oktober 2014

Enkel og sunn kyllingfrikassé

Nydelig hverdagsmiddag - som er super for både små og store!

Og som også er veldig lett å ta med barna på å lage :)

Milde smaker, men allikevel virkelig himmelsk og smakfull.

Oppskrift:

  • 5 dl vann
  • 1 hønsebuljongterning
  • 4 gulrøtter
  • 1 gul løk
  • 1/2-1 purre - litt avhengig av størrelsen
  • 4 mellomstore/store poteter
  • 4 kyllingfileter
  • 2 ss smør - jeg brukte ekte meierismør
  • 2 ss hvetemel
  • 2 dl lettere matfløte/melk. Enten bare matfløte eller 50(50 matfløte og melk.
  • Salt 
  • Pepper
  • Hakket persille - utrolig godt oppi, men ikke nødvendig.

Lag kraft av vann og buljong. 

Skjær opp alle ingrediensene i nokså like store biter. Ikke skjær bitene for store, for da tar det lenger tid før grønnsakene blir møre.

Smelt smøret i en kjele. Rør inn hvetemel og spe med hønsebuljongkraften. Litt og litt til du får en klumpfri røre. Tilsett melk/fløte og la det småkoke slik at melsmaken forsvinner.

Sett på lokk og la alt småkoke til grønnsakene er møre og kjøttet er gjennomkokt. Tiden kommer an på hvor stor bitene er, men dette tar ca 15-20 minutter.

Smak til med salt og pepper.

Tilsett gjerne litt hakket persille rett før servering.

 

Da vi hadde denne til middagen fikk jeg god hjelp av sønnen på 3 år.

Skrelle gulrøtter, skjære poteter, røre i sausen. Det er mye som de små kokkene kan hjelpe til med! :) 

Og ekstra stas blir det å sette maten på bordet og sønnen sier: "Disse nydelige gulrøttene lagde jeg"

Og enda bedre ble det da mannen ga to store tomler opp og skrapet tallerken!

Denne blir helt klart laget flere ganger :)

Da var det snart helg igjen - OG en ny måned! Hjelpes.. Jeg har så smått begynt på diverse jule-lister. Listefreak.

Ha en fortsatt fin torsdag :)

 

#oppskrift #kosthold #mat #familie #hverdag #trening #sunt #kylling #mamma #småbarnslivet #kyllingfrikasse #tips #bakekona #høst

Sukkerfrie og luftige kanelknuter

Hei!

Jeg har frustrert meg lenge over at jeg ikke har fått til en sukkerfri gjærbakst sånn som jeg har ønsket det.

Gjærbakst er en klassiker, og som faller i smak hos de fleste. Men kompakte boller synes jeg ikke noe om. Jeg liker de luftige og lett. 

Endelig - med denne oppskriften er jeg fornøyd, og nå skal jeg dele den med dere!

Inspirasjon til oppskriften er hentet fra en bok jeg fikk av min kjære til morsdag for et par år siden - "familiekokeboka"

Oppskrift:

  • ca 1 kg hvetemel - hold tilbake litt mens du elter for å se hvor mye som er nødvendig
  • 100 gram sukrin +**
  • 1 pakke fersk gjær - rød pakke
  • 1 ts kardemomme
  • 1 egg
  • 1 god spiseskje honning
  • 5 dl lunken melk
  • 1/2 ts salt
  • 150 gram smør skjært i små terninger - jeg brukte ekte meierismør

**Jeg har også prøvd å bake med vanlig sukrin. Det går absolutt an, men jeg føler det gir et litt mer kompakt resultat. Da brukte jeg 175 gram sukrin i deigen, istedenfor 100 gram sukrin +. 

Tilsett alle ingrediensene i bakebollen bortsett fra salt og smør. Gjæren behøver ikke løses opp i melken, men kan bare smuldres i små biter med de andre ingrediensene. 

Kjør maskinen på medium til lav hastighet. Etter et minutt kan du tilsette saltet. Salt i kontakt med gjær kan faktisk hemme veksten til gjæren. La maskinen elte deigen i minimum 5 minutter, gjerne litt lenger. Så tilsetter du litt og litt av smøret. Ikke for mange terninger om gangen, og la de bli eltet inn i deigen før du tilsetter flere. 

Elt deigen et par minutter til, og se nå om du evt må tilsette litt mel. I så fall ikke mer enn til at deigen løsner fra bakebollen. For mye mel gir en hard og kompakt deig. 

Dekk deigen med plast, slik at ikke fuktigheten forsvinner mens den hever. Sett bollen på et lunt sted, og skru på tålmodigheten :)

La deigen heve til dobbelt størrelse, ca 1-2 timer. Min fikk stå i ca 1 1/2 time.

Se hvor luftig deigen er, og den krevde minimalt med mel på benken. 

Smidig og lett, akkurat sånn den skal være!

Så er det bare å gjøre som du vil med deigen. Trill ut vanlig boller, eller som jeg har gjort - lag deilige kanelknuter.

Kjevl deigen ut til en stor firkant. Smør ut smøret på deigen. Her brukte jeg faktisk brelett, men bruk det du foretrekker. Så strødde jeg på kanel og sukrin gold. Sukrin gold har, som jeg har nevnt tidligere, en rundere smak, og var det jeg følte ville gi det beste resultatet. 

Brett deigen over, og trykk litt i kantene. Skjær strimler på ca 1 cm bredde. Tvist strimlene litt rundt og lag en knute. 

Du kan også gjøre det på den tradisjonelle måten ved å rulle deigen sammen, og skjære skiver - altså kanelsnurrer.

Legg knutene/snurrene over på et bakepapir og legg over et kjøkkenhåndkle. 

La de etterheve i ca 1 - 1 1/2 time.

Pensle med pisket egg.

Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca 8-12 minutter. Tiden varierer fra ovn til ovn, og størrelse på snurrene. Når de har fått en fin gylden farge på undersiden er de ferdig.

Og så er det bare å nyte deilig gjærbakst. 

Disse ble en stor suksess her hjemme - og er vanskelig å skille fra de med sukker :)

Viktig:

Honningen er en viktig del av oppskriften. 

Dette er for å få det luftige resultatet. I vanlig gjærbakst fungerer sukkeret som "mat" for at gjæren skal vokse. Når man da tar bort sukkeret vil dette også påvirke deigen. Honningen er derfor denne erstatningen. I mange oppskrifter på brød/rundstykker, som ikke er søte oppskrifter, finner man ofte litt sukker/honnng/maltekstrakt. Nettopp for å gi gjæren en ekstra piff. 

I tillegg er en god dose elting og tålmodighet viktig for å få det beste resultatet :) Men! Det er verdt det.

Bruk oppskriften som en grunnoppskrift og lag din favoritt-versjon av gjærbakst! 

Og disse kan helt fint fryses! Perfekt å ha i fryseren når man plutselig får besøk på døra.

For best resultat lar du de ligge å tine på benken, og varmer de opp i ovnen 4-5 minutter på 200 grader.

Hva er din favoritt-versjon av gjærbakst? 

Håper flere har suksess med oppskriften! 

Ha en fortsatt fin dag :)

 

#oppskrift #sukkerfri #gjærbakst #utensukker #sukrin #funksjonellmat #sukringold #bakemag #bake #hverdag #mamma #mat #kosthold #trening #bakekona

Luftig vanilje milkshake - uten tilsatt sukker

Hei!

Siden det er søndag og bakedag for mange burde jeg egentlig ha delt en bakeoppskrift med dere.

Og noen av dere venter kanskje på oppskriften på kanelknutene jeg fristet med på Instagram og Facebook-siden i går..?

Bilder skal redigeres og innlegget skrives, så innen et par dager skal det var på plass.

Og bollene - mange er spist og noen havnet i fryseren ;)

Så i dag for denne enkle oppskriften var dagens fristelse. 

Luftig og søt. En mager variant i forhold til originalversjonen.

Oppskrift:

  • 1 beger yoplait vanilje
  • 150 gram vaniljeis - uten tilsatt sukker
  • 1 dl melk
  • 2 ss sukrin melis
  • Evt en dæsj vaniljepulver

Kjør alt i en blender i et par minutter slik at den ordentlig luftig.

Oppskriften kan gjerne justeres etter hvordan du liker den. Mer søtning om den ikke for søt nok. Og mer is eller mindre melk hvis du vil ha den tykkere ;)

Milkshake bringer tilbake så mange sommerferieminner fra barndommen. 

Blant annet fra sydenturer hvor jeg husker det var veldig stas da jeg klarte å bestille min egen milkshake på engelsk ;) Skal ikke mye til for å glede små barn! ;)

Her er det lett å gjør oppskriften om til en jordbærvariant. Yoplait dobbel 0 % med jordbær og jordbæris. I en sjokoladevariant tilsetter du bare sjokoladeis og en skje med kakao.

I heimen er det nok som skjer om dagen. Et hus tar helt klart ikke vare på seg selv ;) I tillegg til en full hverdag. Men det får tiden til å gå fort, og nå er det under to måneder til julaften. Og kun 5 uker til 1. søndag i advent. 

Jeg har allerede nå begynt å eksperimentere litt med oppskrifter som hører til i julen ;) Just wait..! ;)

Ha en fortsatt strålende søndag! :)

 

#sukkerfri #utensukker #kosthold #trening #hverdag #mat #høst #milkshake #vanilje #sukrinmelis #funksjonellmat #bakekona #jatildesserthverdag 

Grove og nydelige skinkesnurrer uten heving

Hei!

Baking kan kreve en del tålmodighet og en god del prosesser.

Vel. Tålmodighet har ikke jeg alltid mest av, og ihvertfall ikke mistemannen. 

Når vi setter i gang med Kenwooden skal helst resultatet stå på bordet innen kort tid.

Derfor er en enkel og sunn oppskrift som denne veldig greit å ha på lur!

Ingen heving. Kna deigen sammen. Kjevl ut. Legg på fyll. Stek.

Og spis!

Totalt tar det kanskje 30 minutter. Helt perfekt for en utålmodig 3-åring (og sulten mor)

Et hus fylt med deilig lukt av bakst er bare helt fantastisk!

Oppskriften er den samme som tacosnurrene jeg delte for en stund siden.

Trykk HER for å komme til oppskriften på deigen.

Disse kan fylles med det du måtte ønske!

I forrige innlegget falt valget på rester av tacokjøtt.

Denne gangen ble det ketchup, skinkestrimler, og mais. Toppet med ost.

Enkle smaker for små mager :)

Perfekt kveldsmat! Eller til middag ;)

Og de som blir igjen kan enten være matpakkefyll eller puttes i fryseren. 

Av erfaring er det alltid greit å ha diverse "ferdigmat" i fryseren hvis man plutselig oppdager at det er tomt for brød. En klassiker. Eller det rett og slett frister med noe annet enn det man har i kjøleskapet ;)

Ha en fortsatt fin onsdag!

 

#oppskrift #mat #kosthold #trening #fullkorn #lunsj #middag #tips #suntoggodt #hverdag #helse #bakekona

Nydelig protein-frokostblanding

Hei!

Hvem flere våknet til snø i dag tidlig?

Altså - snø er fantastisk og gjør det mye lysere ute. Men jeg var da virkelig ikke forberedt på å våkne til dette i dag tidlig!

Og her hos meg snør det enda..! 

Det er, som med de fleste ting, delte meninger om proteinbarene fra Quest Nutrition. 

Jeg digger de! Og har alltid en tilgjengelig i veska. 

Jeg bestiller de nesten alltid fra iHerb.com, men det har jo blitt veldig tilgjengelig her i Norge i det siste også! 

Hvis noen skal til Sverige burde dere ta en tur innom Body Power. Da jeg var der for to uker siden hadde de en hel pakke på tilbud til 179 SEK. Det blir jo faktisk rundt samme prisen som fra iHerb, om ikke billigere!

Proteinbarene er gode for seg selv, men det er utrolig hva folk gjør de om til! 

Jeg falt for denne variant jeg skal dele med dere nå. Knallgodt!

"Frokostblanding" eller små cookies med melk. En klassiker!

Fremgangsmåte:

Sett stekeovnen på 175 grader.

Skjær proteinbaren opp i små biter.

Legg de på et bakepapiret og stek de midt i ovnen.

Når det har gått ca 2 1/2 minutt presset jeg de litt ned ved å bruke baksiden på en skje. Dette er ikke nødvendig, men gjør de litt flatere som en kjeks.

Etter totalt 5 minutter tok jeg de ut og lot de avkjøle seg litt.

Når de blir avkjølt er de sprøe på utsiden og myke inn. Noen blir kanskje litt seige. 

I love it!

Sjekk de sjokoladebitene i noen av dem da! ;)

Om du ikke vil helle melk over er de nydelig å spise som små mini-cookies!

Ta bitene over i en skål og hell over melk.

Ah - himmelsk godt! 

Proteinbaren i smaken double chocolate chunk blir som små safarikjeks. Jeg tviler ikke et sekund på at dette med smaken cookie doug er nydelig! Det får bli neste gang ;)

Det snør det snør - tiddelibom! Kjør forsiktig i dag :)

 

#oppskrift #kosthold #trening #mat #proteinrik #proteinbar #iherb #questnutrition #sjokolade #frokost #hverdag #høst #snø #bakekona 

 

Crispy og sunn snacks!

Hei!

Lille lørdag og halvveis i uka. 

Og jammen meg er vi veldig snart halvveis i oktober også! 

Dagens oppskrift minner meg skikkelig om høsten.

Det ser ut som små høstblader som har falt på bakken. 

Søte? :)

Dette er faktisk en sunn og mager snacks laget av gulrøtter! 

Oppskrift:

  • 2 gulrøtter 
  • 1/2 ts olivenolje 
  • En klype havsalt

Sett stekeovnen på 175 grader.

Bruk en ostehøvel eller hvis du har et annet utstyr til å skjære gulrøttene i tynne skiver. Skjær de gjerne litt på skrå slik at skivene blir litt større enn mine.

Putt skivene i en bolle og tilsett olje og havsalt. Du kan også putte alt i en pose og riste løs. 

Legg skivene utover et bakebrett uten at noen ligger oppå hverandre. 

Stekes midt ovnen i ca 12-15 minutter. Følg med de siste minuttene! Tiden varierer fra ovn til ovn og tykkelse på skivene.

Når de er sprøe tar du bakepapiret over på en rist og lar de avkjøle seg litt.

Hvis noen av skivene ikke blir sprøe putter du de bare tilbake noen minutter til i ovnen :)

Deilig snacks uten et hav av kalorier og unødvendige ingredienser!

Jeg blir nesten litt glad bare av de nydelige fargene!

Du kan helt sikkert bruke samme oppskrift med potet eller f.eks søtpotet!

Og havsalt kan byttes ut med andre krydder.

Ha en strålende lille lørdag! 

 

#oppskrift #kosthold #trening #suntoggodt #hjemmelaget #snacks #gulrot #havsalt #mat #hverdag #høst #bakekona

"Banan-sushi"

Hei!

Nok en mandag - og nok en ny uke. 

Selv om Halloween ikke er overstått enda har allerede julemarsipanen begynte å snike seg inn i butikkhyllene. Og de fleste julemagasinene er på plass.

For de som følger meg på Instagram så at jeg hadde en liten forsmak på jula forrige søndag. Vi snakker skikkelig søndagsmiddag (julemiddag) med ribbe og sprø svor! Siden jeg og mannen skal ha jul i huset, må vi øve oss litt sånn at alt blir bra på selveste julaften ;) Og jeg må si at den middagen var helt nydelig, og satt i gang tankefabrikken med juleforberedelser og planlegging for fullt. Jeg har roet meg litt nå, men kjenner jeg er skikkelig klar for jul og alt som hører med.

Til noe helt annet en jul!

Her er et mellommåltid-tips som metter godt og som er veldig enkel å lage.

"Banan-sushi"

Jeg har laget peanøttsmør ved å blandet PB2 (fettredusert peanøttpulver fra iHerb) med vann. Her kan du også selvsagt bruke vanlig peanøttsmør.

Så smurte jeg peanøttsmøret utover en havrelompe, og la en liten banan oppå. 

Rullet den sammen, og skjærte i skiver.

Det er nydelig å spise med en gang, men som alltid liker jeg veldig godt å putte den en times tid i fryseren.

Det er sikkert godt å smøre et tynt lag med jordbærsyltetøy også for en frisk smak.

Eller en sjokoladevariant med Philadelphia sjokolade.

Hakk nøtter og legg inn for en knasende variant ;)

Lag før du drar på trening, og nyt med en gang du kommer hjem ;) Eller pakk det med i lunsjboksen som en liten dessert :)

Sikkert populært hos de yngre i huset også!

Ønsker dere en strålende uke :)

 

#oppskrift #kosthold #trening #hverdag #banan #lompe #pb2 #iherb #mellommåltid #mat #suntoggodt #bakekona #jatildesserthverdag

 


"Kjeks" alle kan få til!

Hei!

En uke av oktober er allerede over.

Dessverre har jeg tidenes forkjølelse, så jeg tilbringer minimalt med tid borte fra sofaen egentlig. Og ihvertfall ikke mer på kjøkkenet enn jeg må. Naturlig nok.

Så her har dere en enkel oppskrift, laget på en litt ekstra søt måte.

Mange av dere har prøvd "kjeks" med to ingredienser med stor suksess!

De fleste jeg har sett har prøvd sjokoladevarianten som jeg la ut, men flere har prøvd med andre smaker også.

Her er den samme oppskriften som sist, bare at sjokoladen har blitt byttet ut med rosiner og en dæsj kanel.

I tillegg dyttet jeg blandingen ned i små pepperkakeformer i steden for å legge klatter på bakepapiret. 

Oppskrift:

  • 1 godt moden banan - mer moden mer naturlig sødme
  • 50 gram havregryn små - ca 1 dl
  • Rosiner
  • Evt kanel

Sett stekeovnen på 175 grader.

Mos bananen i en skål til det er minimalt med klumper.

Bland inn havregryn, og la havregrynen trekke til seg litt av væske i ca 10 minutter.

Bland inn rosiner - eller det du måtte ønske.

Trykk ca 1 ss "deig ned i ønsket form eller legg klatter på bakepapiret.

Stekes midt i ovnen i 15-17 minutter. 

Veldig gode disse også!

Men sjokolade forblir favoritten ;)

Det tidligere innlegget finner du HER.

Husk å bruke godt modne bananer!

Ønsker dere en fortsatt fin uke :)

 

#kosthold #sukkerfri #utensukker #trening #mat #hverdag #banan #kjeks #havregryn #mamma #suntoggodt #bake #bakekona

Luksusfrokost - proteinrik og sukkerfri!

Hei!

Og velkommen til en ny måned! :) 

Oktober - dette blir en bra måned tror dere ikke?

Jeg tar den ihvertfall i mot med åpne armer, og ser frem mot å stadig komme nærmere jul ;)

Har dere sett at det allerede har kommet juleblader i hyllene..?

Denne oppskriften er knallgod, og perfekt til frokost, lunsj, etter trening eller kveldsmat.

Mektig, søt, frisk, luftig og crunchy!

"Proteinkremen" har dere sett tidligere, og jeg vet den har blitt en gjenganger hos flere av dere.

Det innlegget kan du lese HER.

Men jeg gjentar oppskriften her også!

Oppskrift på kremen:

 

  • 1 eggehvite
  • 1 ss sukrin melis
  • 1 beger skyr i smaken blåbær
  • Frosne blåbær

Stivpisk eggehviten og sukrin melis til du kan snu bollen opp ned.

Vend forsiktig inn et beger skyr med ønsket smak.

Tilsett så litt frosne bær.

 

Så til hva alle lagene består av.

Jeg ristet puffet havre sammen med sukrin gold i pannen. Dette tar bare et par minutter. Du kan også selvsagt bruke havregryn, eller hva med å legge hjemmelaget granola mellom lagene?

I tillegg moste jeg litt ekstra blåbær og la som et av lagene.

Proteinkrem - puffet havre - proteinkrem -blåbær - puffet havre - proteinkrem - og litt nøtter på toppen.

Rett og slett nydelig, og litt av en start på dagen! ;)

En arbeidsdag igjen, og så er det HELG! Fantastisk.. :)

Håper dere har en fin helg i vente :)

 

#oppskrift #kosthold #trening #proteinrik #proteinkrem #sukkerfri #utensukker #funksjonellmat #havregryn #skyr #blåbær #frokost #mat #lunsj #hverdag #bakekona 

, Oslo

Kontakt: bakekona@gmail.com

hits