Julebakst

Sukkerfrie og sprøe havreflarn

Hei igjen!

Da var det blitt 16. desember, og snart bare en uke igjen til selveste julekvelden.

Jeg merker at det er så mange følelser i sving om dagen - hormonelle gravide bakekone. Jeg lar meg røre lett, og jeg kjenner alle følelser blir forsterket rundt en sånn tradisjonsrik tid.

Jul (og bursdager) gjør jeg meg veldig engasjert, og i år merker jeg at sønnen min på 3 også tar til seg all kosen, gleden og tradisjonene. Gode minner er skapt, og mange mange flere skal skapes og nytes i dagene som kommer!

Årets største ønske går jeg allerede og bærer rundt på. Ei aktiv og sterk liten prinsesse :) 

Som jeg nevnte i et tidligere innlegg har jeg dessverre problemer med bekkenet. Det gir en del begrensninger. Selv om dagene er tunge, og vonde, synes jeg det fortsatt er viktig å holde på de positive tankene. Jeg må innse at jeg ikke kan "klare selv" i en periode, og faktisk si ja til hjelp. Herremin, som det er vanskelig til tider. Ihvertfall for ei som helst vil ordne og styre med ting selv, på sin måte, og med en gang! 

Så for ei som er vant til å bake minst ti forskjellige slag til jul - er det veldig uvant med nesten tomme kakebokser. Det positive: mindre småspising ;)

Så dagens oppskrift ble faktisk slengt sammen for en stund siden, og rakk akkurat tidsnok å bli delt før jul ;)

Oppskrift:

  • 75 gram smør - jeg brukte ekte meierismør
  • 100 gram havregryn
  • 100 gram sukrin
  • 25 gram sukrin gold
  • 1 egg
  • 1 ts bakepulver
  • 1 liten skvett vaniljeekstrakt - eller et lite dryss vaniljepulver. Kan også fint sløyfes.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Smelt smøret i mikroen eller i en kjele. Rør inn havregryn i smøret.

Pisk sukrin, sukrin gold og egg til blandingen blir litt lysere. Rør inn vaniljeekstrakt og bakepulver.

Tilsett havregrynblandingen sammen med de andre ingrediensene. 

Fordel en god teskje røre på bakepapir. Pass på å ha plass mellom, slik at ikke alt smelter sammen.

Stekes midt i ovnen i ca 5-6 minutter. De skal bli gyldne på kantene.

La de avkjøle seg på bakebrettet før du flytter de over på en rist. 

Oppbevares i en kakeboks.

Lenkene er tilsendt.

Sprøe og deilige :)

Jeg liker ofte å tilsette vaniljeekstrakt i det jeg baker fordi jeg føler det hjelper litt på den kjølige smaken man ofte opplever når man baker med sukrin. 

I morgen er det ikke bare en uke igjen til julaften, men også to uker igjen av 2014. En tid for mimring, tilbakeblikk og ikke minst - vende blikket og fokus på det som venter, nye mål og nye minnerike opplevelser.

Ta vare på deg selv - og de rundt deg.

 

#oppskrift #jul #havreflarn #utensukker #sukkerfri #sukrin #funksjonellmat #hverdag #julebakst #gravid #mamma #tips #kosthold #mat #bakekona

 

Sukkerfrie og saftige lussekatter

Hei!

Lucia-dagen og feiringen nærmer seg med stormskritt. 

Dagen da trøtte foreldre og barn møter opp i barnehagen eller på skolen. Barna i hvite klær og med glitter i håret. Og vi spiser lussekatter til frokost!

Pluss en del kaffekopper til foreldrene ;)

Selve historien om Sankta Lucia er ikke særlig koselig, så den sier vi ikke noe mer om her

Vi går rett på oppskriften.

Oppskrift:

  • ca 1 kg hvetemel - hold tilbake litt mens du elter for å se hvor mye som er nødvendig
  • 100 gram sukrin +**
  • 1 pakke fersk gjær - blå pakke
  • 1 ts kardemomme
  • 1 g safran eller 1-2 ts gurkemeie
  • 1 egg
  • 1 god spiseskje honning
  • 5 dl lunken/romtemperert melk
  • 1/2 ts salt
  • 150 gram smør skjært i små terninger - jeg brukte ekte meierismør

**Jeg har også prøvd å bake med vanlig sukrin. Det går absolutt an, men jeg føler det gir et litt mer kompakt resultat. Da brukte jeg 175 gram sukrin i deigen, istedenfor 100 gram sukrin +. Evt gå ned til 150 gram sukrin, og heller 1-2 skjeer ekstra med honning.

Tilsett alle ingrediensene i bakebollen bortsett fra salt og smør. Gjæren behøver ikke løses opp i melken, men kan bare smuldres i små biter med de andre ingrediensene. 

Kjør maskinen på medium til lav hastighet. Etter et minutt kan du tilsette saltet. Salt i kontakt med gjær kan faktisk hemme veksten til gjæren. La maskinen elte deigen i minimum 5 minutter, gjerne litt lenger. Så tilsetter du litt og litt av smøret. Ikke for mange terninger om gangen, og la de bli eltet inn i deigen før du tilsetter flere. 

Elt deigen et par minutter til, og se nå om du evt må tilsette litt mel. I så fall ikke mer enn til at deigen løsner fra bakebollen. For mye mel gir en hard og kompakt deig. 

Dekk deigen med plast, slik at ikke fuktigheten forsvinner mens den hever. Sett bollen på et lunt sted, og skru på tålmodigheten :)

La deigen heve til dobbelt størrelse, ca 1-2 timer. Min fikk stå i ca 1 1/2 time.

Linkene er tilsendt.

Resultatet er en smidig deig, som er lett å forme.

Kna deigen, slik at du får ut en del av luftboblene.

Slipp kreativiteten løs, og lag enten de tradisjonelle eller finn på egne former.

Her i huset var det meget populært med snegler og slanger ;)

Dekorer med rosiner der du føler det passer.

Legg et kjøkkenhåndkle over bakebrettene, og la de etterheve i 1-1/2 time.

Jeg pensler gjærbakst med et sammenpisket egg før steking, men du kan også bruke melk.

Forvarm ovnen til 220 grader.

Stekes midt i ovnen i 8-12 minutter.

Tiden avhenger av størrelse og ovn. De skal ha blitt gyldne på undersiden og oversiden. 

Nydelige rett fra ovnen.

Avkjøl de på en rist, slik at de holder best mulig skorpe på undersiden.

GULT ER KULT!

Disse er verken tunge eller tørre. 

Men luftig gjærbakst, som bare smelter i munnen. 

Og de kan utmerket fryses!

Så du trenger ikke vente til selve Lucia-dagen for å lage disse. 

Fryste boller tar du opp fra fryseren. Lar de tine i romtemperatur på kjøkkenbenken. Og steker de midt i ovnen på 200 grader i 4-5 minutter. Som nystekt igjen!

Stor suksess hos både liten og stor!

Jeg håper dere har hatt en fin førjulstid så langt, og ikke lar stresset ta helt overhånd. Foreløpig tror jeg at vi har ganske kontroll over julegaver og det som må tenkes på, men jeg får sikkert litt høyere puls av tenke utover i neste uke ;)

Bak i vei!

 

#oppskrift #jul #lussekatter #utensukker #sukkerfri #gjærbakst #sukrin #funksjonellmat #bake #hverdag #mamma #bakekona #kosthold #mat

Stekte marsipanstenger uten sukker

Jeg skulle gjerne kalt disse godsakene seige kransekakestenger. For det var det jeg håpet på.

De ble ikke seige, men fortsatt veldig gode! 

Det kan være resultatet blir mer som kransekakestenger hvis du kverner mandler til mel selv, men det har jeg ikke prøvd Jeg brukte et fettredusert mandelmel.

Derfor kaller jeg de heller stekte marsipanstenger ;)

Oppskrift:

  • 120 gram mandelmel - eller kvern mandler til mel selv.
  • 120 gram sukrin melis med stevia - eller den originale
  • 1 eggehvite

Bland sammen mandelmel og sukrin melis. Kna inn eggehviten. Pakk deigen inn i plast, og legg den i kjøleskapet et par timer.

Del deigen i to, og trill ut til to lange pølser. Kutt pølsene i passe biter.

Stekes midt i ovnen på 200 grader i 7-8 minutter - til de har blitt litt gyldne.

Avkjøl de litt.

Og så er det bare å dyppe endene i sjokolade.

Små mandel"kjeks".

Kanskje litt sirup i deigen vil gjøre de seigere? Oh well. Det får teste ut når julen nærmer seg igjen ;) 

Du kan også f.eks dekorere de med sukrin melis blandet med litt eggehvite eller bare sprøyte sjokolade på toppen :)

Nok en oppskrift som var planlagt for jul. Vel vel ;) 

Nå skal jeg noe veldig spennende.. Nenlig til frisøren og klippe av halve håret! Hjelpes.. Det blir spennende å se det resultatet!

Nytt år - nytt hår - ny start! 

 

#marsipan #kransekake #sukkerfri #julebakst #oppskrift #mandelmel #sukrinmelis #sjokolade #funksjonellmat #lavkalori #bakst #bakekona

 

 

Riskrem-light med hjemmelaget rød saus

Riskrem er en dessert-klassiker for mange på julaften eller i løpet av jula.

I år hadde vi risgrøt med mandel på lille julaften - og resten ble gjort om til riskrem på julaften. En viktig juletradisjon for min mann og hans sin familie - og nå blitt en del av vår tradisjon.

Jeg må bare få legge til at det var jeg som fikk mandelen i år! ;) Jeg fant den ganske tidlig, men lot de andre forsyne seg mer før jeg avslørte at den var funnet! ;) 

Jeg tenkte jeg skulle dele med dere en lettere variant av riskremen. Like god som originalen - det kan min kjære bekrefte, som forsvant med bollen.. 

Han fortrekker nemlig å spise riskrem uten rød saus! 

Oppskrift:

  • 500-600 gram ferdig risgrøt
  • En pakke Tine Lett Dessertfløte
  • 1 ss sukrin + - evt vanlig sukrin
  • 1/2 ts vaniljepulver - evt 1 ts vaniljesukker

Fløte, sukrin og vaniljepulver vispes sammen til en luftig krem. Vend kremen inn i risgrøten. 

Til den røde sausen brukte jeg denne oppskriften som inspirasjon, og tilsatte i tillegg 1 dl vann. Blandingen lot jeg renne igjen om en sil for at den skulle være helt fri for klumper og frø. Juster med mer sukrin melis hvis du vil ha det søtere.

Som jeg har nevnt tidligere brukt vi risgrøten til Coop da vi lagde riskrem på julaften i fjor. Denne er helt klart min favoritt-ferdiggrøt, både på smak og kaloriinnhold. Så veldig tidkrevende eller avansert behøver ikke denne desserten å være :)

Litt sent å komme med denne oppskrift nå som jula er over - men jeg skal minne dere på den igjen til neste år ;)

Har dere noen tradisjoner til jule-desserten? :)

 

#riskrem #dessert #jul #lettere #sukrin #funksjonellmat #hjemmelaget #oppskrift #bakekona

Oppsummering av årets sunnere juleoppskrifter!

Det passer seg å avslutte denne sesongen med julebakst med et lite oppsummeringsinnlegg!

Mange godsaker har det blitt, og så og si alle oppskriftene er sukkerfrie :)

Noen oppskrifter har ikke rukket å komme ut her på bloggen enda. Så fortsettelse følger i romjulen..

Det har vært morsomt å prøve seg frem på "gamle" klassikere og nye varianter. Og enda morsomme har det vært å se eller høre om bakst dere har gjort! :)

Nå blir det noen dager med unger (og voksne) høye på sukker, julepakker, ribbe, julefilmer og kanskje et besøk av nissen! 



Her er ihvertfall et lite bilde-bonanza med linker til årets julekos:

Punsjeboller

Pepperkake-havremuffins

Cookie dough-kuler

Hjemmelaget pepperkakekrydder

"Julekake"-havremuffins med smør og brunost

Sjakkruter - silkekaker

Kokosmakroner - passer også for dere som ikke tåler gluten.

Protein- og fiberrike julekake-scones.

Tørre vafler

Sjokolade-kokosmakroner.

Pepperkake-biscotti med sjokolade.

Sunnere oreokuler.

Tykke og gode hvite nissekakemenn & koner!

Knasende sprø krumkaker

Marsipankuler dyppet i sjokolade

Pepperkakedeig-biter pyntet med glasur

Havrekuler rullet i kakao - eller kokos

Og som en siste avslutning deler jeg et bilde med dere av fjorårets juletre i heimen. Til og med snø på bakken var det da!

Nyt de neste dagene med mye god mat, godt selskap og kanskje en pakke eller to. 

Her blir det i kveld "jakten på mandelen" i risgrøten, Grevinnen og hovmesteren og gløgg. 

Så med dette ønsker jeg dere alle, kjente og ukjente, en riktig GOD JUL! 

 

Sukkerfrie punsjeboller!

Jeg håper juleroen har sunket seg hos mange av dere!

Selv er det meste på plass, og i kveld skal pakkene under treet og julestrømpene fylles opp :)

Jeg hadde flere juleoppskrifter planlagt, og noen har ikke rukket å komme ut på bloggen enda.

Det får komme litt etter litt i løpet av romjulen. De neste dagene er det julekos som gjelder! :)

Her er ihvertfall oppskrift på en sukkerfri variant på saftige punsjeboller! 

Oppskrift:

  • ca 200 gram kakerester - jeg hadde muffins i fryseren laget av Funksjonell mat sin sunnere sjokoladekakemix
  • 3-4 ss sukrin melis
  • 1 ss bringebærsyltetøy - jeg brukte Lerum uten tilsatt sukker
  • 1 toppet ss kakao
  • 1 ts romessens - eller de ekte sakene hvis du har det.
  • Sjokolade
  • Strøssel

Bland alt sammen i en food prossesor eller blender. Tilsett evt mer sukrin melis hvis du synes det er litt klissete. 

Sett bollen i kjøleskapet i en times tid, slik at deigen får satt seg. Trill ut kuler i ønsket størrelse. Dypp kulene i smeltet sjokolade.



Oppbevar godsakene i en boks i kjøleskapet eller i fryseren.

Perfekt liten kule for å dekke søtsuget :)

Du kan bruke samme oppskriften til å lage punsjestenger! 

En liten vinter-versjon med snøkrystaller ;)

Tikk takk tikk takk - nå nærmer det seg julaften!

Jeg titter innom en liten tur etterpå.

Men ønsker dere nå også en riktig god jul! :)

 

#sukkerfri #punsjebolle #sjokolade #sjokoladekake #sukrin #sukrinmelis #julebakst #jatildesserthverdag #bakekona

 

Pepperkake-biscotti med smeltet sjokolade

Da er det siste innspurt mot julaften! 

Jeg synes tiden bare flyr avgårde, og at det er litt uvirkelig at det er "bitte"lille julaften i morgen.

Vår lille "nissegutt" har fortsatt feber, men allmenntilstanden er heldigvis mye bedre. Forhåpentligvis gjør noen rolige dager til susen, så han får ladet batteriene til selveste julaften! Kanskje nissen kommer..?

Har dere fulle kakebokser nå eller? :)

Her er en oppskrift på biscotti med smak av pepperkake!

Du kan sikkert bytte ut hvetemelet med mandelmel for en glutenfri-versjon.

Oppskrift ca 14 stykker:

  • 100 gram hvetemel
  • 50-70 gram sukrin gold
  • 1 ts bakepulver
  • 3-4 ts hjemmelaget pepperkakekrydder
  • 2 ts honning eller annen sirup
  • 1 egg

Sett stekeovnen på 175 grader.

Bland sammen alle de tørre ingrediensene.  Tilsett honning og egg, og kna til en fast deig. Del deigen i to, og trill ut to tykke pølser. Trykk ned med fingrene til ca 1 cm tykkelse. Stekes midt i ovnen i ca 20 minutter. Ta ut brettet, og senk til 100 grader. Skjær deigen i  1-1,5 cm tykke skiver på skrått. Legg de over på en rist med skjæresiden opp, og tilbake inn i ovnen igjen i ca 10 minutter. Snu på kjeksen etter 5 minutter, og stek resten av tiden. Avkjøl de helt.

Pynt:

Lag glasur med å blande sammen sukrin melis og litt eggehvite, evt vann. Dekorer kjeksen. Dette gjøres på de kjekesene som skal nytes da, og resten oppbevares i en tett boks.

Eller smelt sjokolade som du enten dypper biscottien ned i eller dekorerer med.

ca 33 kalorier per stykk - uten sjokoladen på toppen

Senk skuldrene og nyt litt av "julestria" også! :)

Nyt god mat og tid med de nærmeste rundt deg. Ta vare på de du er glad i. La tiden stoppe litt opp :)


#sukkerfri #julebakst "#scones #sjokolade #pepperkake #biscotti #sukringold #funksjonellmat #kosthold #vektklubb #fullkorn #bakekona #oppskrift #bakst 

Pepperkake-havremuffins pyntet med melis

Nedtellingen fortsetter - og nå kan vi telle ned på bare en hånd! 

Og da er det vel like greit å begynne på juleferien også ;) Hurra!

Denne høsten har virkelig muffins-formene blitt brukt flittig! Og jeg tror ikke de havner bakerst i skapet i året som kommer heller.

Like godt til frokost som til kvelds! Og perfekt matpakkefyll :)

Så da var jo en "pepperkake"-versjon et must i desember! 

Oppskriften er nesten helt lik som vanlig - men med et par tilleggsingredienser.

Oppskrift på 3 muffins:

  • 50 gram havremel - jeg maler selv av havregryn f.eks i en blender
  • 1-1 1/2 ss sukrin gold
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1 ts hjemmelaget pepperkakekrydder
  • 1 ts yacon sirup - evt vanlig lys sirup/honning
  • 1 eggehvite
  • 0,5 dl melk

Sett stekeovnen på 175 grader.

Bland sammen alle ingrediensene, og hell røra over i muffinsformer. 

Stekes midt i ovnen i 12-15 minutter. Juster steketiden etter ovnen din.

Du kan også bruk en liten springform, men da blir steketiden noen minutter lenger.

Sirup i røra kan en veldig god smak - og som også er en viktig ingrediens i vanlige pepperkaker ;)

Toppet med sukrin melis blandet med litt eggehvite, men melk/vann kan også brukes.

Yummy in my tummy ;) 

Som vanlig kan du bruke proteinpulver i denne oppkskriften hvis du foretrekker det - og da øker bare litt på væskemengden :) 

Kanskje den neste godsaken allerede kommer i kveld..? Jeg vet jo at dere liker sjokolade!

 

#frokost #havremuffins #havremel #havregryn #pepperkake #sukkerfri #sukringold #sukrinmelis #funksjonellmat #suntoggodt #kosthold #oppskrift #mat #bakekona

 

Oppskrift på tørre vafler og noen bilder av kommende godsaker!

Da gjenstår det en arbeidsdag før juleferien er i gang!

Og på jobb i morgen er det musefletter, nisselue, røde kinn, grøt og godteposer som gjelder! En skikkelig nissefest for små og store ;)

Min lille nissegutt har feber, så gutta får ha nissefest alene hjemme. Krysser fingre for at dette er årets siste runde med sykdom!

Så til dagens juleoppskrift!

Tørre vafler - ja, det hørtes jo fristende ut ;)

Men disse smaker deilig vanilje, og minner meg egentlig veldig om krumkaker!

Oppskrift

  • 2 egg 
  • 100 gram sukrin*
  • 25 gram sukrin gold*
  • 1/2 ts vaniljepulver - evt frø fra en vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
  • 250 gram potetmel
  • 125 gram smeltet smør
  • 2 ts bakepulver - ikke toppet skjeer.

*Bruk det du har tilgjengelig hvis du ikke har begge deler.

Smelt smøret i en kjele eller i mikroen. Skill eggplomme og egghvite i hver sin bolle. Tilsett sukrin/sukrin gold og vaniljepulver sammen med eggeplommene. Visp til eggedosis, en lysere og litt luftigere blanding. Tilsett smøret, potetmel og bakepulver. Rør det godt sammen.

Stivpisk eggehvitene, og vend dette forsiktig inn med det andre. 

Stekes i et vaffeljern til de har blitt gyldne.

Avkjøl på en rist. Del de gjerne fra hverandre før de blir helt avkjølt.

Jeg har også stekt denne røra i et belgisk vaffeljern, og det ble også veldig bra :)

Oppbevares i en tett kakeboks.

Denne røra kan utmerkes også lages om til "krumkaker", som dere ser på bildet nedenfor!

Og på den måten blir det da et godt alternativ til dere som må ha glutenfri bakst! :) 

Så får vi avslutte dette "tørre" innlegget med noen fristende godsaker som kommer! 

Sukkerfrie punsjeboller

Pepperkake-muffins

Cookie dough-kuler uten sukker - Mmm..  Og nei dette er ikke "lureri" med kakemixen ;)

Langtidsvarselet lover ikke godt, men jeg krysser fortsatt fingrene for en hvit jul! Akkurat nå er det litt mørkt og trist ute, men stemningen innendørs er det ikke noe å si på ;) Og julegavene begynner endelig å falle på plass. 

Ha en fortsatt fin kveld :)

 

#sukkerfri #julebakst #sukrin #sukringold #funksjonellmat #jul #bakst #bakekona #oppskrift  #tørrevafler #potetmel #glutenfri 

Sukkerfrie sjokolade-kokosmakroner

En uke igjen til julaften! Har dere alt på plass? 

Helt utrolig egentlig. 17. desember er det allerede, og  2014 nærmer seg med stormskritt!

Jeg er veldig spent på hva det neste året bringer og gleder meg veldig. Men først skal de siste to ukene av 2013 nytes :)

Her har dere en sjokoladevariant av kokosmakroner som jeg har postet tidligere, og som også var med i artikkelen til Vektklubb.

HER er oppskriften på vanlige kokosmakroner.

Till sjokoladeversjonen blander du bare inn 1 ss kakao sammen med kakaomassen før den vendes inn i den stivpiskete eggehviten. 

Du kan gjerne redusere litt på kokosmassen, da kakaoen trekker til seg litt av væsken. Det spørs hvor saftige du vil ha de :)

Stekes midt i oven på 180 grader i 8-10 minutter.

Når de er avkjølt kan du gjerne pynte de litt med smeltet sjokolade - som selvfølgelig er enda bedre for dere sjokolade-elskere ;)

Hvis dere har kommet over noen spennende nye oppskrifter på søtsaker eller julebakst - så del de gjerne videre :) Jeg vet det er mange av dere som er utrolig kreative og flinke på kjøkkenet! 

Ha en fortsatt fin tirsdag :)

 

#sukkerfri #julebakst #sukrinmelis #funksjonellmat #jul #bakst #bakekona #oppskrift #kokos #sjokolade #kokosmakron 

En litt sunnere og en enda litt sunnere oppskrift på oreokuler

La oss ikke snakke så mye om denne dagen. La oss heller satse på at det bare går oppover resten av uka! 

Dagens godsak er laaangt i fra sukkerfri, men så go' da! 

Jeg har en stor svakhet - oreokake! Den er vanvittig farlig å begynne på, og innholdet er vanvittig mektig. Det sier seg jo selv når mesteparten av ingrediensene er fløte, smør, oreokjeks og litt mer fløte. 

Oreokuler er like farlig å ha i kjøleskapet - så helst lager jeg bare en halv porsjon om gangen ;)

TIps: Hvis du vet du har problemer å kontrollere søtsuget med fulle kakebokser - halver oppskriftene!

Som overskriften sier - disse kan gjøres litt sunnere og enda litt sunnere. 

Hvordan?

La oss starte med den litt sunnere!

Oppskrift:

  • 1 pk oreokjeks (160 gram)
  • 200 gram philadelphia LIGHT
  • Evt en liten spiseskje kakao for kraftigere smak 
  • Sukkerfri melkesjokolade eller mørk sjokolade

Knus kjeksen i en blender eller food prosessor. Bland inn philadelphia og evt litt kakao. Sett i kjøleskapet i et par timer eller fryseren til blandingen har tyknet litt. Da blir den lettere å trille til kuler.

Smelt sjokoladen over et vannbad eller på svak varme i mikroen. Dypp kulene i sjokoladen.

Oppbevares i en boks i kjøleskapet



De fleste ville nok brukt den orginale philadelphia, men jeg vil virkelig ikke tro mange merker stor forskjell på å gå over til light-varianten!

En "runde" med oreokuler vil da inneholde 180 kalorier mindre med light enn med original. Light-varianten inneholder også halvparten så lite fett som originalen.

Kato fikk med seg en porsjon på jobb - og var visst borte på nullkommaniks!

Så til den enda litt sunnere varianten!

Oppskrift:

  • 1 pk oreokjeks (160 gram)
  • 150 gram mager kesam
  • Evt en liten spiseskje kakao for kraftigere smak 
  • Sukkerfri melkesjokolade eller mørk sjokolade

Samme fremgangsmåte som på den andre :)



Denne fikk like mange tomler opp som den med philadelphia!

Smelter bort i munn - Mm..! 

Her er en liten titt på noen andre juleoppskrifter lagt ut de siste ukene:

Sukkerfrie hvite kakemenn

Sprøe og sukkerfrie krumkaker

Sukkerfri og saftig marsipan rullet i sjokolade

Er oreokuler en del av dine "julefavoritter"?

 

#julebakst #oreokule #philadelphia #sjokolade #oreo #sunnere #kesam #oppskrift #jul #dessert #bakekona

Sukkerfrie sjakkruter - silkekaker

Dette må da være en av årets mest trendige julekake? Små spiselige "sjakkbrett". 

Min mann ble virkelig bitt av sjakk-basillen - jeg foretrekker det spiselige varianten ;)

Jeg har laget denne varianten et par ganger de siste ukene. For denne julebaksten har jeg faktisk ikke bakt før. men denne er nå innført som en tradisjon hos meg.

Mm - nydelig vanilje- og sjokoladesmak i samme bit.

Oppskrift:

  • 250 gram hvetemel
  • 100 gram sukrin melis med stevia
  • 175 gram smør - jeg brukte Melange**
  • 1 ss kakao
  • 1/3 ts vaniljepulver - evt 1 ts vaniljesukker

**Jeg har prøvd med lett margarin også. Smaken ble veldig god, men konsistens syntes jeg ble best med melange.

Bland sammen mel og melis i en bolle. Smøret smuldres så sammen med blandingen. Jeg lar smøret hvile litt på benken før jeg begynner, slik at det ikke er altfor hardt å jobbe med

Del deigen i to deler. 

Kna kakao godt inn i den ene delen, og vaniljepulver i den andre delen. Trill de to deigen til like lange pølser. Del pølsen i to, og legg lys og mørk ved siden av hverandre i to lag. 

Da jeg lagde sjakkruter med mini-ruter kjevlet jeg ut begge deigen, og skjært ut tykk strimler med en kniv. 

Pakk deigen inn i foliet, og legg i kjøleskapet i et par timer. Natten over går også fint.

For de utålmodige: i fryseren en halvtimes tid.

Sett så stekeovnen på 175 grader.

Skjær pølsen i skiver, og legg på et bakebrett. Stekes midt i ovnen i ca 10 minutter.

Avkjøl på en rist.

Jeg vet noen har ventet på denne oppskriften, men det er faktisk først i helgen jeg ble ordentlig fornøyd med dem! 

Smaken har vært veldig god tidligere, men nå var også konsistensen og deigen sånn som jeg ønsket. 

Bedre sent enn aldri ;)

Oppbevar de i en kakeboks. 

I kveld er det Farmen-finale og litt "food-prep" til i morgen.

Ny uke - 4 arbeidsdager og så juleferie! 

Har dere alt under kontroll eller er julestresset på vei? 


#sukkerfri #julebakst #funksjonellmat #jul #bakst #bakekona #oppskrift #sjakkruter #silkekaker #sukrinmelis

"Julekake"-havremuffins til frokost og påminnelse om giveawayen

Fredag - og faktisk den 13. Lykke eller ulykke?

Luciafeiring med lussekatter og luciatog i barnehagen i dag tidlig - og i kveld er det julebord med jobben. 

Aktiv dag fra morgen til kveld! 

Morsomt å se på Instagram at noen av dere har prøvd seg på "julekake"-scones! Og flere andre godsaker :)

Bruk gjerne #bakekona eller @bakekona hvis dere lager dere ønsker jeg skal se :) Jeg prøver å få med meg det meste. men jeg kan ikke se bilder som dere med lukket profil tar. Så dere er klar over det. 

Men muffinsen(e)!

Havremuffins med smør og lettere brunost. 

Oppskrift på 3 stykker:

  • 50 gram havremel - jeg maler selv i en blender
  • 1 ss sukrin gold
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1/4 ts kardemomme
  • En liten dæsj vaniljepulver hvis du har. 
  • 1 eggehvite
  • 0,5 dl melk
  • Rosiner

 Sett stekeovnen på 175 grader.

Bland sammen alle ingrediensene. Fordel i tre muffinsformer. Stekes midt i ovnen i ca 12 minutter. Tilpass etter ovnen du bruker.

La de avkjøle seg litt i muffinsformene. Jeg foretrekker å bruke silikonformer, for det er mye lettere å få løsnet de fra formene.

Mm - god start på dagen!

Juleinspirert muffins - men den er selvsagt god året rundt.

Jeg lurer på hvordan det er å putte pepperkakekrydder i røra!

Legger samtidig til en liten påminnelse om giveawayen med mine bakefavoritter:

Innlegget med hvordan du kan delta finner du HER.

Konkurransen blir avsluttet i kveld, og vinneren blir annonsert i morgen!

I helgen har jeg flere bakeprosjekter på gang - som skal deles med dere!  Jeg håper resultatet blir så bra som jeg tror ;)

Ha en fortsatt strålende fredag! Og god helg!

 

#frokost #havremuffins #rosin #julekake #julebakst #sukkerfri #bakst #sukringold #funksjonellmat #oppskrift #bakekona

Protein- og fiberrike julekake-scones

Jeg "kliner" like gjerne til med en oppskrift til fra Vektklubb-artikkelen, så jeg får de i arkivet her også.

Men bare vent - det kommer andre gode oppskrifter i løpet av tiden fremover!

Gjærdeig er utrolig morsomt å jobbe med - og nystekt er det helt fantastisk! Rett og slett farlig godt.

Men.. Tiden! Elte, forheve, trille ut, etterheve og så steke. Det passer rett og slett ikke alltid inn i et fullbooket tidsskjema! 

Derfor er jeg stor tilhenger av scones! Bland kjapt sammen - trykk ut - stek - nyt! 

 

"Julekake" med smør og brunost - Mm..

Oppskrift:

  • 110 gram - 2 dl - fibra fullkorsmel
  • 90 gram - 2 dl - havregryn, små lettkokte - havremel kan også brukes.
  • 50 gram - 0,5 dl - sukrin gold
  • 1 ss bakepulver
  • 0,5 ts kardemomme
  • En klype salt
  • 30 gram lett margarin - behøver ikke smeltes. Evt vanlig margarin som da er romtemperert
  • 250 gram mager kesam
  • 50 gram rosiner

Sett stekeovnen på 225 grader.

Bland sammen tørrvarene. Tilsett smør og mager kesam. Lett margarin kan tilsettes kaldt, men vanlig margarin må tempereres litt slik at det lettere blandes inn i deigen. Bland alt for tsammen, gjerne med en kjøkkenmaskin. Bland inn rosinene. Noen av rosinene kan erstattes med sukat hvis du ønsker en skikkelig "julekake"-variant.

Strø litt mel på benken, skrap ut deigen og strø litt mer mel på toppen. Trykk deigen flat med fingrene til den er ca 1,5 til 2 cm tykk. Bruk et glass eller en pepperkakeform til å trykke ut scones. Ekstra dekorativt blir det å putte de oppi muffinsformer.

Stekes midt i ovnen i 8-10 minutter. De er ferdig når de har blir gyldne på undersiden. 

Jeg brukte fiberhavregryn kjøpt i Sverige i denne porsjon - så de ser derfor litt mørkere ut enn normalt.

Disse kan utmerket fryses! Putt i matboksen om morgen, så er de tint til lunsj :)

Julekake + smør + brunost = en nydelig kombinasjon!

Og disse - tross kun grovt mel og havregryn - er utrolig saftige!

Som å spise en søt hvetebolle som bare smelter bort i munn! Mettende, bare grovt mel og proteinrik.

Perfekt til frokost - matpakkefyll eller som kveldskos! 

En enkel oppskrift som ikke er like "skummel" å prøve seg på som gjærbakst ;)

 

Dere - jeg holder på med siste finishen på årets siste giveaway! Og denne.. Er en av mine favoritter så langt! 

Og jammen meg heter den også "Bakekonas favoritter"

Kan dere gjette hva den inneholder? 

 

#julebakst #julekake #scones #fullkorn #proteinrik #mager #kesam #sukringold #funksjonellmat #frokost #lunsj #matpakke #havregryn #oppskrift #bakst #bakekona #vektklubb #kosthold #vektnedgang

Saftige kokosmakroner

Vi kjører på med flere juleoppskrifter! ;)

Dette er en av oppskriftene jeg hadde med i VG-artikkelen. 

En oppskrift som krever få ingredienser, og som er enkle å lage! 

Oppskrift på ca 24 stykker:

Sett stekeovnen på 180 grader.

Pisk eggehvitene til de begynner å skumme. Sikt inn sukrin melis, og pisk til en stiv marengs. Vend forisktig inn kokosmassen. Bruk to teskjeer og fordel topper med blandingen på et bakepapir. 

Stekes midt i ovnen i ca 8-10 minutter.

La de sette seg noen minutter før de flyttes forsiktig over på en rist for avkjøling. De skal være helt avkjølt før de legges i en kakeboks.

ca 36 kalorier per stykk.

Men..

Et tips for å løfte disse til "nye høyder" er å dyppe bunnen eller toppen i sjokolade. Jeg? Svak for sjokolade? Ja, det innrømmer jeg lett!

Evt kan du smelte sjokoladen i en pose og sprøyte litt på toppen :)

Enkle å lage - og også glutenfrie for de som må passe på det.

Har dere oppdaget den nye kategorien under headeren? Julekos - der samler jeg alle oppskriftene som er julerelatert :)

Moroa har så vidt begynt, men allerede er det 10. desember! 

I går pyntet jeg og gutta pepperkakehus. En non stop på huset - tre i munn. Både hos mor og sønn! Det var mandagskosen sin det ;) 

Ønsker dere en fortsatt fin kveld :)

 

#sukkerfri #julebakst #sukrinmelis #funksjonellmat #jul #bakst #bakekona #oppskrift #kokosmakron #kokos #vektklubb

Knasende sprø krumkaker uten sukker!

Krumkaker er en klassiker til kaffekosen for mange - og egentlig året rundt. 

Jeg husker jeg måtte forhandle meg frem til å få kjøpe et krumkakejern i fjor. "Hvis vi kjøper det, så skal du få kjøpe det verktøyet" - eller noe i den duren ;) 

Så i helgen tørket jeg støv av krumkakejernet, siden det ikke har blitt brukt siden i fjor, og stekte en runde med krumkaker.

Hvilken form liker du best på krumkakene?

Oppskrift:

  • 2 egg
  • 150 gram sukrin**
  • 150 gram smeltet smør - lett eller vanlig. Jeg brukte lett margarin.
  • 100 gram hvetemel
  • 50 gram potetmel
  • 1/3-1/2 ts kardemomme
  • 2 ss kaldt vann

**Du kan erstatte noe av sukrin med sukrin gold for en rundere smak.

Visp egg og sukrin til eggedosis, altså en luftigere og lysere blanding. Tilsett alt det tørre, og rør godt sammen. Rør så inn det kalde vannet. 1 ss per egg. Sett røra i kjøleskapet, og la den svelle en god stund, min 1 time.

Varm opp krumkakejernet, og legg en spiseskje røre i midten

Stekes til de er gyldne.

Her kan det ikke gjøres mye annen husarbeid samtidig, for dette går unna!

Har du en krumkakepinne kan du forme de til et kremmerhus.

Et annet alternativ er å avkjøle de uten å gjøre noe som helst, eller dele de i to. Noen knuser de jo bare med en gang sammen med is eller krem uansett ;)

Eller du kan legge sirkelen over et glass, trykke den forsiktig ned og forme dem til små skåler.



Jeg liker is fremover krem - så en kule vaniljeis er perfekt oppi en sprø og nydelig krumkake-skål!

Den "tress isen" uten tilsatt sukker fra Henning Olsen, Easy, er utrolig god!

Og prikken over i'en ble hjemmelaget sirup. Oppskrift finner du her.

Krumkakene oppbevares i en tett boks, og holder seg sprøe og gode!

Hva liker du best å ha til krumkaker?


Husk Facebook-siden for å være oppdatert på når det kommer nye innlegg her på bloggen. Og inviter gjerne flere! :)

#sukkerfri #julebakst #sukrin #sukringold #funksjonellmat #jul #bakst #bakekona #oppskrift #krumkake #is #utensukker 

Sukkerfri marsipan med eller uten sjokoladetrekk

Marsipan - det er et must for mange i desember. Og hvert år kommenterer mange av oss at "hjelpes, i år kom julemarsipanen tidlig i butikken!"

Jeg har egentlig ikke marsipan som favoritt-godisen i godteposen. Men disse er gode! Og utrolig enkle å lage. 

Jeg vil si at de er "umulig å gjøre feil"-enkle. 

Aller best synes jeg de er med sjokolade rundt ;) 

La oss gå rett på oppskriften!

Oppskrift på ca 20 stykker:

Bland sammen alle de tørre ingrediensene og tilsett så eggehvitene. Kna deigen godt sammen.

Pakk deigen inn i plast, og la den gjerne hvile et par timer i kjøleskapet. Og også fint natten over. 

Synes du den er litt klissete når du skal trille den ut strør du bare litt sukrin melis på benken.

Så er det bare å forme de til kuler eller i den formen du måtte ønske.

Du kan også dytte kulene ned i konfektformer av silikon. Etter du har dyttet de ned i formene er det greit å sette de litt tilbake i kjøleskapet for du tar dem ut.

Disse er veldig gode uten sjokolade!

Og gir da ca 17 kalorier per stykk.

En ting kan jeg lett innrømme - jeg er elendig på å dyppe konfekt o.l i sjokolade! 

Der mangler jeg tålmodighet. 

Så dette er vel det mest "avanserte" med denne oppskriften ;)



Men gjør de så utrolig gode!

Smelt sukkerfri sjokolade over et vannbad eller i mikroen, og dypp kulene oppi.

La sjokoladen få stivne i romtemperatur før du setter dem i kjøleskapet.

Så saftige og sukkerfrie! 

Og nesten under kategorien sunne! 

Jeg har lest så mange ganger at en bit mørk sjokolade om dagen er bra for kroppen - så da kjører vi på å kaller de sunne ;)

Hvis du som meg synes det er litt styr med å dyppe i sjokolade! Fortvil ikke. Putt ønsket antall ruter med sjokolade i en liten plastpose. Legg posen i varmt vann, og la den ligge der til sjokolade har smeltet.

Klipp et hull på tuppen. Og så er det bare å lage mønster på toppen! ;) 

Et hjerte til min kjære ;) 

Jeg har forresten lagt til en ny mappe på Pinterest nå - en egen for julebakst og andre søtsaker som hører til i julen. Så for hver gang jeg legger uten noe her, kommer jeg til å "pinne" innlegget der også. Lett og oversiktelig for dere, og meg selv, å finne oppskriftene igjen!

Minner samtidig også om Facebook-siden. Alle innlegg blir lagt ut der også, så er det lett å følge med når det skjer noe nytt her på bloggen :)

Ha en fortsatt fin kveld! :)

 

#oppskrift #julebakst #marsipan #sukkerfri #sjokolade #mandelmel #sukrinmelis #funksjonellmat #jatildesserthverdag #bakekona 

Sukkerfrie og nydelige hvite kakemenn!

Eller nissemenn - eller damer!

Alle skal få være med på moroa ;)

Er de ikke søte? 

Og så liker jeg de tykke og gode! Mmm - borte er de også.

Men jeg regner med det snart kommer en ny gjeng på besøk ;)

Jeg har laget disse med lett margarin, for å se hvordan det påvirket resultatet. Og i mine øyne gikk det meget bra! 

Synes jeg det ikke smaker godt - så spiser jeg det heller ikke!

Hvis ikke du synes det er nødvendig å krympe på kaloriene kan du selvfølgelig bruke det smøret du har i kjøleskapet :)

Lag deigen dagen før de skal bakes! :)

Oppskrift:

  • 50 gram smeltet og avkjølt smør - lett margarin eller vanlig
  • 2 dl melk
  • 100 gram sukrin gold
  • 80 gram sukrin
  • 1/2 ts hornsalt
  • 400 gram hvetemel

Bland hornsalt sammen med halvparten av melmengden. Rør sammen smør, melk, sukrin gold/sukrin og melet som er tilsatt hornsalt. Bland godt sammen, og tilsett resten av melet. Dekk  bollen med plast eller putt deigen over i en plastpose. La den hvile i kjøleskapet natten over. Da blir deigen fastere.

Sett stekeovnen på 170 grader.

Kjevl ut deigen til ca 1/2 cm tykk. Bruk pepperkakeformer til å trykke ut figurer. Er ikke formen så nøye og du ikke har pepperkakeformer - bruk et glass! 

Stekes midt i ovnen i 7-10 minutter. Avhengig av størrelsen og ovnen du bruker.

De skal ikke bli "solbrente" - dette er tross alt vinterbleike kakemenn!

Nomnom - en hodeløs bleik nissemann! Myk og god.

Oppbevares de i en pose holder de seg ekstra myke.

Jeg bruker både sukrin og sukrin gold fordi jeg liker kombinasjonen. Mange opplever sukrin som litt kjølig på smak, og dette får du ikke med sukrin gold.

Jeg har ikke prøvd å bare bruke en av delene, men prøv gjerne med det du har tilgjengelig.

Denne pepperkakeformen synes jeg bare er så herlig! Perfekt liten kos til kaffe/te, og veldig dekorativt hvis du får besøk. Kjøpt på Ebay - for ca 30 kroner!

Kakemennene kan dere gjerne dekorere med konditorfarge, men det rakk aldri disse å bli ;) 

Godt er det faktisk også å dyppe en arm eller et par bein i smeltet sjokolade! 

Andre julerelaterte innlegg:

Sukkerfrie havrekuler

Hjemmelaget pepperkakekrydder

 

#sukkerfri #sukringold #funksjonellmat #oppskrift #julebakst #hvitekakemenn #kakemenn #jul #bakst #vektklubb #bakekona #sukrin

"For mye av det gode"-pannekaketårn, sukkerfrie pepperkake-biter og hjemmelaget pepperkakekrydder!

Ah - nå er det bare tre uker igjen til selveste julaften!

Det betyr 17 dager igjen til juleferien begynner - for min del ihvertfall :)

Det skal bli en juleferie fylt med familiekos, lite stress og forhåpentligvis snø! Jonathan har blant annet ski på ønskelisten sin i år, sine første. Så da krysser jeg selvfølgelig fingrene for snødekket veier slik at vi kan tilbringe mye tid ute med ski på beina :)

Selv er jeg helt elendig på ploging, noe min kjære har flere videoer som kan bekrefte akkurat det. Jeg kjører til jeg stopper, om det så ender i grøfta. Haha.. Flaut! Aking derimot - det er jeg god på!

Pepperkakedeig - "ikke spis så mye pepperkakedeig for da får du vondt i magen!"

Vel - disse er sukkerfrie, og jeg tror jeg lett kunne spist mange av disse!

Men først.. Dette tårnet tok litt vel av, og jeg vurderte i det hele tatt om det ble for mye til å legge ut ;)

Men smaken. Den var det ingenting å si på.

Saftige havrepannekaker med sjokoladesmak. Peanøttsaus. Og moste jordbær.

Og om det ikke var nok - Yoplait dobbel 0 % vanilje mellom lagene!

Overflod - deluxe!



Oppskriten på pannekakene kan du lese her.

Peanøttsausen er bare PB2 blandet med litt mer vann.

Jordbærene var frosne og tint litt i mikroen.

Smaken er i bunn og grunn det viktigste! ;)

Men så til pepperkakebitene.

Som sikkert kommer til å være til frustrasjon for noen.

Dette er nemlig kakemixen fra Funksjonell mat blandet med vann, litt ekstra sukrin gold og en god dæsj hjemmelaget pepperkakekrydder.

Ekstra gode blir hvis du erstatter litt av vannet med yacon sirup for en enda mer autentisk smak! 

"Men hva kan man erstatte kakemixen med?"

Har du allerede en proteinbaroppskrift du er glad kan du lett lage en pepperkakedeig-proteinbar ved å tilsette pepperkakekrydder i blandingen.

Eller lage en mini-mini porsjon av pepperkakeoppskriften din og erstatte sukkeret med sukrin/sukrin gold! ;)

Så da slenger jeg like gjerne med en oppskrift på hjemmelaget pepperkakekrydder!

Noe som er veldig greit å ha tilgjengelig på en liten krukke i disse dager :)

Kan brukes i mange forskjellige oppskrifter - kjeks, muffins, pannekaker, og proteinbarer! Eller selvfølgelig også ordentlige pepperkaker ;)

Hjemmelaget pepperkakekrydder:

  • 3 ss kanel
  • 2 ss nelikk malt
  • 2 ss ingefær malt
  • 0,5 ts kardemomme
  • 0,5 ts pepper 

 

Bland alt i en liten krukke eller boks med lokk, og rist løs.

I morgen - da lover jeg dere at dere vil se de hvite kakemennene! ;) 

 

#sukkerfri #julebakst #sukrin #sukringold #sukrinmelis #funksjonellmat #jul #bakst #bakekona #oppskrift #kakemix #pepperkakerkrydder #pepperkake #pannekaketårn #pannekake #havregryn #havremel #frokost #lunsj #trening #fiberrik

Sukkerfrie havrekuler - nå er julekosen i gang!

Eller sjokoladekuler! 

Er det ikke litt sånn med mange oppskrifter? At de har flere navn. Og mange ganger ligner de ikke i det hele tatt! 

Ihvertfall.. Disse vet jeg mange liker veldig godt, og er mildt sagt populære her også ;)

Nå som det er både 1. desember og 1. advent er det på tide med julekos! 

Selv om enkelte oppskrifter også er gode året rundt! For oss som liker søtsaker ;)

Så la oss starte med en veldig enkel oppskrift :)

Oppskrift - ca 16 stykker:

  • 70 gram havregryn - tilsvarer ca 1,5 dl
  • 50 gram sukrin gold - evt sukrin
  • 10 gram kakao**
  • 40 gram lett margarin - eller vanlig margarin
  • 1 ss sterk kaffe

Blant sammen de tørre ingrediensene. Smelt smøret, og tilsett kaffen i smøret. Hvis du ikke har ferdiglaget kaffe kan du blande 1 ts kaffepulver og 1 ss vann sammen med smøret. Bland alle ingrediensene godt sammen, og sett i kjøleskapet en halv time-time. Form kuler av havregrynmassen, og bruk litt vann når du skal rulle hvis det trengs.

**Bytt ut kakao med eller tilføy proteinpulver med sjokoladesmak for protein-havrekuler. Siden proteinpulver ofte suger til seg litt mer av væsken må du nok tilsett litt mer vann slik at deigen holder seg sammen.

Jeg synes de er veldig gode uten noe som helst.

Men å rulle de i kakao er også veldig godt! Litt sånn trøffel-aktig.

Og selvfølgelig klassikeren da - rullet i kokos.

Oppbevares i en tett boks i kjøleskapet.



Med lettmargarin blir det ca 28 kalorier per fiberrike kule! 

Nå er det julefavoritter hos Klem FM og pynting som står på programmet. 

I dag gleder jeg meg faktisk til det blir mørkt ute. Da kan jeg tenne lys overalt, stjerna i vinduet og virkelig kjenne på julestemningen i huset! Og så skal jeg kose meg med noen av sjakkrutene jeg bakte i går og en deilig kopp te. Det blir søndagskosen sin det ;) 

Håper dere har hatt en fin helg, og så ønsker jeg dere en fortsatt god søndag :)

 

#sukkerfri #sukringold #funksjonellmat #oppskrift #jatildesserthverdag #oppskrift #julebakst #vektklubb #jul #havregryn #havrekuler #fiberrik #bakekona

, Oslo

Kontakt: bakekona@gmail.com

hits