hits

Julebakst

Sukkerfri pepperkake-marsipan

Alts "pepperkakedeig" 

Man fr litt flelsen av spise selve deigen siden den bde ser ut og lukter delvis som skikkelig pepperkakedeig.

N m man ha i bakhodet at dette skal vre marsipan, og dermed er det ndvendig at du liker mandler/marsipan for at denne oppskriften skal vre en suksess :) 

Dette blir nok ogs rets siste juleinspirerte oppskrift, og noen dager borte fra pcen str p planen. N er planen roligere morgenstunder med julepysj, julefilmklassikere p tv, god mat og tid sammen med familien.

Jeg hper ogs dere passer p nyte sm og store yeblikk, og tar et viktig og fortjent avbrekk fra hverdagsrutiner.

Dette er noen mektige sm biter, noe som gjre at man gjerne spiser begrenset om gangen. Det kommer selvflgelig an p strrelsen, men selve oppskriften er en veldig mager variant p en sunnere julegodis.

INGREDIENSER:

  • 100 gram mandelmel - jeg brukte den fettreduserte
  • 70 gram zero melis
  • 1 ss zero gold*
  • 2-3 ts pepperkakekrydder
  • 2 eggehviter

*En type gold-stning er viktig for den runde smaken. Tilsett gjerne ogs en form for sirup hvis du har - lnnesirup, fiber sirup gold eller lignende.

FREMGANGSMTE:

Bland sammen de trre ingrediensene. Tilsett eggehvite og kna alt godt sammen. 

Du kan trille ut deigen med en gang, men jeg lot min hvile noen timer i kjleskapet frst. 

Bruk litt zero melis p benken nr du kjevler ut og lft p deigen jevnlig. 

Trykk ut eller trill kuler/andre former. Oppbevares i kjleskapet

 

S ste sm figurer! Skikkelig dekorativt p kakebordet.

Og jeg som er svak for sjokolade mtte selvflgelig ha sukkerfri mrk sjokolade p noen av de. 

Du kan enten gjr det veldig enkelt bare drysse over toppen - eller du kan dyppe marsipanen oppi sjokoladen.

nsker du ikke pepperkakesmaken, er det selvflgelig bare utelate dette. Tilsett ulike konditorfarger, s kan gjr det til en morsom bordaktivitet. 

 

Sukkerfrie og spre havreflarn

Hei igjen!

Da var det blitt 16. desember, og snart bare en uke igjen til selveste julekvelden.

Jeg merker at det er s mange flelser i sving om dagen - hormonelle gravide bakekone. Jeg lar meg rre lett, og jeg kjenner alle flelser blir forsterket rundt en snn tradisjonsrik tid.

Jul (og bursdager) gjr jeg meg veldig engasjert, og i r merker jeg at snnen min p 3 ogs tar til seg all kosen, gleden og tradisjonene. Gode minner er skapt, og mange mange flere skal skapes og nytes i dagene som kommer!

rets strste nske gr jeg allerede og brer rundt p. Ei aktiv og sterk liten prinsesse :)

Som jeg nevnte i et tidligere innlegg har jeg dessverre problemer med bekkenet. Det gir en del begrensninger. Selv om dagene er tunge, og vonde, synes jeg det fortsatt er viktig holde p de positive tankene. Jeg m innse at jeg ikke kan "klare selv" i en periode, og faktisk si ja til hjelp. Herremin, som det er vanskelig til tider. Ihvertfall for ei som helst vil ordne og styre med ting selv, p sin mte, og med en gang!

S for ei som er vant til bake minst ti forskjellige slag til jul - er det veldig uvant med nesten tomme kakebokser. Det positive: mindre smspising ;)

S dagens oppskrift ble faktisk slengt sammen for en stund siden, og rakk akkurat tidsnok bli delt fr jul ;)

Oppskrift:

  • 75 gram smr - jeg brukte ekte meierismr
  • 100 gram havregryn
  • 100 gram sukrin
  • 25 gram sukrin gold
  • 1 egg
  • 1 ts bakepulver
  • 1 liten skvett vaniljeekstrakt - eller et lite dryss vaniljepulver. Kan ogs fint slyfes.

Sett stekeovnen p 200 grader.

Smelt smret i mikroen eller i en kjele. Rr inn havregryn i smret.

Pisk sukrin, sukrin gold og egg til blandingen blir litt lysere. Rr inn vaniljeekstrakt og bakepulver.

Tilsett havregrynblandingen sammen med de andre ingrediensene.

Fordel en god teskje rre p bakepapir. Pass p ha plass mellom, slik at ikke alt smelter sammen.

Stekes midt i ovnen i ca 5-6 minutter. De skal bli gyldne p kantene.

La de avkjle seg p bakebrettet fr du flytter de over p en rist.

Oppbevares i en kakeboks.

Lenkene er tilsendt.

Spre og deilige :)

Jeg liker ofte tilsette vaniljeekstrakt i det jeg baker fordi jeg fler det hjelper litt p den kjlige smaken man ofte opplever nr man baker med sukrin.

I morgen er det ikke bare en uke igjen til julaften, men ogs to uker igjen av 2014. En tid for mimring, tilbakeblikk og ikke minst - vende blikket og fokus p det som venter, nye ml og nye minnerike opplevelser.

Ta vare p deg selv - og de rundt deg.

#oppskrift #jul #havreflarn #utensukker #sukkerfri #sukrin #funksjonellmat #hverdag #julebakst #gravid #mamma #tips #kosthold #mat #bakekona

Sukkerfrie og saftige lussekatter

Hei!

Lucia-dagen og feiringen nrmer seg med stormskritt.

Dagen da trtte foreldre og barn mter opp i barnehagen eller p skolen. Barna i hvite klr og med glitter i hret. Og vi spiser lussekatter til frokost!

Pluss en del kaffekopper til foreldrene ;)

Selve historien om Sankta Lucia er ikke srlig koselig, s den sier vi ikke noe mer om her

Vi gr rett p oppskriften.

Oppskrift:

  • ca 1 kg hvetemel - hold tilbake litt mens du elter for se hvor mye som er ndvendig
  • 100 gramsukrin +**
  • 1 pakke fersk gjr - bl pakke
  • 1 ts kardemomme
  • 1 g safran eller 1-2 ts gurkemeie
  • 1 egg
  • 1 god spiseskje honning
  • 5 dl lunken/romtemperert melk
  • 1/2 ts salt
  • 150 gram smr skjrt i sm terninger - jeg brukte ekte meierismr

**Jeg har ogs prvd bake med vanligsukrin. Det gr absolutt an, men jeg fler det gir et litt mer kompakt resultat. Da brukte jeg 175 gram sukrin i deigen, istedenfor 100 gram sukrin +. Evt g ned til 150 gram sukrin, og heller 1-2 skjeer ekstra med honning.

Tilsett alle ingrediensene i bakebollen bortsett fra salt og smr. Gjren behver ikke lses opp i melken, men kan bare smuldres i sm biter med de andre ingrediensene.

Kjr maskinen p medium til lav hastighet. Etter et minutt kan du tilsette saltet.Salt i kontakt med gjr kan faktisk hemme veksten til gjren.La maskinen elte deigen i minimum 5 minutter, gjerne litt lenger. S tilsetter du litt og litt av smret. Ikke for mange terninger om gangen, og la de bli eltet inn i deigen fr du tilsetter flere.

Elt deigen et par minutter til, og se n om du evt m tilsette litt mel. I s fall ikke mer enn til at deigen lsner fra bakebollen. For mye mel gir en hard og kompakt deig.

Dekk deigen med plast, slik at ikke fuktigheten forsvinner mens den hever. Sett bollen p et lunt sted, og skru p tlmodigheten :)

La deigen heve til dobbelt strrelse, ca 1-2 timer. Min fikk st i ca 1 1/2 time.

Linkene er tilsendt.

Resultatet er en smidig deig, som er lett forme.

Kna deigen, slik at du fr ut en del av luftboblene.

Slipp kreativiteten ls, og lag enten de tradisjonelle eller finn p egne former.

Her i huset var det meget populrt med snegler og slanger ;)

Dekorer med rosiner der du fler det passer.

Legg et kjkkenhndkle over bakebrettene, og la de etterheve i 1-1/2 time.

Jeg pensler gjrbakst med et sammenpisket egg fr steking, men du kan ogs bruke melk.

Forvarm ovnen til 220 grader.

Stekes midt i ovnen i 8-12 minutter.

Tiden avhenger av strrelse og ovn. De skal ha blitt gyldne p undersiden og oversiden.

Nydelige rett fra ovnen.

Avkjl de p en rist, slik at de holder best mulig skorpe p undersiden.

GULT ER KULT!

Disse er verken tunge eller trre.

Men luftig gjrbakst, som bare smelter i munnen.

Og de kan utmerket fryses!

S du trenger ikke vente til selve Lucia-dagen for lage disse.

Fryste boller tar du opp fra fryseren. Lar de tine i romtemperatur p kjkkenbenken. Og steker de midt i ovnen p 200 grader i 4-5 minutter. Som nystekt igjen!

Stor suksess hos bde liten og stor!

Jeg hper dere har hatt en fin frjulstid s langt, og ikke lar stresset ta helt overhnd. Forelpig tror jeg at vi har ganske kontroll over julegaver og det som m tenkes p, men jeg fr sikkert litt hyere puls av tenke utover i neste uke ;)

Bak i vei!

#oppskrift #jul #lussekatter #utensukker #sukkerfri #gjrbakst #sukrin #funksjonellmat #bake #hverdag #mamma #bakekona #kosthold #mat

Stekte marsipanstenger uten sukker

Jeg skulle gjerne kalt disse godsakene seige kransekakestenger. For det var det jeg hpet p.

De ble ikke seige, men fortsatt veldig gode!

Det kan vre resultatet blir mer som kransekakestenger hvis du kverner mandler til mel selv, men det har jeg ikke prvd Jeg brukte et fettredusert mandelmel.

Derfor kaller jeg de heller stekte marsipanstenger ;)

Oppskrift:

  • 120 gram mandelmel - eller kvern mandler til mel selv.
  • 120 gram sukrin melis med stevia - eller den originale
  • 1 eggehvite

Bland sammen mandelmel og sukrin melis. Kna inn eggehviten. Pakk deigen inn i plast, og legg den i kjleskapet et par timer.

Del deigen i to, og trill ut til to lange plser. Kutt plsene i passe biter.

Stekes midt i ovnen p 200 grader i 7-8 minutter - til de har blitt litt gyldne.

Avkjl de litt.

Og s er det bare dyppe endene i sjokolade.

Sm mandel"kjeks".

Kanskje litt sirup i deigen vil gjre de seigere? Oh well. Det fr teste ut nr julen nrmer seg igjen ;)

Du kan ogs f.eks dekorere de med sukrin melis blandet med litt eggehvite eller bare spryte sjokolade p toppen :)

Nok en oppskrift som var planlagt for jul. Vel vel ;)

N skal jeg noe veldig spennende.. Nenlig til frisren og klippe av halve hret! Hjelpes.. Det blir spennende se det resultatet!

Nytt r - nytt hr - ny start!

#marsipan #kransekake #sukkerfri #julebakst #oppskrift #mandelmel #sukrinmelis #sjokolade #funksjonellmat #lavkalori #bakst #bakekona

Riskrem-light med hjemmelaget rd saus

Riskrem er en dessert-klassiker for mange p julaften eller i lpet av jula.

I r hadde vi risgrt med mandel p lille julaften - og resten ble gjort om til riskrem p julaften. En viktig juletradisjon for min mann og hans sin familie - og n blitt en del av vr tradisjon.

Jeg m bare f legge til at det var jeg som fikk mandelen i r! ;) Jeg fant den ganske tidlig, men lot de andre forsyne seg mer fr jeg avslrte at den var funnet! ;)

Jeg tenkte jeg skulle dele med dere en lettere variant av riskremen. Like god som originalen - det kan min kjre bekrefte, som forsvant med bollen..

Han fortrekker nemlig spise riskrem uten rd saus!

Oppskrift:

  • 500-600 gram ferdig risgrt
  • En pakke Tine Lett Dessertflte
  • 1 ss sukrin + - evt vanlig sukrin
  • 1/2 ts vaniljepulver - evt 1 ts vaniljesukker

Flte, sukrin og vaniljepulver vispes sammen til en luftig krem. Vend kremen inn i risgrten.

Til den rde sausen brukte jeg denne oppskriften som inspirasjon, og tilsatte i tillegg 1 dl vann. Blandingen lot jeg renne igjen om en sil for at den skulle vre helt fri for klumper og fr. Juster med mer sukrin melis hvis du vil ha det stere.

Som jeg har nevnt tidligere brukt vi risgrten til Coop da vi lagde riskrem p julaften i fjor. Denne er helt klart min favoritt-ferdiggrt, bde p smak og kaloriinnhold. S veldig tidkrevende eller avansert behver ikke denne desserten vre :)

Litt sent komme med denne oppskrift n som jula er over - men jeg skal minne dere p den igjen til neste r ;)

Har dere noen tradisjoner til jule-desserten? :)

#riskrem #dessert #jul #lettere #sukrin #funksjonellmat #hjemmelaget #oppskrift #bakekona

Oppsummering av rets sunnere juleoppskrifter!

Det passer seg avslutte denne sesongen med julebakst med et lite oppsummeringsinnlegg!

Mange godsaker har det blitt, og s og si alle oppskriftene er sukkerfrie :)

Noen oppskrifter har ikke rukket komme ut her p bloggen enda. S fortsettelse flger i romjulen..

Det har vrt morsomt prve seg frem p "gamle" klassikere og nye varianter. Og enda morsomme har det vrt se eller hre om bakst dere har gjort! :)

N blir det noen dager med unger (og voksne) hye p sukker, julepakker, ribbe, julefilmer og kanskje et besk av nissen!



Her er ihvertfall et lite bilde-bonanza med linker til rets julekos:

Punsjeboller

Pepperkake-havremuffins

Cookie dough-kuler

Hjemmelaget pepperkakekrydder

"Julekake"-havremuffins med smr og brunost

Sjakkruter - silkekaker

Kokosmakroner - passer ogs for dere som ikke tler gluten.

Protein- og fiberrike julekake-scones.

Trre vafler

Sjokolade-kokosmakroner.

Pepperkake-biscotti med sjokolade.

Sunnere oreokuler.

Tykke og gode hvite nissekakemenn & koner!

Knasende sprkrumkaker

Marsipankuler dyppet i sjokolade

Pepperkakedeig-biter pyntet med glasur

Havrekuler rullet i kakao - eller kokos

Og som en siste avslutning deler jeg et bilde med dere av fjorrets juletre i heimen. Til og med sn p bakken var det da!

Nyt de neste dagene med mye god mat, godt selskap og kanskje en pakke eller to.

Her blir det i kveld "jakten p mandelen" i risgrten, Grevinnen og hovmesteren og glgg.

S med dette nsker jeg dere alle, kjente og ukjente, en riktig GOD JUL!

Sukkerfrie punsjeboller!

Jeg hper juleroen har sunket seg hos mange av dere!

Selv er det meste p plass, og i kveld skal pakkene under treet og julestrmpene fylles opp :)

Jeg hadde flere juleoppskrifter planlagt, og noen har ikke rukket komme ut p bloggen enda.

Det fr komme litt etter litt i lpet av romjulen. De neste dagene er det julekos som gjelder! :)

Her er ihvertfall oppskrift p en sukkerfri variant p saftige punsjeboller!

Oppskrift:

  • ca 200 gram kakerester - jeg hadde muffins i fryseren laget av Funksjonell mat sin sunnere sjokoladekakemix
  • 3-4 ss sukrin melis
  • 1 ss bringebrsyltety - jeg brukte Lerum uten tilsatt sukker
  • 1 toppet ss kakao
  • 1 ts romessens - eller de ekte sakene hvis du har det.
  • Sjokolade
  • Strssel

Bland alt sammen i en food prossesor eller blender. Tilsett evt mer sukrin melis hvis du synes det er litt klissete.

Sett bollen i kjleskapet i en times tid, slik at deigen fr satt seg. Trill ut kuler i nsket strrelse. Dypp kulene i smeltet sjokolade.



Oppbevar godsakene i en boks i kjleskapet eller i fryseren.

Perfekt liten kule for dekke stsuget :)

Du kan bruke samme oppskriften til lage punsjestenger!

En liten vinter-versjon med snkrystaller ;)

Tikk takk tikk takk - n nrmer det seg julaften!

Jeg titter innom en liten tur etterp.

Men nsker dere n ogs en riktig god jul! :)

#sukkerfri #punsjebolle #sjokolade #sjokoladekake #sukrin #sukrinmelis #julebakst #jatildesserthverdag #bakekona

Pepperkake-biscotti med smeltet sjokolade

Da er det siste innspurt mot julaften!

Jeg synes tiden bare flyr avgrde, og at det er litt uvirkelig at det er "bitte"lille julaften i morgen.

Vr lille "nissegutt" har fortsatt feber, men allmenntilstanden er heldigvis mye bedre. Forhpentligvis gjr noen rolige dager til susen, s han fr ladet batteriene til selveste julaften! Kanskje nissen kommer..?

Har dere fulle kakebokser n eller? :)

Her er en oppskrift p biscotti med smak av pepperkake!

Du kan sikkert bytte ut hvetemelet med mandelmel for en glutenfri-versjon.

Oppskrift ca 14 stykker:

  • 100 gram hvetemel
  • 50-70 gram sukrin gold
  • 1 ts bakepulver
  • 3-4 ts hjemmelaget pepperkakekrydder
  • 2 ts honning eller annen sirup
  • 1 egg

Sett stekeovnen p 175 grader.

Bland sammen alle de trre ingrediensene. Tilsett honning og egg, og kna til en fast deig. Del deigen i to, og trill ut to tykke plser. Trykk ned med fingrene til ca 1 cm tykkelse. Stekes midt i ovnen i ca 20 minutter. Ta ut brettet, og senk til 100 grader. Skjr deigen i 1-1,5 cm tykke skiver p skrtt. Legg de over p en rist med skjresiden opp, og tilbake inn i ovnen igjen i ca 10 minutter. Snu p kjeksen etter 5 minutter, og stek resten av tiden. Avkjl de helt.

Pynt:

Lag glasur med blande sammen sukrin melis og litt eggehvite, evt vann. Dekorer kjeksen. Dette gjres p de kjekesene som skal nytes da, og resten oppbevares i en tett boks.

Eller smelt sjokolade som du enten dypper biscottien ned i eller dekorerer med.

ca 33 kalorier per stykk - uten sjokoladen p toppen

Senk skuldrene og nyt litt av "julestria" ogs! :)

Nyt god mat og tid med de nrmeste rundt deg. Ta vare p de du er glad i. La tiden stoppe litt opp :)


#sukkerfri #julebakst "#scones #sjokolade #pepperkake #biscotti #sukringold #funksjonellmat #kosthold #vektklubb #fullkorn #bakekona #oppskrift #bakst

Pepperkake-havremuffins pyntet med melis

Nedtellingen fortsetter - og n kan vi telle ned p bare en hnd!

Og da er det vel like greit begynne p juleferien ogs ;) Hurra!

Denne hsten har virkelig muffins-formene blitt brukt flittig! Og jeg tror ikke de havner bakerst i skapet i ret som kommer heller.

Like godt til frokost som til kvelds! Og perfekt matpakkefyll :)

S da var jo en "pepperkake"-versjon et must i desember!

Oppskriften er nesten helt lik som vanlig - men med et par tilleggsingredienser.

Oppskrift p 3 muffins:

  • 50 gram havremel - jeg maler selv av havregryn f.eks i en blender
  • 1-1 1/2 ss sukrin gold
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1 ts hjemmelaget pepperkakekrydder
  • 1 ts yacon sirup - evt vanlig lys sirup/honning
  • 1 eggehvite
  • 0,5 dl melk

Sett stekeovnen p 175 grader.

Bland sammen alle ingrediensene, og hell rra over i muffinsformer.

Stekes midt i ovnen i 12-15 minutter. Juster steketiden etter ovnen din.

Du kan ogs bruk en liten springform, men da blir steketiden noen minutter lenger.

Sirup i rra kan en veldig god smak - og som ogs er en viktig ingrediens i vanlige pepperkaker ;)

Toppet med sukrin melis blandet med litt eggehvite, men melk/vann kan ogs brukes.

Yummy in my tummy ;)

Som vanlig kan du bruke proteinpulver i denne oppkskriften hvis du foretrekker det - og da ker bare litt p vskemengden :)

Kanskje den neste godsaken allerede kommer i kveld..?Jeg vet jo at dere liker sjokolade!

#frokost #havremuffins #havremel #havregryn #pepperkake #sukkerfri #sukringold #sukrinmelis #funksjonellmat #suntoggodt #kosthold #oppskrift #mat #bakekona

Oppskrift p trre vafler og noen bilder av kommende godsaker!

Da gjenstr det en arbeidsdag fr juleferien er i gang!

Og p jobb i morgen er det musefletter, nisselue, rde kinn, grt og godteposer som gjelder! En skikkelig nissefest for sm og store ;)

Min lille nissegutt har feber, s gutta fr ha nissefest alene hjemme. Krysser fingre for at dette er rets siste runde med sykdom!

S til dagens juleoppskrift!

Trre vafler - ja, det hrtes jo fristende ut ;)

Men disse smaker deilig vanilje, og minner meg egentlig veldig om krumkaker!

Oppskrift:

  • 2 egg
  • 100 gram sukrin*
  • 25 gram sukrin gold*
  • 1/2 ts vaniljepulver - evt fr fra en vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
  • 250 gram potetmel
  • 125 gram smeltet smr
  • 2 ts bakepulver - ikke toppet skjeer.

*Bruk det du har tilgjengelig hvis du ikke har begge deler.

Smelt smret i en kjele eller i mikroen. Skill eggplomme og egghvite i hver sin bolle. Tilsett sukrin/sukrin gold og vaniljepulver sammen med eggeplommene. Visp til eggedosis, en lysere og litt luftigere blanding. Tilsett smret, potetmel og bakepulver. Rr det godt sammen.

Stivpisk eggehvitene, og vend dette forsiktig inn med det andre.

Stekes i et vaffeljern til de har blitt gyldne.

Avkjl p en rist. Del de gjerne fra hverandre fr de blir helt avkjlt.

Jeg har ogs stekt denne rra i et belgisk vaffeljern, og det ble ogs veldig bra :)

Oppbevares i en tett kakeboks.

Denne rra kan utmerkes ogs lages om til "krumkaker", som dere ser p bildet nedenfor!

Og p den mten blir det da et godt alternativ til dere som m ha glutenfri bakst! :)

S fr vi avslutte dette "trre" innlegget med noen fristende godsaker som kommer!

Sukkerfrie punsjeboller

Pepperkake-muffins

Cookie dough-kuler uten sukker - Mmm.. Og nei dette er ikke "lureri" med kakemixen ;)

Langtidsvarselet lover ikke godt, men jeg krysser fortsatt fingrene for en hvit jul! Akkurat n er det litt mrkt og trist ute, men stemningen innendrs er det ikke noe si p ;) Og julegavene begynner endelig falle p plass.

Ha en fortsatt fin kveld :)

#sukkerfri #julebakst #sukrin #sukringold #funksjonellmat #jul #bakst #bakekona #oppskrift #trrevafler #potetmel #glutenfri

Sukkerfrie sjokolade-kokosmakroner

En uke igjen til julaften! Har dere alt p plass?

Helt utrolig egentlig. 17. desember er det allerede, og 2014 nrmer seg med stormskritt!

Jeg er veldig spent p hva det neste ret bringer og gleder meg veldig. Men frst skal de siste to ukene av 2013 nytes :)

Her har dere en sjokoladevariant av kokosmakroner som jeg har postet tidligere, og som ogs var med i artikkelen til Vektklubb.

HER er oppskriften p vanlige kokosmakroner.

Till sjokoladeversjonen blander du bare inn 1 ss kakao sammen med kakaomassen fr den vendes inn i den stivpiskete eggehviten.

Du kan gjerne redusere litt p kokosmassen, da kakaoen trekker til seg litt av vsken. Det sprs hvor saftige du vil ha de :)

Stekes midt i oven p 180 grader i 8-10 minutter.

Nr de er avkjlt kan du gjerne pynte de litt med smeltet sjokolade - som selvflgelig er enda bedre for dere sjokolade-elskere ;)

Hvis dere har kommet over noen spennende nye oppskrifter p stsaker eller julebakst - s del de gjerne videre :) Jeg vet det er mange av dere som er utrolig kreative og flinke p kjkkenet!

Ha en fortsatt fin tirsdag :)

#sukkerfri #julebakst #sukrinmelis #funksjonellmat #jul #bakst #bakekona #oppskrift #kokos #sjokolade #kokosmakron

En litt sunnere og en enda litt sunnere oppskrift p oreokuler

La oss ikke snakke s mye om denne dagen. La oss heller satse p at det bare gr oppover resten av uka!

Dagens godsak er laaangt i fra sukkerfri, men s go' da!

Jeg har en stor svakhet - oreokake! Den er vanvittig farlig begynne p, og innholdet er vanvittig mektig. Det sier seg jo selv nr mesteparten av ingrediensene er flte, smr, oreokjeks og litt mer flte.

Oreokuler er like farlig ha i kjleskapet - s helst lager jeg bare en halv porsjon om gangen ;)

TIps: Hvis du vet du har problemer kontrollere stsuget med fulle kakebokser - halver oppskriftene!

Som overskriften sier - disse kan gjres litt sunnere og enda litt sunnere.

Hvordan?

La oss starte med den litt sunnere!

Oppskrift:

  • 1 pk oreokjeks (160 gram)
  • 200 gram philadelphia LIGHT
  • Evt en liten spiseskje kakao for kraftigere smak
  • Sukkerfri melkesjokolade eller mrk sjokolade

Knus kjeksen i en blender eller food prosessor. Bland inn philadelphia og evt litt kakao. Sett i kjleskapet i et par timer eller fryseren til blandingen har tyknet litt. Da blir den lettere trille til kuler.

Smelt sjokoladen over et vannbad eller p svak varme i mikroen. Dypp kulene i sjokoladen.

Oppbevares i en boks i kjleskapet



De fleste ville nok brukt den orginale philadelphia, men jeg vil virkelig ikke tro mange merker stor forskjell p g over til light-varianten!

En "runde" med oreokuler vil da inneholde 180 kalorier mindre med light enn med original. Light-varianten inneholder ogs halvparten s lite fett som originalen.

Kato fikk med seg en porsjon p jobb - og var visst borte p nullkommaniks!

S til den enda litt sunnere varianten!

Oppskrift:

  • 1 pk oreokjeks (160 gram)
  • 150 gram mager kesam
  • Evt en liten spiseskje kakao for kraftigere smak
  • Sukkerfri melkesjokolade eller mrk sjokolade

Samme fremgangsmte som p den andre :)



Denne fikk like mange tomler opp som den med philadelphia!

Smelter bort i munn - Mm..!

Her er en liten titt p noen andre juleoppskrifter lagt ut de siste ukene:

Sukkerfrie hvite kakemenn

Spre og sukkerfrie krumkaker

Sukkerfri og saftig marsipan rullet i sjokolade

Er oreokuler en del av dine "julefavoritter"?

#julebakst #oreokule #philadelphia #sjokolade #oreo #sunnere #kesam #oppskrift #jul #dessert #bakekona

Sukkerfrie sjakkruter - silkekaker

Dette m da vre en av rets mest trendige julekake? Sm spiselige "sjakkbrett".

Min mann ble virkelig bitt av sjakk-basillen - jeg foretrekker det spiselige varianten ;)

Jeg har laget denne varianten et par ganger de siste ukene. For denne julebaksten har jeg faktisk ikke bakt fr. men denne er n innfrt som en tradisjon hos meg.

Mm - nydelig vanilje- og sjokoladesmak i samme bit.

Oppskrift:

  • 250 gram hvetemel
  • 100 gram sukrin melis med stevia
  • 175 gram smr - jeg brukte Melange**
  • 1 ss kakao
  • 1/3 ts vaniljepulver - evt 1 ts vaniljesukker

**Jeg har prvd med lett margarin ogs. Smaken ble veldig god, men konsistens syntes jeg ble best med melange.

Bland sammen mel og melis i en bolle. Smret smuldres s sammen med blandingen. Jeg lar smret hvile litt p benken fr jeg begynner, slik at det ikke er altfor hardt jobbe med.

Del deigen i to deler.

Kna kakao godt inn i den ene delen, og vaniljepulver i den andre delen. Trill de to deigen til like lange plser. Del plsen i to, og legg lys og mrk ved siden av hverandre i to lag.

Da jeg lagde sjakkruter med mini-ruter kjevlet jeg ut begge deigen, og skjrt ut tykk strimler med en kniv.

Pakk deigen inn i foliet, og legg i kjleskapet i et par timer. Natten over gr ogs fint.

For de utlmodige: i fryseren en halvtimes tid.

Sett s stekeovnen p 175 grader.

Skjr plsen i skiver, og legg p et bakebrett. Stekes midt i ovnen i ca 10 minutter.

Avkjl p en rist.

Jeg vet noen har ventet p denne oppskriften, men det er faktisk frst i helgen jeg ble ordentlig fornyd med dem!

Smaken har vrt veldig god tidligere, men n var ogs konsistensen og deigen snn som jeg nsket.

Bedre sent enn aldri ;)

Oppbevar de i en kakeboks.

I kveld er det Farmen-finale og litt "food-prep" til i morgen.

Ny uke - 4 arbeidsdager og s juleferie!

Har dere alt under kontroll eller er julestresset p vei?


#sukkerfri #julebakst #funksjonellmat #jul #bakst #bakekona #oppskrift #sjakkruter #silkekaker #sukrinmelis

"Julekake"-havremuffins til frokost og pminnelse om giveawayen

Fredag - og faktisk den 13. Lykke eller ulykke?

Luciafeiring med lussekatter og luciatog i barnehagen i dag tidlig - og i kveld er det julebord med jobben.

Aktiv dag fra morgen til kveld!

Morsomt se p Instagram at noen av dere har prvd seg p "julekake"-scones! Og flere andre godsaker :)

Bruk gjerne #bakekona eller @bakekona hvis dere lager dere nsker jeg skal se :) Jeg prver f med meg det meste. men jeg kan ikke se bilder som dere med lukket profil tar. S dere er klar over det.

Men muffinsen(e)!

Havremuffins med smr og lettere brunost.

Oppskrift p 3 stykker:

  • 50 gram havremel - jeg maler selv i en blender
  • 1 ss sukrin gold
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1/4 ts kardemomme
  • En liten dsj vaniljepulver hvis du har.
  • 1 eggehvite
  • 0,5 dl melk
  • Rosiner

Sett stekeovnen p 175 grader.

Bland sammen alle ingrediensene. Fordel i tre muffinsformer. Stekes midt i ovnen i ca 12 minutter. Tilpass etter ovnen du bruker.

La de avkjle seg litt i muffinsformene. Jeg foretrekker bruke silikonformer, for det er mye lettere f lsnet de fra formene.

Mm - god start p dagen!

Juleinspirert muffins - men den er selvsagt god ret rundt.

Jeg lurer p hvordan det er putte pepperkakekrydder i rra!

Legger samtidig til en liten pminnelse om giveawayen med mine bakefavoritter:

Innlegget med hvordan du kan delta finner du HER.

Konkurransen blir avsluttet i kveld, og vinneren blir annonsert i morgen!

I helgen har jeg flere bakeprosjekter p gang - som skal deles med dere! Jeg hper resultatet blir s bra som jeg tror ;)

Ha en fortsatt strlende fredag! Og god helg!

#frokost #havremuffins #rosin #julekake #julebakst #sukkerfri #bakst #sukringold #funksjonellmat #oppskrift #bakekona

Protein- og fiberrike julekake-scones

Jeg "kliner" like gjerne til med en oppskrift til fra Vektklubb-artikkelen, s jeg fr de i arkivet her ogs.

Men bare vent - det kommer andre gode oppskrifter i lpet av tiden fremover!

Gjrdeig er utrolig morsomt jobbe med - og nystekt er det helt fantastisk! Rett og slett farlig godt.

Men.. Tiden! Elte, forheve, trille ut, etterheve og s steke. Det passer rett og slett ikke alltid inn i et fullbooket tidsskjema!

Derfor er jeg stor tilhenger av scones! Bland kjapt sammen - trykk ut - stek - nyt!

"Julekake" med smr og brunost - Mm..

Oppskrift:

  • 110 gram - 2 dl - fibra fullkorsmel
  • 90 gram - 2 dl - havregryn, sm lettkokte - havremel kan ogs brukes.
  • 50 gram - 0,5 dl - sukrin gold
  • 1 ss bakepulver
  • 0,5 ts kardemomme
  • En klype salt
  • 30 gram lett margarin - behver ikke smeltes. Evt vanlig margarin som da er romtemperert
  • 250 gram mager kesam
  • 50 gram rosiner

Sett stekeovnen p 225 grader.

Bland sammen trrvarene. Tilsett smr og mager kesam. Lett margarin kan tilsettes kaldt, men vanlig margarin m tempereres litt slik at det lettere blandes inn i deigen. Bland alt for tsammen, gjerne med en kjkkenmaskin. Bland inn rosinene. Noen av rosinene kan erstattes med sukat hvis du nsker en skikkelig "julekake"-variant.

Str litt mel p benken, skrap ut deigen og str litt mer mel p toppen. Trykk deigen flat med fingrene til den er ca 1,5 til 2 cm tykk. Bruk et glass eller en pepperkakeform til trykke ut scones. Ekstra dekorativt blir det putte de oppi muffinsformer.

Stekes midt i ovnen i 8-10 minutter. De er ferdig nr de har blir gyldne p undersiden.

Jeg brukte fiberhavregryn kjpt i Sverige i denne porsjon - s de ser derfor litt mrkere ut enn normalt.

Disse kan utmerket fryses! Putt i matboksen om morgen, s er de tint til lunsj :)

Julekake + smr + brunost = en nydelig kombinasjon!

Og disse - tross kun grovt mel og havregryn - er utrolig saftige!

Som spise en st hvetebolle som bare smelter bort i munn! Mettende, bare grovt mel og proteinrik.

Perfekt til frokost - matpakkefyll eller som kveldskos!

En enkel oppskrift som ikke er like "skummel" prve seg p som gjrbakst ;)

Dere - jeg holder p med siste finishen p rets siste giveaway! Og denne.. Er en av mine favoritter s langt!

Og jammen meg heter den ogs "Bakekonas favoritter"

Kan dere gjette hva den inneholder?

#julebakst #julekake #scones #fullkorn #proteinrik #mager #kesam #sukringold #funksjonellmat #frokost #lunsj #matpakke #havregryn #oppskrift #bakst #bakekona #vektklubb #kosthold #vektnedgang

Saftige kokosmakroner

Vi kjrer p med flere juleoppskrifter! ;)

Dette er en av oppskriftene jeg hadde med i VG-artikkelen.

En oppskrift som krever f ingredienser, og som er enkle lage!

Oppskrift p ca 24 stykker:

Sett stekeovnen p 180 grader.

Pisk eggehvitene til de begynner skumme. Sikt inn sukrin melis, og pisk til en stiv marengs. Vend forisktig inn kokosmassen. Bruk to teskjeer og fordel topper med blandingen p et bakepapir.

Stekes midt i ovnen i ca 8-10 minutter.

La de sette seg noen minutter fr de flyttes forsiktig over p en rist for avkjling. De skal vre helt avkjlt fr de legges i en kakeboks.

ca 36 kalorier per stykk.

Men..

Et tips for lfte disse til "nye hyder" er dyppe bunnen eller toppen i sjokolade. Jeg?Svak for sjokolade? Ja, det innrmmer jeg lett!

Evt kan du smelte sjokoladen i en pose og spryte litt p toppen :)

Enkle lage - og ogs glutenfrie for de som m passe p det.

Har dere oppdaget den nye kategorien under headeren? Julekos - der samler jeg alle oppskriftene som er julerelatert :)

Moroa har s vidt begynt, men allerede er det 10. desember!

I gr pyntet jeg og gutta pepperkakehus. En non stop p huset - tre i munn. Bde hos mor og snn! Det var mandagskosen sin det ;)

nsker dere en fortsatt fin kveld :)

#sukkerfri #julebakst #sukrinmelis #funksjonellmat #jul #bakst #bakekona #oppskrift #kokosmakron #kokos #vektklubb

Knasende spr krumkaker uten sukker!

Krumkaker er en klassiker til kaffekosen for mange - og egentlig ret rundt. 

Jeg husker jeg mtte forhandle meg frem til f kjpe et krumkakejern i fjor. "Hvis vi kjper det, s skal du f kjpe det verktyet" - eller noe i den duren ;) 

S i helgen trket jeg stv av krumkakejernet, siden det ikke har blitt brukt siden i fjor, og stekte en runde med krumkaker.

Hvilken form liker du best p krumkakene?

Oppskrift:

  • 2 egg
  • 150 gram sukrin**
  • 150 gram smeltet smr - lett eller vanlig. Jeg brukte lett margarin.
  • 100 gram hvetemel
  • 50 gram potetmel
  • 1/3-1/2 ts kardemomme
  • 2 ss kaldt vann

**Du kan erstatte noe av sukrin med sukrin gold for en rundere smak.

Visp egg og sukrin til eggedosis, alts en luftigere og lysere blanding. Rr inn avkjlt smeltet smr. Tilsett alt det trre, og rr godt sammen. Rr s inn det kalde vannet. 1 ss per egg. Sett rra i kjleskapet, og la den svelle en god stund, min 1 time.

Varm opp krumkakejernet, og legg en spiseskje rre i midten

Stekes til de er gyldne.

Her kan det ikke gjres mye annen husarbeid samtidig, for dette gr unna!

Har du en krumkakepinne kan du forme de til et kremmerhus.

Et annet alternativ er avkjle de uten gjre noe som helst, eller dele de i to. Noen knuser de jo bare med en gang sammen med is eller krem uansett ;)

Eller du kan legge sirkelen over et glass, trykke den forsiktig ned og forme dem til sm skler.



Jeg liker is fremover krem - s en kule vaniljeis er perfekt oppi en spr og nydelig krumkake-skl!

Den "tress isen" uten tilsatt sukker fra Henning Olsen, Easy, er utrolig god!

Og prikken over i'en ble hjemmelaget sirup. Oppskrift finner du her.

Krumkakene oppbevares i en tett boks, og holder seg spre og gode!

Hva liker du best ha til krumkaker?

 

Husk Facebook-siden for vre oppdatert p nr det kommer nye innlegg her p bloggen. Og inviter gjerne flere! :)

#sukkerfri #julebakst #sukrin #sukringold #funksjonellmat #jul #bakst #bakekona #oppskrift #krumkake #is #utensukker 

Sukkerfri marsipan med eller uten sjokoladetrekk

Marsipan - det er et must for mange i desember. Og hvert r kommenterer mange av oss at "hjelpes, i r kom julemarsipanen tidlig i butikken!"

Jeg har egentlig ikke marsipan som favoritt-godisen i godteposen. Men disse er gode! Og utrolig enkle lage.

Jeg vil si at de er "umulig gjre feil"-enkle.

Aller best synes jeg de er med sjokolade rundt ;)

La oss g rett p oppskriften!

Oppskrift p ca 20 stykker:

Bland sammen alle de trre ingrediensene og tilsett s eggehvitene. Kna deigen godt sammen.

Pakk deigen inn i plast, og la den gjerne hvile et par timer i kjleskapet. Og ogs fint natten over.

Synes du den er litt klissete nr du skal trille den ut strr du bare litt sukrin melis p benken.

S er det bare forme de til kuler eller i den formen du mtte nske.

Du kan ogs dytte kulene ned i konfektformer av silikon. Etter du har dyttet de ned i formene er det greit sette de litt tilbake i kjleskapet for du tar dem ut.

Disse er veldig gode uten sjokolade!

Og gir da ca 17 kalorier per stykk.

En ting kan jeg lett innrmme - jeg er elendig p dyppe konfekt o.l i sjokolade!

Der mangler jeg tlmodighet.

S dette er vel det mest "avanserte" med denne oppskriften ;)



Men gjr de s utrolig gode!

Smelt sukkerfri sjokolade over et vannbad eller i mikroen, og dypp kulene oppi.

La sjokoladen f stivne i romtemperatur fr du setter dem i kjleskapet.

S saftige og sukkerfrie!

Og nesten under kategorien sunne!

Jeg har lest s mange ganger at en bit mrk sjokolade om dagen er bra for kroppen - s da kjrer vi p kaller de sunne ;)

Hvis du som meg synes det er litt styr med dyppe i sjokolade! Fortvil ikke. Putt nsket antall ruter med sjokolade i en liten plastpose. Legg posen i varmt vann, og la den ligge der til sjokolade har smeltet.

Klipp et hull p tuppen. Og s er det bare lage mnster p toppen! ;)

Et hjerte til min kjre ;)

Jeg har forresten lagt til en ny mappe p Pinterest n - en egen for julebakst og andre stsaker som hrer til i julen. S for hver gang jeg legger uten noe her, kommer jeg til "pinne" innlegget der ogs. Lett og oversiktelig for dere, og meg selv, finne oppskriftene igjen!

Minner samtidig ogs om Facebook-siden. Alle innlegg blir lagt ut der ogs, s er det lett flge med nr det skjer noe nytt her p bloggen :)

Ha en fortsatt fin kveld! :)

#oppskrift #julebakst #marsipan #sukkerfri #sjokolade #mandelmel #sukrinmelis #funksjonellmat #jatildesserthverdag #bakekona

Sukkerfrie og nydelige hvite kakemenn!

Eller nissemenn - eller damer!

Alle skal f vre med p moroa ;)

Er de ikke ste?

Og s liker jeg de tykke og gode! Mmm - borte er de ogs.

Men jeg regner med det snart kommer en ny gjeng p besk ;)

Jeg har laget disse med lett margarin, for se hvordan det pvirket resultatet. Og i mine yne gikk det meget bra!

Synes jeg det ikke smaker godt - s spiser jeg det heller ikke!

Hvis ikke du synes det er ndvendig krympe p kaloriene kan du selvflgelig bruke det smret du har i kjleskapet :)

Lag deigen dagen fr de skal bakes! :)

Oppskrift:

  • 50 gram smeltet og avkjlt smr - lett margarin eller vanlig
  • 2 dl melk
  • 100 gram sukrin gold
  • 80 gram sukrin
  • 1/2 ts hornsalt
  • 400 gram hvetemel

Bland hornsalt sammen med halvparten av melmengden. Rr sammen smr, melk, sukrin gold/sukrin og melet som er tilsatt hornsalt. Bland godt sammen, og tilsett resten av melet. Dekk bollen med plast eller putt deigen over i en plastpose. La den hvile i kjleskapet natten over. Da blir deigen fastere.

Sett stekeovnen p 170 grader.

Kjevl ut deigen til ca 1/2 cm tykk. Bruk pepperkakeformer til trykke ut figurer. Er ikke formen s nye og du ikke har pepperkakeformer - bruk et glass!

Stekes midt i ovnen i 7-10 minutter. Avhengig av strrelsen og ovnen du bruker.

De skal ikke bli "solbrente" - dette er tross alt vinterbleike kakemenn!

Nomnom - en hodels bleik nissemann! Myk og god.

Oppbevares de i en pose holder de seg ekstra myke.

Jeg bruker bde sukrin og sukrin gold fordi jeg liker kombinasjonen. Mange opplever sukrin som litt kjlig p smak, og dette fr du ikke med sukrin gold.

Jeg har ikke prvd bare bruke en av delene, men prv gjerne med det du har tilgjengelig.

Denne pepperkakeformen synes jeg bare er s herlig! Perfekt liten kos til kaffe/te, og veldig dekorativt hvis du fr besk. Kjpt p Ebay - for ca 30 kroner!

Kakemennene kan dere gjerne dekorere med konditorfarge, men det rakk aldri disse bli ;)

Godt er det faktisk ogs dyppe en arm eller et par bein i smeltet sjokolade!

Andre julerelaterte innlegg:

Sukkerfrie havrekuler

Hjemmelaget pepperkakekrydder

#sukkerfri #sukringold #funksjonellmat #oppskrift #julebakst #hvitekakemenn #kakemenn #jul #bakst #vektklubb #bakekona #sukrin

Sukkerfrie pepperkake-biter og hjemmelaget pepperkakekrydder!

Ah - n er det bare tre uker igjen til selveste julaften!

Det betyr 17 dager igjen til juleferien begynner - for min del ihvertfall :)

Det skal bli en juleferie fylt med familiekos, lite stress og forhpentligvis sn! Jonathan har blant annet ski p nskelisten sin i r, sine frste. S da krysser jeg selvflgelig fingrene for sndekket veier slik at vi kan tilbringe mye tid ute med ski p beina :)

Selv er jeg helt elendig p ploging, noe min kjre har flere videoer som kan bekrefte akkurat det. Jeg kjrer til jeg stopper, om det s ender i grfta. Haha.. Flaut! Aking derimot - det er jeg god p!

Pepperkakedeig - "ikke spis s mye pepperkakedeig for da fr du vondt i magen!"

Vel - disse er sukkerfrie, og jeg tror jeg lett kunne spist mange av disse

Dette er nemlig kakemixen fra Funksjonell mat blandet med vann, litt ekstra sukrin gold og en god dsj hjemmelaget pepperkakekrydder.

Ekstra gode blir hvis du erstatter litt av vannet med yacon sirup for en enda mer autentisk smak! 

"Men hva kan man erstatte kakemixen med?"

Har du allerede en proteinbaroppskrift du er glad kan du lett lage en pepperkakedeig-proteinbar ved tilsette pepperkakekrydder i blandingen.

Eller lage en mini-mini porsjon av pepperkakeoppskriften din og erstatte sukkeret med sukrin/sukrin gold! ;)

S da slenger jeg like gjerne med en oppskrift p hjemmelaget pepperkakekrydder!

Noe som er veldig greit ha tilgjengelig p en liten krukke i disse dager :)

Kan brukes i mange forskjellige oppskrifter - kjeks, muffins, pannekaker, og proteinbarer! Eller selvflgelig ogs ordentlige pepperkaker ;)

Hjemmelaget pepperkakekrydder:

  • 3 ss kanel
  • 2 ss nelikk malt
  • 2 ss ingefr malt
  • 0,5 ts kardemomme
  • 0,5 ts pepper 

 

Bland alt i en liten krukke eller boks med lokk, og rist ls.

I morgen - da lover jeg dere at dere vil se de hvite kakemennene! ;) 

 

#sukkerfri #julebakst #sukrin #sukringold #sukrinmelis #funksjonellmat #jul #bakst #bakekona #oppskrift #kakemix #pepperkakerkrydder #pepperkake #pannekaketrn #pannekake #havregryn #havremel #frokost #lunsj #trening #fiberrik

Sukkerfrie havrekuler - n er julekosen i gang!

Eller sjokoladekuler!

Er det ikke litt snn med mange oppskrifter? At de har flere navn. Og mange ganger ligner de ikke i det hele tatt!

Ihvertfall.. Disse vet jeg mange liker veldig godt, og er mildt sagt populre her ogs ;)

N som det er bde 1. desember og 1. advent er det p tide med julekos!

Selv om enkelte oppskrifter ogs er gode ret rundt! For oss som liker stsaker ;)

S la oss starte med en veldig enkel oppskrift :)

Oppskrift - ca 16 stykker:

  • 70 gram havregryn - tilsvarer ca 1,5 dl
  • 50 gram sukrin gold - evt sukrin
  • 10 gram kakao**
  • 40 gram lett margarin - eller vanlig margarin
  • 1 ss sterk kaffe

Blant sammen de trre ingrediensene. Smelt smret, og tilsett kaffen i smret. Hvis du ikke har ferdiglaget kaffe kan du blande 1 ts kaffepulver og 1 ss vann sammen med smret. Bland alle ingrediensene godt sammen, og sett i kjleskapet en halv time-time. Form kuler av havregrynmassen, og bruk litt vann nr du skal rulle hvis det trengs.

**Bytt ut kakao med eller tilfy proteinpulver med sjokoladesmak for protein-havrekuler. Siden proteinpulver ofte suger til seg litt mer av vsken m du nok tilsett litt mer vann slik at deigen holder seg sammen.

Jeg synes de er veldig gode uten noe som helst.

Men rulle de i kakao er ogs veldig godt! Litt snn trffel-aktig.

Og selvflgelig klassikeren da - rullet i kokos.

Oppbevares i en tett boks i kjleskapet.



Med lettmargarin blir det ca 28 kalorier per fiberrike kule!

N er det julefavoritter hos Klem FM og pynting som str p programmet.

I dag gleder jeg meg faktisk til det blir mrkt ute. Da kan jeg tenne lys overalt, stjerna i vinduet og virkelig kjenne p julestemningen i huset! Og s skal jeg kose meg med noen av sjakkrutene jeg bakte i gr og en deilig kopp te. Det blir sndagskosen sin det ;)

Hper dere har hatt en fin helg, og s nsker jeg dere en fortsatt god sndag :)

#sukkerfri #sukringold #funksjonellmat #oppskrift #jatildesserthverdag #oppskrift #julebakst #vektklubb #jul #havregryn #havrekuler #fiberrik #bakekona

, Oslo

Kontakt: bakekona@gmail.com