mai 2014

Hjemmelaget rabarbrasyltety uten tilsatt sukker

Kom mai, du skjnne, milde - og vips s var du borte!

Utrolig nok s er det p tide begynne p en ny mned i morgen. Juni - og en offisiell sommermned. Selv om sommeren har kommet for lengst her p stlandet ihvertfall.

Jeg har ftt en ny favoritt i lpet av mneden som har gtt: rabarbra!

Det er ikke noe jeg har vokst opp med, men helt klart noe jeg kommer nyte mye av p denne tiden av ret til jeg blir gammel og gr.

Takk for mange gode tips p Instagram da jeg spurte om tips til hva jeg kan gjre med all rabarbraen.

To kjempe stor suksesser s langt har vrt hjemmelaget rabarbrasyltety og smuldrepai med rabarbra.

Mannen har blant annet lagt inn et stort nske om rabarbragrt - som bringer tilbake en haug barndomsminner for han.

Frst m jeg lage en ny dose med syltety, for det er tomt for lengst!

Syltetyet har blant annet blitt spist p brdskiva, i lompe/lefse, p grten..

..og som topping p denne magre vaniljepuddingen.

Smuldrepaien ble himmelsk, s den kommer jeg tilbake til i et eget innlegg ;)

Du m ikke flge mengden slavisk i denne oppskriften for f et godt resultat, men jeg deler med dere hva jeg brukte.

Hjemmelaget rabarbrasyltety:

  • 350 g rabarbra
  • 50 gram sukrin
  • 50 gram sukrin gold
  • 1/2 ts sitronsaft
  • 1/2 vaniljestang*

*Hvis du vil bruke hele vaniljestangen p en gang er det bare doble oppskriften. Og du kan nok fint bruke opp mot 1 kg rabarbra og fortsatt f frem den gode vaniljesmaken.

Vask og skjr rabarbraen i biter p ca 0,5-1 cm tykkelse. Tilsett rabarbraen, sukrin, sukrin gold og sitronsaft i en kjele.

Snitt opp vaniljestangen. Skrap ut frene og tilsett frene oppi kjelen.

La alt smkoke p middelssterk varme i ca 20-30 minutter.

Rr jevnlig.

Nr den har kokt ferdig helles syltetyet over p glass, og lokket skrus igjen med en gang. La det avkjle seg fr du setter glasset inn i kjleskapet.

Legg merke til at det er nok av rabarbra i bakgrunnen ;)

Her toppet med min favorittfrokost: havregrt. Jeg blir utrolig nok ikke lei..

Havregrt, rabarbrasyltety, kanel og sukrin gold. Mm - sommer-versjon ;)

Utrolig godt var det ogs bruke det som topping p en vaniljepudding jeg hadde som dessert tidligere i uka!

S da slenger jeg like gjerne med oppskriften jeg brukte p denne puddingen ogs:

Oppskrift:

  • 2 gelatinplater
  • 150 gram mager kesam vanilje - eller gresk yoghurt vanilje/yoplait dobbel 0 % vanilje
  • 1 dl melk
  • 2 ss sukrin melis
  • Litt vaniljepulver - hvis du har.
  • 2 ss vann

Legg gelatinplatene i vann, slik at de blir myke.

Bland alle ingrediensene, bortsett fra vannet. Juster med stning etter hvor stt du liker det.

Kok opp 2 ss vann, og ls opp de myke gelatinplatene. Tilsett gelatinopplsningen i en tynn strle oppi yoghurtblandingen.

Hell alt oppi nsket former. Oppskriften gir 2 porsjoner.


Med et kanelhjerte p toppen ;)

Jeg fordelte "puddingen" i to glass, og dermed hadde jeg dessert to dager p rad! En dag med rabarbra og en dag med bringebrsaus.

Bringebrsausen er rett og slett frossen bringebr som har ftt tine p benken. S presset jeg de igjennom en liten sil for f bort alle frene, og smakte til med litt sukrin melis.

Jeg tar fortsatt veldig gjerne i mot tips til deilige sommerdesserter! :)

Ha en fortsatt super lrdagskveld :)

#oppskrift #kosthold #sukkerfri #utensukker #rabarbra #syltety #suntoggodt #sukrinmelis #sukrin #sukringold #funksjonellmat #trening #mat #sommer #dessert #bakekona

Brownies-"cookies" med sjokoladebiter

Hei og hopp!

Ah, for en nydelig dag det har vrt i dag! Enda mer luksus er det ha en jobb hvor jeg fr betalt for spise is og plukker blomster med en gjeng lykkelig unger mens sola skinner!

Og enda bedre ble dagen da junior strler av lykke da jeg henter han. Hjem til trampolinen og rabarbra dyppet i sukrin gold som snacks. Mm..!

Husk: smre seg selv med solkrem i morgen ;)

Veldig morsomt var det for noen uker siden da Norges strste blogger la ut en oppskrift som var inspirert fra meg :)

Caroline, fotballfruen, hadde prvd ut sjokoladekjeksen med en mystisk ingrediens. Og utifra det jeg leste i innlegget falt de virkelig i smak!

Bnner i stsaker hadde jeg bare rynket p nesen over for et par r siden. Men endelig har jeg blitt "voksen" og synes det bare er utrolig spennende utforske nye ingredienser og matvarer!

Oppskrift p ca 15 stykker:

  • 170 gram kidneybnner - alts en pakke etter den er avrent
  • 50 gram havremel*
  • 1 ts bakepulver
  • 35 gram sukrin +
  • 2 ss sukrin gold**
  • 20 gram kakao
  • En liten dsj kanel
  • En liten klype salt - gjerne havsalt
  • 10 gram peanttpulver (PB2)/peanttmel - evt vanlig peanttsmr
  • 5 gram smeltet kokosolje . - evt smr
  • En dsj vaniljepulver - hvis du har
  • 1/2 dl melk
  • 15 gram sukkerfri mrk sjokolade - kan slyfes -sjokoladen som er p toppen kommer utenom

*Hvis du ikke har havremel, kan du bare bruke vanlig havregryn, siden alle ingrediensene skal gjres i en food prosessor eller med en stavmikser.

**Sukrin gold gir ikke den samme kjlige smaken som sukrin kan gi. Brunt sukker er nesten et must i kjeks-oppskrifter, og sukrin gold er derfor den perfekte erstatningen. Et must i kjkkenskapet!

Sett stekeovnen p 180 grader.

Skyll bnnene godt under kaldt vann.

Tilsett alle ingrediensene i en food prosessor eller i en bolle hvis du skal bruke stavmikser.

Kjr alt fort sammen til en glatt deig, alts at det ikke er noen biter av bnner igjen og alt er godt blandet.

Finhakk med en kniv eller grovriv sjokoladen og bland det inn i deigen.

Trill kuler av deigen og legg de p en bakeplate. Trykk de ned s flate du nsker de. De vil heve litt.

Hvis du nsker sjokoladebiter p toppen hakker du det opp og trykker de ned i bitene.

Stekes midt i ovnen i 6-8 minutter - avhenger litt av ovnen din og tykkelse.

Og disse kan fint fryses etter min mening! :)

ca 45 kalorier per stykk uten sjokoladen p toppen.

Jeg er s altfor altfor svak for sjokkis! Selv om jeg innimellom fr et skikkelig salt-kick ogs da ;)

Men tilbake til en liten ting.

Rabarbra!

Det er noe jeg har veldig lite forhold til egentlig, men n har jeg to gigantiske "busker" med det i hagen.

What to do?

Mannen nsker seg blant annet syltety og suppe. Jeg ser for meg bruke det som fyll i kaker ogs.. Ah, jeg gleder meg s utrolig til komme ordentlig tilbake p kjkkenet igjen!

Jeg m bare f meg en ny stavmikser - for den "gamle" har jeg faktisk slitt ut! Bakegal kone ;)

Nyt vret - nyt tiden med de rundt deg - og nyt en is!

#oppskrift #kosthold #sukkerfri #utensukker #sukringold #sukrin #sjokolade #mat #trening #funksjonellmat #sommer #bakekona

Tid og fiberrik og sukkerfri "hvetestang"

Neimen, heisann! ;)

Tid ja - hvor fort den flyr noen ganger. Mye har skjedd de siste ukene, og tid er ikke det jeg har hatt mest til overs s og si hver eneste dag! Men n ser jeg frem mot sol og sommer. Og forhpentligvis litt brunfarge p kroppen, og lyse og varme sommerkvelder p terrassen!

Jeg kan vel egentlig ikke kalle meg en blogger for yeblikket, men snn har det da blitt i det siste. Veldig bra har jeg og mine nrmeste det, og det er det viktigste!

Jeg har savnet dere litt da ;) Og ekstra hyggelig var det da det dukket opp en kommentar p Instagram forrige helg fra en nydelig flger, @steviagirl, som blant annet skrev "kom tilbake". Det var veldig koselige hre at jeg ikke er helt glemt!

S her er jeg! ;)

Og her en liten kos til kaffen eller kveldsmat ;)

Den "gamle" oppskriften i en ny forkledning!

Det er lov leke litt med maten ;)

Oppskrift:

  • 110 gram fibra fullkornsmel (ca 2 dl)
  • 90 gram havregryn eller havremel (ca 2 dl)
  • 50 gram sukrin gold (ca 0,5 dl)
  • 1 ss bakepulver - du kan prve med litt mindre hvis du synes bakepulver-smaken blir for fremtredende.
  • 1/2 ts kardemomme
  • 30 gram lett margarin - rett fra kjleskapet
  • 250 gram mager kesam

Sett stekeovnen p 225 grader.

Bruk gjerne en kjkkemaskin hvis du har til blande sammen deigen slik at alt blir blandet fort sammen.Men ekte muskelkraft gjr ogs selvflgelig susen ;)

Bland de trre ingrediensene. Tilsett smr og kesam, og bland godt sammen p hy hastighet.

Rull deigen til en kjempe tykk plse. Kjevl eller trykk den flat, ca 1.5 cm tykkelse.

Trykk ned en vei langs midten, og fyll med vaniljekrem.

Tips: Putt vaniljekremen i en brdpose og klipp av et hjrnet. P den mten er det lett fylle kremen i "stien" uten trenge fancy utstyr.

Oppskrift p en sukkerfri vaniljekrem finner du HER.

Stekes midt i ovnen til den er gylden p undersiden. Tiden varierer fram ovn til ovn.

(Jeg glemte flge med p klokka..)

La den avkjle seg en stund slik at vaniljekremen fr satt seg, og glasuren ikke bare renner av!

Bland sammen sukrin melis med vann/melk og smr p begge sider av vaniljekremen.

Str evt kokosmasse p toppen.

Husk at dette ikke er 100 % prosent som en vanlig hvetestang, siden det ikke er gjrbakst. Men den er uansett en innertier hos meg! Nam! ;)

Fullkornsmel og havregryn gjr den naturlig fiberrik. Mager kesam hever proteininnholdet og gjr den utrolig saftig.

Og vaniljekrem - vel - jo mer jo bedre! ;)

11. mai har det blitt allerede. Helt utrolig!

N krysser jeg fingre og tr for oppholdsvr p lrdag slik at det blir vandring i tog uten regnty og grillings p terrassen! ;)

Plutselig dukker jeg opp med et nytt innlegg ogs n som jeg har litt tid til overs innimellom!

Ha en fortsatt strlende sndag og en god start p en ny uke :)

#oppskrift #kosthold #utensukker #sukkerfri #fullkorn #trening #mat #sukringold #funskjonellmat #inspirasjon #suntoggodt #vaniljekrem #kesam #proteinrik #bakekona

, Oslo

Kontakt: bakekona@gmail.com

hits