mai 2014

Hjemmelaget rabarbrasyltetøy uten tilsatt sukker

Kom mai, du skjønne, milde - og vips så var du borte!

Utrolig nok så er det på tide å begynne på en ny måned i morgen. Juni - og en offisiell sommermåned. Selv om sommeren har kommet for lengst her på Østlandet ihvertfall. 

Jeg har fått en ny favoritt i løpet av måneden som har gått: rabarbra!

Det er ikke noe jeg har vokst opp med, men helt klart noe jeg kommer nyte mye av på denne tiden av året til jeg blir gammel og grå.

Takk for mange gode tips på Instagram da jeg spurte om tips til hva jeg kan gjøre med all rabarbraen.

To kjempe stor suksesser så langt har vært hjemmelaget rabarbrasyltetøy og smuldrepai med rabarbra.

Mannen har blant annet lagt inn et stort ønske om rabarbragrøt - som bringer tilbake en haug barndomsminner for han.

Først må jeg lage en ny dose med syltetøy, for det er tomt for lengst! 

Syltetøyet har blant annet blitt spist på brødskiva, i lompe/lefse, på grøten..

..og som topping på denne magre vaniljepuddingen.

Smuldrepaien ble himmelsk, så den kommer jeg tilbake til i et eget innlegg ;) 

Du må ikke følge mengden slavisk i denne oppskriften for å få et godt resultat, men jeg deler med dere hva jeg brukte. 

Hjemmelaget rabarbrasyltetøy:

  • 350 g rabarbra
  • 50 gram sukrin
  • 50 gram sukrin gold
  • 1/2 ts sitronsaft
  • 1/2 vaniljestang*

*Hvis du vil bruke hele vaniljestangen på en gang er det bare å doble oppskriften. Og du kan nok fint bruke opp mot 1 kg rabarbra og fortsatt få frem den gode vaniljesmaken.

Vask og skjær rabarbraen i biter på ca 0,5-1 cm tykkelse. Tilsett rabarbraen, sukrin, sukrin gold og sitronsaft i en kjele.

Snitt opp vaniljestangen. Skrap ut frøene og tilsett frøene oppi kjelen.

La alt småkoke på middelssterk varme i ca 20-30 minutter.

Rør jevnlig.

Når den har kokt ferdig helles syltetøyet over på glass, og lokket skrus igjen med en gang. La det avkjøle seg før du setter glasset inn i kjøleskapet.

Legg merke til at det er nok av rabarbra i bakgrunnen ;) 

Her toppet med min favorittfrokost: havregrøt. Jeg blir utrolig nok ikke lei..

Havregrøt, rabarbrasyltetøy, kanel og sukrin gold. Mm - sommer-versjon ;)

Utrolig godt var det også å bruke det som topping på en vaniljepudding jeg hadde som dessert tidligere i uka!

Så da slenger jeg like gjerne med oppskriften jeg brukte på denne puddingen også:

Oppskrift:

  • 2 gelatinplater
  • 150 gram mager kesam vanilje - eller gresk yoghurt vanilje/yoplait dobbel 0 % vanilje
  • 1 dl melk
  • 2 ss sukrin melis
  • Litt vaniljepulver - hvis du har.
  • 2 ss vann

Legg gelatinplatene i vann, slik at de blir myke.

Bland alle ingrediensene, bortsett fra vannet. Juster med søtning etter hvor søtt du liker det.

Kok opp 2 ss vann, og løs opp de myke gelatinplatene. Tilsett gelatinoppløsningen i en tynn stråle oppi yoghurtblandingen. 

Hell alt oppi ønsket former. Oppskriften gir 2 porsjoner. 


Med et kanelhjerte på toppen ;)

Jeg fordelte "puddingen" i to glass, og dermed hadde jeg dessert to dager på rad! En dag med rabarbra og en dag med bringebærsaus.

Bringebærsausen er rett og slett frossen bringebær som har fått tine på benken. Så presset jeg de igjennom en liten sil for å få bort alle frøene, og smakte til med litt sukrin melis.

Jeg tar fortsatt veldig gjerne i mot tips til deilige sommerdesserter! :)

Ha en fortsatt super lørdagskveld :)

 

#oppskrift #kosthold #sukkerfri #utensukker #rabarbra #syltetøy #suntoggodt #sukrinmelis #sukrin #sukringold #funksjonellmat #trening #mat #sommer #dessert #bakekona

Brownies-"cookies" med sjokoladebiter

Hei og hopp!

Ah, for en nydelig dag det har vært i dag! Enda mer luksus er det å ha en jobb hvor jeg får betalt for å spise is og plukker blomster med en gjeng lykkelig unger mens sola skinner! 

Og enda bedre ble dagen da junior stråler av lykke da jeg henter han. Hjem til trampolinen og rabarbra dyppet i sukrin gold som snacks. Mm..!

Husk: Å smøre seg selv med solkrem i morgen ;)

Veldig morsomt var det for noen uker siden da Norges største blogger la ut en oppskrift som var inspirert fra meg :) 

Caroline, fotballfruen, hadde prøvd ut sjokoladekjeksen med en mystisk ingrediens. Og utifra det jeg leste i innlegget falt de virkelig i smak!

Bønner i søtsaker hadde jeg bare rynket på nesen over for et par år siden. Men endelig har jeg blitt "voksen" og synes det bare er utrolig spennende å utforske nye ingredienser og matvarer!

Oppskrift på ca 15 stykker:

  • 170 gram kidneybønner - altså en pakke etter den er avrent
  • 50 gram havremel*
  • 1 ts bakepulver
  • 35 gram sukrin +
  • 2 ss sukrin gold**
  • 20 gram kakao
  • En liten dæsj kanel
  • En liten klype salt - gjerne havsalt
  • 10 gram peanøttpulver (PB2)/peanøttmel - evt vanlig peanøttsmør
  • 5 gram smeltet kokosolje . - evt smør
  • En dæsj vaniljepulver - hvis du har
  • 1/2 dl melk
  • 15 gram sukkerfri mørk sjokolade - kan sløyfes - sjokoladen som er på toppen kommer utenom

*Hvis du ikke har havremel, kan du bare bruke vanlig havregryn, siden alle ingrediensene skal gjøres i en food prosessor eller med en stavmikser.

**Sukrin gold gir ikke den samme kjølige smaken som sukrin kan gi. Brunt sukker er nesten et must i kjeks-oppskrifter, og sukrin gold er derfor den perfekte erstatningen. Et must i kjøkkenskapet!

Sett stekeovnen på 180 grader.

Skyll bønnene godt under kaldt vann.

Tilsett alle ingrediensene i en food prosessor eller i en bolle hvis du skal bruke stavmikser.

Kjør alt fort sammen til en glatt deig, altså at det ikke er noen biter av bønner igjen og alt er godt blandet.

Finhakk med en kniv eller grovriv sjokoladen og bland det inn i deigen.

Trill kuler av deigen og legg de på en bakeplate. Trykk de ned så flate du ønsker de. De vil heve litt.

Hvis du ønsker sjokoladebiter på toppen hakker du det opp og trykker de ned i bitene.

Stekes midt i ovnen i 6-8 minutter - avhenger litt av ovnen din og tykkelse.

Og disse kan fint fryses etter min mening! :)

ca 45 kalorier per stykk uten sjokoladen på toppen.

Jeg er så altfor altfor svak for sjokkis! Selv om jeg innimellom får et skikkelig salt-kick også da ;)

Men tilbake til en liten ting.

Rabarbra!

Det er noe jeg har veldig lite forhold til egentlig, men nå har jeg to gigantiske "busker" med det i hagen.

What to do? 

Mannen ønsker seg blant annet syltetøy og suppe. Jeg ser for meg å bruke det som fyll i kaker også.. Ah, jeg gleder meg så utrolig til å komme ordentlig tilbake på kjøkkenet igjen! 

Jeg må bare få meg en ny stavmikser - for den "gamle" har jeg faktisk slitt ut! Bakegal kone ;)

 

Nyt været - nyt tiden med de rundt deg - og nyt en is! 

 

#oppskrift #kosthold #sukkerfri #utensukker #sukringold #sukrin #sjokolade #mat #trening #funksjonellmat #sommer #bakekona

 

Tid og fiberrik og sukkerfri "hvetestang"

Neimen, heisann! ;)

Tid ja - hvor fort den flyr noen ganger. Mye har skjedd de siste ukene, og tid er ikke det jeg har hatt mest til overs så og si hver eneste dag! Men nå ser jeg frem mot sol og sommer. Og forhåpentligvis litt brunfarge på kroppen, og lyse og varme sommerkvelder på terrassen! 

Jeg kan vel egentlig ikke kalle meg en blogger for øyeblikket, men sånn har det da blitt i det siste. Veldig bra har jeg og mine nærmeste det, og det er det viktigste!

Jeg har savnet dere litt da ;) Og ekstra hyggelig var det da det dukket opp en kommentar på Instagram forrige helg fra en nydelig følger, @steviagirl, som blant annet skrev "kom tilbake". Det var veldig koselige å høre at jeg ikke er helt glemt!

Så her er jeg! ;) 

Og her en liten kos til kaffen eller kveldsmat ;)

Den "gamle" oppskriften i en ny forkledning!

Det er lov å leke litt med maten ;)

Oppskrift:

  • 110 gram fibra fullkornsmel (ca 2 dl)
  • 90 gram havregryn eller havremel (ca 2 dl)
  • 50 gram sukrin gold (ca 0,5 dl)
  • 1 ss bakepulver - du kan prøve med litt mindre hvis du synes bakepulver-smaken blir for fremtredende.
  • 1/2 ts kardemomme
  • 30 gram lett margarin - rett fra kjøleskapet
  • 250 gram mager kesam

Sett stekeovnen på 225 grader.

Bruk gjerne en kjøkkemaskin hvis du har til å blande sammen deigen slik at alt blir blandet fort sammen. Men ekte muskelkraft gjør også selvfølgelig susen ;)

Bland de tørre ingrediensene. Tilsett smør og kesam, og bland godt sammen på høy hastighet.

Rull deigen til en kjempe tykk pølse. Kjevl eller trykk den flat, ca 1.5 cm tykkelse. 

Trykk ned en vei langs midten, og fyll med vaniljekrem.

Tips: Putt vaniljekremen i en brødpose og klipp av et hjørnet. På den måten er det lett å fylle kremen i "stien" uten å trenge fancy utstyr. 

Oppskrift på en sukkerfri vaniljekrem finner du HER.

Stekes midt i ovnen til den er gylden på undersiden. Tiden varierer fram ovn til ovn.

(Jeg glemte å følge med på klokka..)

La den avkjøle seg en stund slik at vaniljekremen får satt seg, og glasuren ikke bare renner av!

Bland sammen sukrin melis med vann/melk og smør på begge sider av vaniljekremen.

Strø evt kokosmasse på toppen.

Husk at dette ikke er 100 % prosent som en vanlig hvetestang, siden det ikke er gjærbakst. Men den er uansett en innertier hos meg! Nam! ;)

Fullkornsmel og havregryn gjør den naturlig fiberrik. Mager kesam hever proteininnholdet og gjør den utrolig saftig.

Og vaniljekrem - vel - jo mer jo bedre! ;)

11. mai har det blitt allerede. Helt utrolig!

Nå krysser jeg fingre og tær for oppholdsvær på lørdag slik at det blir vandring i tog uten regntøy og grillings på terrassen! ;) 

Plutselig dukker jeg opp med et nytt innlegg også nå som jeg har litt tid til overs innimellom! 

Ha en fortsatt strålende søndag og en god start på en ny uke :)

 

#oppskrift #kosthold #utensukker #sukkerfri #fullkorn #trening #mat #sukringold #funskjonellmat #inspirasjon #suntoggodt #vaniljekrem #kesam #proteinrik #bakekona

, Oslo

Kontakt: bakekona@gmail.com

hits