oktober 2014

Enkel og sunn kyllingfrikass

Nydelig hverdagsmiddag - som er super for bde sm og store!

Og som ogs er veldig lett ta med barna p lage :)

Milde smaker, men allikevel virkelig himmelsk og smakfull.

Oppskrift:

  • 5 dl vann
  • 1 hnsebuljongterning
  • 4 gulrtter
  • 1 gul lk
  • 1/2-1 purre - litt avhengig av strrelsen
  • 4 mellomstore/store poteter
  • 4 kyllingfileter
  • 2 ss smr - jeg brukte ekte meierismr
  • 2 ss hvetemel
  • 2 dl lettere matflte/melk. Enten bare matflte eller 50(50 matflte og melk.
  • Salt
  • Pepper
  • Hakket persille - utrolig godt oppi, men ikke ndvendig.

Lag kraft av vann og buljong.

Skjr opp alle ingrediensene i noks like store biter. Ikke skjr bitene for store, for da tar det lenger tid fr grnnsakene blir mre.

Smelt smret i en kjele. Rr inn hvetemel og spe med hnsebuljongkraften. Litt og litt til du fr en klumpfri rre. Tilsett melk/flte og la det smkoke slik at melsmaken forsvinner.

Sett p lokk og la alt smkoke til grnnsakene er mre og kjttet er gjennomkokt. Tiden kommer an p hvor stor bitene er, men dette tar ca 15-20 minutter.

Smak til med salt og pepper.

Tilsett gjerne litt hakket persille rett fr servering.

Da vi hadde denne til middagen fikk jeg god hjelp av snnen p 3 r.

Skrelle gulrtter, skjre poteter, rre i sausen. Det er mye som de sm kokkene kan hjelpe til med! :)

Og ekstra stas blir det sette maten p bordet og snnen sier: "Disse nydelige gulrttene lagde jeg"

Og enda bedre ble det da mannen ga to store tomler opp og skrapet tallerken!

Denne blir helt klart laget flere ganger :)

Da var det snart helg igjen - OG en ny mned! Hjelpes.. Jeg har s smtt begynt p diverse jule-lister. Listefreak.

Ha en fortsatt fin torsdag :)

#oppskrift #kosthold #mat #familie #hverdag #trening #sunt #kylling #mamma #smbarnslivet #kyllingfrikasse #tips #bakekona #hst

Sukkerfrie og luftige kanelknuter

Hei!

Jeg har frustrert meg lenge over at jeg ikke har ftt til en sukkerfri gjrbakst snn som jeg har nsket det.

Gjrbakst er en klassiker, og som faller i smak hos de fleste. Men kompakte boller synes jeg ikke noe om. Jeg liker de luftige og lett.

Endelig - med denne oppskriften er jeg fornyd, og n skal jeg dele den med dere!

Inspirasjon til oppskriften er hentet fra en bok jeg fikk av min kjre til morsdag for et par r siden - "familiekokeboka"

Oppskrift:

  • ca 1 kg hvetemel - hold tilbake litt mens du elter for se hvor mye som er ndvendig
  • 100 gram sukrin +**
  • 1 pakke fersk gjr - rd pakke
  • 1 ts kardemomme
  • 1 egg
  • 1 god spiseskje honning
  • 5 dl lunken melk
  • 1/2 ts salt
  • 150 gram smr skjrt i sm terninger - jeg brukte ekte meierismr

**Jeg har ogs prvd bake med vanlig sukrin. Det gr absolutt an, men jeg fler det gir et litt mer kompakt resultat. Da brukte jeg 175 gram sukrin i deigen, istedenfor 100 gram sukrin +.

Tilsett alle ingrediensene i bakebollen bortsett fra salt og smr. Gjren behver ikke lses opp i melken, men kan bare smuldres i sm biter med de andre ingrediensene.

Kjr maskinen p medium til lav hastighet. Etter et minutt kan du tilsette saltet. Salt i kontakt med gjr kan faktisk hemme veksten til gjren. La maskinen elte deigen i minimum 5 minutter, gjerne litt lenger. S tilsetter du litt og litt av smret. Ikke for mange terninger om gangen, og la de bli eltet inn i deigen fr du tilsetter flere.

Elt deigen et par minutter til, og se n om du evt m tilsette litt mel. I s fall ikke mer enn til at deigen lsner fra bakebollen. For mye mel gir en hard og kompakt deig.

Dekk deigen med plast, slik at ikke fuktigheten forsvinner mens den hever. Sett bollen p et lunt sted, og skru p tlmodigheten :)

La deigen heve til dobbelt strrelse, ca 1-2 timer. Min fikk st i ca 1 1/2 time.

Se hvor luftig deigen er, og den krevde minimalt med mel p benken.

Smidig og lett, akkurat snn den skal vre!

S er det bare gjre som du vil med deigen. Trill ut vanlig boller, eller som jeg har gjort - lag deilige kanelknuter.

Kjevl deigen ut til en stor firkant. Smr ut smret p deigen. Her brukte jeg faktisk brelett, men bruk det du foretrekker. S strdde jeg p kanel og sukrin gold. Sukrin gold har, som jeg har nevnt tidligere, en rundere smak, og var det jeg flte ville gi det beste resultatet.

Brett deigen over, og trykk litt i kantene. Skjr strimler p ca 1 cm bredde. Tvist strimlene litt rundt og lag en knute.

Du kan ogs gjre det p den tradisjonelle mten ved rulle deigen sammen, og skjre skiver - alts kanelsnurrer.

Legg knutene/snurrene over p et bakepapir og legg over et kjkkenhndkle.

La de etterheve i ca 1 - 1 1/2 time.

Pensle med pisket egg.

Stekes midt i ovnen p 225 grader i ca 8-12 minutter. Tiden varierer fra ovn til ovn, og strrelse p snurrene. Nr de har ftt en fin gylden farge p undersiden er de ferdig.

Og s er det bare nyte deilig gjrbakst.

Disse ble en stor suksess her hjemme - og er vanskelig skille fra de med sukker :)

Viktig:

Honningen er en viktig del av oppskriften.

Dette er for f det luftige resultatet. I vanlig gjrbakst fungerer sukkeret som "mat" for at gjren skal vokse. Nr man da tar bort sukkeret vil dette ogs pvirke deigen. Honningen er derfor denne erstatningen. I mange oppskrifter p brd/rundstykker, som ikke er ste oppskrifter, finner man ofte litt sukker/honnng/maltekstrakt. Nettopp for gi gjren en ekstra piff.

I tillegg er en god dose elting og tlmodighet viktig for f det beste resultatet :) Men! Det er verdt det.

Bruk oppskriften som en grunnoppskrift og lag din favoritt-versjon av gjrbakst!

Og disse kan helt fint fryses! Perfekt ha i fryseren nr man plutselig fr besk p dra.

For best resultat lar du de ligge tine p benken, og varmer de opp i ovnen 4-5 minutter p 200 grader.

Hva er din favoritt-versjon av gjrbakst?

Hper flere har suksess med oppskriften!

Ha en fortsatt fin dag :)

#oppskrift #sukkerfri #gjrbakst #utensukker #sukrin #funksjonellmat #sukringold #bakemag #bake #hverdag #mamma #mat #kosthold #trening #bakekona

Luftig vanilje milkshake - uten tilsatt sukker

Hei!

Siden det er sndag og bakedag for mange burde jeg egentlig ha delt en bakeoppskrift med dere.

Og noen av dere venter kanskje p oppskriften p kanelknutene jeg fristet med p Instagram og Facebook-siden i gr..?

Bilder skal redigeres og innlegget skrives, s innen et par dager skal det var p plass.

Og bollene - mange er spist og noen havnet i fryseren ;)

S i dag for denne enkle oppskriften var dagens fristelse.

Luftig og st. En mager variant i forhold til originalversjonen.

Oppskrift:

  • 1 beger yoplait vanilje
  • 150 gram vaniljeis - uten tilsatt sukker
  • 1 dl melk
  • 2 ss sukrin melis
  • Evt en dsj vaniljepulver

Kjr alt i en blender i et par minutter slik at den ordentlig luftig.

Oppskriften kan gjerne justeres etter hvordan du liker den. Mer stning om den ikke for st nok. Og mer is eller mindre melk hvis du vil ha den tykkere ;)

Milkshake bringer tilbake s mange sommerferieminner fra barndommen.

Blant annet fra sydenturer hvor jeg husker det var veldig stas da jeg klarte bestille min egen milkshake p engelsk ;) Skal ikke mye til for glede sm barn! ;)

Her er det lett gjr oppskriften om til en jordbrvariant. Yoplait dobbel 0 % med jordbr og jordbris. I en sjokoladevariant tilsetter du bare sjokoladeis og en skje med kakao.

I heimen er det nok som skjer om dagen. Et hus tar helt klart ikke vare p seg selv ;) I tillegg til en full hverdag. Men det fr tiden til g fort, og n er det under to mneder til julaften. Og kun 5 uker til 1. sndag i advent.

Jeg har allerede n begynt eksperimentere litt med oppskrifter som hrer til i julen ;) Just wait..! ;)

Ha en fortsatt strlende sndag! :)

#sukkerfri #utensukker #kosthold #trening #hverdag #mat #hst #milkshake #vanilje #sukrinmelis #funksjonellmat #bakekona #jatildesserthverdag

Grove og nydelige skinkesnurrer uten heving

Hei!

Baking kan kreve en del tlmodighet og en god del prosesser.

Vel. Tlmodighet har ikke jeg alltid mest av, og ihvertfall ikke mistemannen.

Nr vi setter i gang med Kenwooden skal helst resultatet st p bordet innen kort tid.

Derfor er en enkel og sunn oppskrift som denne veldig greit ha p lur!

Ingen heving. Kna deigen sammen. Kjevl ut. Legg p fyll. Stek.

Og spis!

Totalt tar det kanskje 30 minutter. Helt perfekt for en utlmodig 3-ring (og sulten mor)

Et hus fylt med deilig lukt av bakst er bare helt fantastisk!

Oppskriften er den samme som tacosnurrene jeg delte for en stund siden.

Trykk HER for komme til oppskriften p deigen.

Disse kan fylles med det du mtte nske!

I forrige innlegget falt valget p rester av tacokjtt.

Denne gangen ble det ketchup, skinkestrimler, og mais. Toppet med ost.

Enkle smaker for sm mager :)

Perfekt kveldsmat! Eller til middag ;)

Og de som blir igjen kan enten vre matpakkefyll eller puttes i fryseren.

Av erfaring er det alltid greit ha diverse "ferdigmat" i fryseren hvis man plutselig oppdager at det er tomt for brd. En klassiker. Eller det rett og slett frister med noe annet enn det man har i kjleskapet ;)

Ha en fortsatt fin onsdag!

#oppskrift #mat #kosthold #trening #fullkorn #lunsj #middag #tips #suntoggodt #hverdag #helse #bakekona

Nydelig protein-frokostblanding

Hei!

Hvem flere vknet til sn i dag tidlig?

Alts - sn er fantastisk og gjr det mye lysere ute. Men jeg var da virkelig ikke forberedt p vkne til dette i dag tidlig!

Og her hos meg snr det enda..!

Det er, som med de fleste ting, delte meninger om proteinbarene fra Quest Nutrition.

Jeg digger de! Og har alltid en tilgjengelig i veska.

Jeg bestiller de nesten alltid fra iHerb.com, men det har jo blitt veldig tilgjengelig her i Norge i det siste ogs!

Hvis noen skal til Sverige burde dere ta en tur innom Body Power. Da jeg var der for to uker siden hadde de en hel pakke p tilbud til 179 SEK. Det blir jo faktisk rundt samme prisen som fra iHerb, om ikke billigere!

Proteinbarene er gode for seg selv, men det er utrolig hva folk gjr de om til!

Jeg falt for denne variant jeg skal dele med dere n. Knallgodt!

"Frokostblanding" eller sm cookies med melk. En klassiker!

Fremgangsmte:

Sett stekeovnen p 175 grader.

Skjr proteinbaren opp i sm biter.

Legg de p et bakepapiret og stek de midt i ovnen.

Nr det har gtt ca 2 1/2 minutt presset jeg de litt ned ved bruke baksiden p en skje. Dette er ikke ndvendig, men gjr de litt flatere som en kjeks.

Etter totalt 5 minutter tok jeg de ut og lot de avkjle seg litt.

Nr de blir avkjlt er de spre p utsiden og myke inn. Noen blir kanskje litt seige.

I love it!

Sjekk de sjokoladebitene i noen av dem da! ;)

Om du ikke vil helle melk over er de nydelig spise som sm mini-cookies!

Ta bitene over i en skl og hell over melk.

Ah - himmelsk godt!

Proteinbaren i smaken double chocolate chunk blir som sm safarikjeks. Jeg tviler ikke et sekund p at dette med smaken cookie doug er nydelig! Det fr bli neste gang ;)

Det snr det snr - tiddelibom! Kjr forsiktig i dag :)

#oppskrift #kosthold #trening #mat #proteinrik #proteinbar #iherb #questnutrition #sjokolade #frokost #hverdag #hst #sn #bakekona

Crispy og sunn snacks!

Hei!

Lille lrdag og halvveis i uka.

Og jammen meg er vi veldig snart halvveis i oktober ogs!

Dagens oppskrift minner meg skikkelig om hsten.

Det ser ut som sm hstblader som har falt p bakken.

Ste? :)

Dette er faktisk en sunn og mager snacks laget av gulrtter!

Oppskrift:

  • 2 gulrtter
  • 1/2 ts olivenolje
  • En klype havsalt

Sett stekeovnen p 175 grader.

Bruk en ostehvel eller hvis du har et annet utstyr til skjre gulrttene i tynne skiver. Skjr de gjerne litt p skr slik at skivene blir litt strre enn mine.

Putt skivene i en bolle og tilsett olje og havsalt. Du kan ogs putte alt i en pose og riste ls.

Legg skivene utover et bakebrett uten at noen ligger opp hverandre.

Stekes midt ovnen i ca 12-15 minutter. Flg med de siste minuttene! Tiden varierer fra ovn til ovn og tykkelse p skivene.

Nr de er spre tar du bakepapiret over p en rist og lar de avkjle seg litt.

Hvis noen av skivene ikke blir spre putter du de bare tilbake noen minutter til i ovnen :)

Deilig snacks uten et hav av kalorier og undvendige ingredienser!

Jeg blir nesten litt glad bare av de nydelige fargene!

Du kan helt sikkert bruke samme oppskrift med potet eller f.eks stpotet!

Og havsalt kan byttes ut med andre krydder.

Ha en strlende lille lrdag!

#oppskrift #kosthold #trening #suntoggodt #hjemmelaget #snacks #gulrot #havsalt #mat #hverdag #hst #bakekona

"Banan-sushi"

Hei!

Nok en mandag - og nok en ny uke.

Selv om Halloween ikke er oversttt enda har allerede julemarsipanen begynte snike seg inn i butikkhyllene. Og de fleste julemagasinene er p plass.

For de som flger meg p Instagram s at jeg hadde en liten forsmak p jula forrige sndag. Vi snakker skikkelig sndagsmiddag (julemiddag) med ribbe og spr svor! Siden jeg og mannen skal ha jul i huset, m vi ve oss litt snn at alt blir bra p selveste julaften ;) Og jeg m si at den middagen var helt nydelig, og satt i gang tankefabrikken med juleforberedelser og planlegging for fullt. Jeg har roet meg litt n, men kjenner jeg er skikkelig klar for jul og alt som hrer med.

Til noe helt annet en jul!

Her er et mellommltid-tips som metter godt og som er veldig enkel lage.

"Banan-sushi"

Jeg har laget peanttsmr ved blandet PB2 (fettredusert peanttpulver fra iHerb) med vann. Her kan du ogs selvsagt bruke vanlig peanttsmr.

S smurte jeg peanttsmret utover en havrelompe, og la en liten banan opp.

Rullet den sammen, og skjrte i skiver.

Det er nydelig spise med en gang, men som alltid liker jeg veldig godt putte den en times tid i fryseren.

Det er sikkert godt smre et tynt lag med jordbrsyltety ogs for en frisk smak.

Eller en sjokoladevariant med Philadelphia sjokolade.

Hakk ntter og legg inn for en knasende variant ;)

Lag fr du drar p trening, og nyt med en gang du kommer hjem ;) Eller pakk det med i lunsjboksen som en liten dessert :)

Sikkert populrt hos de yngre i huset ogs!

nsker dere en strlende uke :)

#oppskrift #kosthold #trening #hverdag #banan #lompe #pb2 #iherb #mellommltid #mat #suntoggodt #bakekona #jatildesserthverdag


"Kjeks" alle kan f til!

Hei!

En uke av oktober er allerede over.

Dessverre har jeg tidenes forkjlelse, s jeg tilbringer minimalt med tid borte fra sofaen egentlig. Og ihvertfall ikke mer p kjkkenet enn jeg m.Naturlig nok.

S her har dere en enkel oppskrift, laget p en litt ekstra st mte.

Mange av dere har prvd "kjeks" med to ingredienser med stor suksess!

De fleste jeg har sett har prvd sjokoladevarianten som jeg la ut, men flere har prvd med andre smaker ogs.

Her er den samme oppskriften som sist, bare at sjokoladen har blitt byttet ut med rosiner og en dsj kanel.

I tillegg dyttet jeg blandingen ned i sm pepperkakeformer i steden for legge klatter p bakepapiret.

Oppskrift:

  • 1 godt moden banan -mer moden mer naturlig sdme
  • 50 gram havregryn sm -ca 1 dl
  • Rosiner
  • Evt kanel

Sett stekeovnen p 175 grader.

Mos bananen i en skl til det er minimalt med klumper.

Bland inn havregryn, og la havregrynen trekke til seg litt av vske i ca 10 minutter.

Bland inn rosiner - eller det du mtte nske.

Trykk ca 1 ss "deig ned i nsket form eller legg klatter p bakepapiret.

Stekes midt i ovnen i 15-17 minutter.

Veldig gode disse ogs!

Men sjokolade forblir favoritten ;)

Det tidligere innlegget finner du HER.

Husk bruke godt modne bananer!

nsker dere en fortsatt fin uke :)

#kosthold #sukkerfri #utensukker #trening #mat #hverdag #banan #kjeks #havregryn #mamma #suntoggodt #bake #bakekona

Luksusfrokost - proteinrik og sukkerfri!

Hei!

Og velkommen til en ny mned! :)

Oktober - dette blir en bra mned tror dere ikke?

Jeg tar den ihvertfall i mot med pne armer, og ser frem mot stadig komme nrmere jul ;)

Har dere sett at det allerede har kommet juleblader i hyllene..?

Denne oppskriften er knallgod, og perfekt til frokost, lunsj, etter trening eller kveldsmat.

Mektig, st, frisk, luftig og crunchy!

"Proteinkremen" har dere sett tidligere, og jeg vet den har blitt en gjenganger hos flere av dere.

Det innlegget kan du lese HER.

Men jeg gjentar oppskriften her ogs!

Oppskrift p kremen:

  • 1 eggehvite
  • 1 ss sukrin melis
  • 1 beger skyr i smaken blbr
  • Frosne blbr

Stivpisk eggehviten og sukrin melis til du kan snu bollen opp ned.

Vend forsiktig inn et beger skyr med nsket smak.

Tilsett s litt frosne br.

S til hva alle lagene bestr av.

Jeg ristet puffet havre sammen med sukrin gold i pannen. Dette tar bare et par minutter. Du kan ogs selvsagt bruke havregryn, eller hva med legge hjemmelaget granola mellom lagene?

I tillegg moste jeg litt ekstra blbr og la som et av lagene.

Proteinkrem - puffet havre - proteinkrem -blbr - puffet havre - proteinkrem - og litt ntter p toppen.

Rett og slett nydelig, og litt av en start p dagen! ;)

En arbeidsdag igjen, og s er det HELG! Fantastisk.. :)

Hper dere har en fin helg i vente :)

#oppskrift #kosthold #trening #proteinrik #proteinkrem #sukkerfri #utensukker #funksjonellmat #havregryn #skyr #blbr #frokost #mat #lunsj #hverdag #bakekona

, Oslo

Kontakt: bakekona@gmail.com

hits