oppskriften

FREMGANSMÅTE:

Bløtlegg kikertene i en stor bolle med vann. Sett kjølig i minimum 8 timer. Gjerne natten over.

Hell av vannet, skyll kikertene og putt de over i en kjele. Fyll kaldt vann i kjelen til kikertene er dekt pluss noen cm til. La kikertene koke på svak varme til de er møre. Du kan også tilsette natron i kokevannet etter en stund for å redusere koketiden. Følg da ekstra godt med slik at de ikke blir for overkokte. 

Hell av, men husk å ta vare på deler av kokevannet. 

Mens kikertene fortsatt er varme tilsetter du de i en food prosessor. Tilsett de andre ingrediensene, men hold tilbake på litt av kokevannet. Kjør massen glatt i et par minutter. Dytt ned langs kantene underveis. Juster konsistensen med kokevann, og smak til med mer salt/sitron/krydder om det føles nødvendig. 

Husk at den vil sette seg mye fastere når det blir avkjølt, så den kan gjerne være litt løs når du blender. 

Hell hummusen over i en bolle. Dekk med plastfilm på toppen, og da også oppå selve hummusen. Dette hindrer den i å få en "hard" hinne. Sett kjølig.

Rett før servering toppet jeg hummusen med et litt dryss olje, chiliflak og paprikapulver.

Her i heimen er hvitløk brukt mye i mat, så det kan være du må justere ned mengden. 

Chili kan også tilsettes i selve hummusen om du ønsker at den skal ha et lite varmt sting.

TIPS: Kok opp større mengder kikerter og kok de i porsjonsposer. Kokevannet kan også fryses i separate fryseposer/bokser. Ferdiglaget hummus tåler også fint en runde i fryseren.

Den holder seg god noen dager i kjøleskapet - om det blir noe igjen. Hummus er nydelig som tilbehør til middagen, og også som dip til grønnsaker eller f.eks lompechips!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

, Oslo

Kontakt: bakekona@gmail.com