oktober 2015

Halloween-pannekaker

God morgen! 

Som småbarnasmamma er det ikke nødvendig å bruke alarm på telefonen for å si det sånn. Kan ikke huske sist jeg satte den på! Her kan dagen starte alt fra 04.50 til 07.00. Uansett hvor stuptrøtt jeg er så er det helt fantastisk å våkne til lyden av ei lita tulla (på snart 6 måneder) som overlykkelig skravler med seg selv. Hun elsker sin egen stemme og alle de nye lydene hun oppdager om dagen! 

Så siden det i dag endelig er Halloween passer det vel bra å starte dagen med en frokost som passer til dette temaet.

Mannen min skal få æren for edderkoppen. Etter 5 forsøk ga jeg opp og lot mannen min få leke seg litt med flaska! ;)


Oppskrift:

  • 3,5 dl mel - jeg brukte 3 dl fibra fullkorn og 0,5 dl havremel
  • 1-2 ss sukrin + *
  • 1 klype salt
  • 1 ts bakepulver
  • En dæsj vaniljepulver - hvis du har
  • 2 egg
  • 2,5 dl melk

*Du kan erstatte med sukrin eller sukrin gold. Sukrin gold gir en veldig god sødme til grovt mel. 

Fremgangsmåte:

Bland de tørre ingrediensene. Tilsett egg og melk. Rør alt godt sammen og la røren svelle i minst 15 minutter. 

Hell over på en flaske med tut. Den m¨ha et nokså stort hull. Klipp for eksempel åpningen større på en tom ketchupflaske. 

Unngå mel med for mye korn, for det vil bare tette åpningen på flasken. 

Ikke stek på høyest varme - men middels sterk varme. 

Slipp fantasien løs og lag forskjellige mønster!

Lenkene er tilsendt

Spindelvev:

Start med en liten sirkel i midten. La stripene utover slik at du har en sol. Lag så buene mellom hver av stripene.

Spøkelse:

Trykk 3 sjokoladeknapper ned i panna slik at de smelter litt. Start med å helle røre over sjokolade og så avslutter med å lage en "hale på spøkelset

Edderkoppen:

Lag en liten rundt og en større runding under. La så beina - 4 på hver side. To peker oppover og to peker nedover.



Dagens frokost, lunsj eller kveldsmat? 

Ønsker dere en fin lørdag - fylt med grøss og moro :)

 

#oppskrift #kosthold #fullkorn #sukkerfri #halloween #lørdag #frokost #mat #mamma #tips #pannekaker #bakekona

 

Sukkerfrie skum-spøkelser

Dette skulle være mitt siste Halloween-inspirasjon, men jammen meg kom det en ting til jeg bare må dele med dere. I morgen tidlig ;) 

Dagens oppskrift ble et spontant innfall etter frokosten i dag tidlig ;)

Sukkerfrie skumspøkelser med et hint av vanilje.

Oppskrift:

  • 3 gelatinplater
  • Vann i en skål
  • 3 ss vann
  • 3 eggehviter
  • 3 ss sukrin melis
  • En dæsj vaniljepulver
  • Sukkerfri sjokolade  - evt sort konditorfarge

Fremgangsmåte:

Legg gleatinplatene i en skål med vann.

Mens disse blir myke kan du finne frem de andre ingrediensene. 3 ss vann skal oppi en liten kjele. Eggehviter og sukrin melis + evt vaniljepulver skal oppi en bolle.  Et par ruter sjokolade puttes i en liten pose, og smeltes i mikroen eller i et varmt vannbad. På den måten kan du bare klippe av tuppen på posen når du skal dekorere. Gjør også klar en sprøytepose med rund tipp eller bare en vanlig brødpose som du kan klippe tuppen av når du har fylt den. 

Kok opp vannet i kjelen og løs opp de myke gelatinplatene. La blandingen avkjøle seg litt mens du pisker sukrin melis og eggehvitene. Pisk til du kan snu bollen på hodet. Tilsett gelatinblandingen i en tynn stråle mens du fortsetter å piske. Pisk til blandingen kan snus på hodet igjen. Putt skummet oppi en pose og klem ut spøkelser.

Sett spøkelsene inn i kjøleskapet slik at de får satt seg helt.

Det tar ikke lange tiden før du kan pynte spøkelsene med sjokoladen. Sjokolade burde ikke være varm.

Oppbevar i kjøleskapet til de skal spises.

Hvor mange kalorier det er i hvert spøkelse kommer an på hvor store du lager de. Men jeg vil tippe rundt 3-4 kalorier ;)


Dekorativt og morsomt!





Med noen klementiner/appelsiner og en sprittusj kan man lett gjør de om til noen morsomme "gresskar"!



Håper dere har fått litt inspirasjon til sunnere Halloween-godis. Titt tilbake i morgen for mitt siste bidrag ;) 

Happy friday!

 

TIPS: Fram til søndag kveld får du 15 % på alle varer i nettbutikken til Funksjonell mat! Rabatten gjelder også på pakketilbud. I tillegg må du bare handle for over 300 kr for å få pakken sendt fraktfritt. Perfekt tidspunkt nå rett før jul :) Bruk rabattkoden okt15 

 

#halloween #tips #sukkerfri #utensukker #mamma #kosthold #mat #helg #lørdag #bakekona 

Mumi-pølser til middag

Denne middagen var en stor suksess i heimen - spesielt hos sønnen min på 4 år!

Halloween har tydeligvis kommet for fullt til Norge, og blitt en tradisjon for mange. Selv har jeg ingen sterke meninger om denne "høytiden", men ser på det som en perfekt mulighet til å leke litt ekstra med maten ;)

En fancy versjon av pølse i brød

Bare at denne er ekstra fiberrik og proteinrik - i tillegg trenger ikke deigen heving!

Oppskrift på deig til ca 10-12 grillpølser:

  • 110 gram fibra fullkornsmel (ca 2 dl)
  • 90 gram havremel
  • 1 toppet ts bakepulver
  • En liten klype salt - jeg brukte maldonsalt
  • 30 gram lett margarin rett fra kjøleskapet - evt romtemperert meierismør.
  • 220 gram mager kesam - evt vanlig
  • 1 egg til pensling - kan sløyfes
  • Grillpølser

Fremgangsmåte:

Sett stekeovnen på 200 grader (under og overvarme) eller 190 grader (varmluft)

Bland de tørre ingrediensene sammen i en kjøkkenmaskin.

Tilsett kesam og smør og bland raskt sammen. 

Tørk av pølsene med et kjøkkenpapair. 

Strø litt mer mel på benken og kjevl ut deigen til et stor rektangel. Snu på deigen underveis slik at den ikke klistrer seg helt til benken. Unngå å bruke masse mel for da blir deigen veldig kompakt.

Jeg brukte et pizzahjul til å skjær strimler på ca 0,5-1 cm bredde. Du trenger ikke å være veldig nøyaktig.

Dette er en perfekt middag å la barna være med på å lage! 

Til våre pølser brukte vi to strimler rundt hver pølse - men dette kommer an på hvor lange strimlene er. 

Trykk strimlene inntil pølsene når du snurrer. 

Legg de over på et bakebrett og pensle de med pisket egg. 

Stekes i ca 15-17 minutter til de har blitt gyldne på både oversiden og undersiden. Pass på pølsene på slutten av tiden da steketiden varierer veldig fra ovn til ovn + tykkelsen på strimlene.



Øynene er ikke noe mer avansert enn ketchup og sennep!

At deigen revner og blir litt skrukkete gjør det hele bare enda mer perfekt! La barna slå seg løs og lag middagen til de voksne ;) 

For å få i oss litt grønnsaker hadde vi dette fatet med grønnsaker og dip fra innlegget som jeg delte i går.

Dip og grønnsakene lager du mens pølsene steker i ovnen!

Når vi kommer oss over Halloween nå har jeg virkelig tenkt til å slå over til julemodus. Ikke pynting og alt det der - men en liten plan for diverse oppskrifter jeg har lyst til å prøve meg på! 

Kom gjerne med innspill!

 

#mamma #mat #halloween #helg #pølse #fullkorn #kosthold #trening #hverdag #barn #middag #tips #oppskrift #bakekona

Grøsselig dip med grønnsaker

Hei!

Det er ingen tvil om at Halloween er rett rundt hjørnet.

Morsomt er det at i mange butikker er halve butikken Halloween og halve butikken fylt med julevarer ;) 

I morgen skal jeg dele en morsom middag - og siden den ikke bestod av grønnsaker lagde jeg dette store fatet med grønnsaker og dip til å ha ved siden av. 

På den måten fikk vi i oss masse grønnsaker! 

Jeg har ingen nøyaktig oppskrift på dippen, men kan fortelle hva jeg slang oppi:

Gresk yoghurt - alternativ kesam eller rømme

Hvitløkpulver

Maldonsalt

Kvernet pepper

Tørket persille

Fersk gressløk - tørket kan også brukes

En ts sitronsaft

En ts lett majones

 

Dressinger osv lager jeg så og si alltid på slump, og smaker heller litt underveis til jeg får den sånn som jeg liker. 




Passer fint som tilbehør til middag, snacks på kvelden.

Morsomt å servere sammen med alle godisen hvis man skal ha Halloween-fest!

Nyt lille-lørdagen :) 

 

#mamma #oppskrift #kosthold #halloween #sunt #grønnsaker #tips #bakekona #hverdag #lørdag

Gulrotsuppe med strimlet svinekjøtt

Ny uke - ny suppe. 

Selv om vi nå har kommet til søndag, og egentlig er helt på slutten av uka. 

Det er helt utrolig at det er under 2 måneder til julaften. På tide å tenke på julebaksten? 

Men nå skal vi konsentrere oss om suppa - så får vi prate litt mer jul i et senere innlegg ;) 

Oppskrift:

  • 300-400 gram svinekjøtt skjært i strimler
  • ca 1 1/2 kg gulrot
  • ca 450 gram pote
  • 1 gul løk
  • 14 dl utblandet hønsebuljong (2-3 buljongterninger kokt sammen med vann)
  • 1 dl mager kesam - evt vanlig. Du kan også evt, bruke fløte for en rundere smak.
  • 1/2 purre
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Start med alle forberedelser. Skjær kjøttet i strimler hvis det ikke er gjort på forhånd. Skrell gulrot og poteter. Skjær ca 2/3 av gulrøttene og alle potetene nokså store biter. Skrell løken og skjær også denne i nokså store biter. 

Fres løken sammen med litt olje i kjelen på middels varme til den blir blank. Tilsett gulrøttene og potetene som du har skjært opp, og la det surre litt sammen. Hell over utblandet hønsebuljong og la det koke i ca 15 minutter til grønnsakene har blitt møre. 

Del opp resten av gulrøttene på langs og skjær i nokså skiver. Skjær også purren i tynne skiver. Ikke tilsett dette i suppen enda.

Når grønnsakene i kjelen har blitt møre tar du kjelen av plata og bruker en stavmikser til å kjøre suppen til den er glatt.

Sett kjelen tilbake på plata. Tilsett gulrøttene og purren og la det hele koke i 5 minutter til.

Mens suppen koker steker du svinekjøttet i en panne med litt olje og krydrer med salt og pepper.

Skru varmen ned slik at suppen ikke koker og tilsett kesam. Smak til med salt og pepper.

Tilsett mer vann hvis suppen blir tykkere enn du ønsker. Dette kommer an på hvor stivelse det er i potetene du bruker. 

Hell suppen over i skåler og legg over kjøttet.

Magert og utrolig godt! 

Server gjerne brød til om du ønsker det.

Nok en suppe som er ren og enkel på smak - og derfor vil falle i smak hos både liten og stor!

Neste suppe blir en litt mer "hot" versjon. Så følg med!

 

#oppskrift #middag #mat #kosthold #høst #suppe #mamma #bakekona #sunt 

Gjærbakst + badehette = sant

Hei!

Siden det er helg og mange har litt ekstra tid på kjøkkenet til baking tenkte jeg det passet med et lite baketips.

Jeg har nemlig en stor klump med engangs-badehetter liggende i kjøkkenskuffe - helt vanlig det? ;)

Så hvorfor bruke badehette når man baker?

Jeg vet ikke hvor mange ganger frustrasjonen har vokst da jeg har prøvd å dekke til bakebollen med plastfolie når gjærbaksten skal heve. Til glassboller fester den seg ofte greit, men på andre boller er det gjerne litt mer prosjekt. Og noen ganger vil den bare ikke.

Men nå er det badehetter som gjelder her i heimen!

Den er slipper ikke ut fuktigheten og pga strikken tetter den seg godt rundt bollen. På 1-2-3 har du dekket til bakebollen, og deigen kan settes til heving.

Badehettene kjøpte jeg til en billig penge på Ebay - søkte bare etter disposable shower cap og fant den billigste selgeren med ok feedback som solgte en pakke med 200 stykker.

Jeg har ikke tittet etter hvor du finner slike hetter billigst her i Norge - men vil tro kanskje TGR, Søstrene Grene, Europris eller lignende.

Gjærbakst tar tid - men så vanvittig godt! Og den deilige lukten som huset blir fylt av. En klar favoritt!





Del gjerne om du har noen uvanlige baketips! 

Ha en strålende lørdag :)

 

#bake #baketips #mamma #helg #hverdag #mat #tips #høst #bakekona

 

Trippel Chocolate Chip Cookies

Hei,

Jeg la ut et bilde på Instagram i går av disse kjeksene etter at de akkurat var tatt ut av ovnen. Siden jeg fikk spørsmål om oppskriften tenkte jeg at jeg like gjerne kunne dele den videre. Dette har vært en av mine favoritt oppskrifter i flere år - og er av det skikkelige usunne slaget ;)

Deilige sjokoladekjeks - som er sprøe på utsiden og myke og litt seige inn. Stappfulle av sjokoladebiter.

Virkelig ingen slankekost - men så var det det å leve etter "alt med måte".

Problemet med disse er egentlig at de er farlige gode. Inviter gjerne noen på besøk, så du ikke ender opp med å spise alle alene ;)

Oppskrift på ca 20 store kjeks:

  • 150 gram smør - helst ikke rett fra kjøleskapet
  • 2 dl hvitt sukker
  • 2 dl brunt sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 3 egg
  • 2 ts bakepulver
  • 5 dl hvetemel
  • Sjokolade hakket i biter/eller sjokoladeknapper - jeg brukte totalt 150 g - 50 g hvit, 50 g mørk og 50 g lys sjokolade*

*Du bruker selvfølgelig det du har og ønsker. Nøtter kan f.eks også tilsettes. Eller sjokolade kan byttes ut med rosiner.

Fremgangsmåte:

Pisk smør, sukker, vaniljesukker og egg godt sammen. Bland inn bakepulver og mel. Tilslutt tilsetter du sjokoladebitene.

Legg deigen over på en stor stykk plastfolie. Pakk folien rundt og form til en tykk pølse. Legg i kjøleskapet eller fryseren. Jeg pleier som regel å slenge den i fryseren i ca 30 minutter. Da blir pølsen fastere.

Sett stekeovnen på 175 grader.

Skjær skiver på ca 1 cm av pølsen og legg på et bakepapir på brettet. Ikke legg for tett inntil hverandre. 

Stekes midt i ovnen i ca 10-12 minutter. Som alltid varierer dette veldig fra ovn til ovn.

De er ferdig når de begynner å få en gylden kant og også lett gylden på undersiden. Når de har fått avkjølt seg et minutt på brettet løfter du de over på en rist 

Jeg pleier å ha en sånn "pølse" liggende i fryseren.

Da kan man på veldig kort tid servere nystekte kjeks til gjester eller som kveldskos. 

Skjær bare ønsket antall skiver og stek som beskrevet i fremgangsmåten. 

Jeg har også skjært opp hele pølsa i skiver med en gang, og fryst ned i bokser med mellomleggspapir i mellom. Det gjør det enda enklere å steke noen kjeks på 1-2-3! 




Får du noen igjen etter du har stekt oppbevarer du de i en tett kakeboks :) 

Så da er vel helgekosen i boks?

Perfekt aktivitet å ta med barna på også. Eldstemann i huset her er en dreven baker i en alder av 4 år - og er ihvertfall skikkelig god på å kvalitetssikre sjokoladen ;) 

Ha en fortsatt strålende torsdag!

 

#oppskrift #mamma #hverdag #mat #bake #sjokolade #helg #bakekona

Sukkerfri Halloween-marsipan

Hei!

Siden det er lille lørdag i dag og Halloween er rett rundt hjørnet tenkte jeg det passet med en søt og grøsselig inspirasjon til sunnere godis!

Gresskar og avkuttede fingre. Søte greier ;)

La oss først starte med oppskriften på sukkerfri og hjemmelaget marsipan!

Oppskrift:

  • 100 gram fettredusert mandelmel
  • 70 gram sukrin melis
  • 1 ts sukrin gold
  • 2 eggehviter

Bland sammen de tørre ingrediensene.

Tilsett eggehvitene og kna deigen godt sammen. 

La marsipanen gjerne få hvile i minimum 30 minutter i kjøleskapet.

Fremgangsmåten for å lage gresskar

Da trenger du også:

- Oransje konditorfarge/food paste

- Grønn konditorfarge/food paste

- En tannpirker

Ta en stor bit av marsipanklumpen du har laget og bland med oransje farge.

Da en liten bit til og bland denne med grønn farge.

Form baller av den oransje fargen og trykk litt ned på toppen. Lag en liten grop med lille fingrene i midten på toppen. 

Ta en tannpirker som du presser som en bue rundt "gresskaret" for å lage stripene. Ikke "skjær" - men trykk.

Lag små stilker av den grønne marsipanklumpen.

Så til de blodige og avkuttede fingrene.

Du trenger også:

- Mandler

- 1 tannpirker

- Rød konditorfarge/ food paste

Trill små pølser av marsipanen du har igjen. Størrelsen på "fingrene" bestemmer du selv.

Trill de litt spissere på den ene siden og flat på enden på den andre siden. 

Bruk tannpirkeren til å trykke ned rynkene i fingrene. 

Trykk en mandel på fingertuppen - dette blir en lekker gammel negl.

Dypp tannpirkeren i rød konditorfarge og skjær den røde fargen på enden. På denne måten blir "huden" litt ruglete også.

Og så er det bare å kose seg med en finger eller to ;)



Jeg skal være ærlig å si det føltes litt merkelig å spise en "finger" ;)

Håper dette var til inspirasjon for noen :) 

 

(Og dette kan selvsagt også gjøres med ferdigkjøpt marsipan fra butikken)

 

#sukkerfri #marsipan #halloween #godteri #sukrin #mandelmel #funksjonellmat #mat #kosthold #mamma #hverdag #høst #bakekona #sunt 

Kremet fiskesuppe med laks og torsk

Hei!

Ukens suppeoppskrift kom litt senere på bloggen enn planlagt - men bedre sent enn aldri ;)

Dagene her går i ett med to små og mange små og store prosjekter på gang. Her må jeg lage meg små lister for å holde styre på alt jeg må huske ;)

Ihvertfall - her kommer ukens suppeoppskrift som er en deilig kremet fiskesuppe - som krever lite forberedelser og tar ikke lang tid å slenge sammen. Perfekt for en hektisk hverdag

Oppskrift:

  • 1 gul løk
  • 3 store gulrøtter - del i to på langs og skjært i skiver
  • 7 dl utblandet fiskebuljong
  • 2 dl melk 
  • 2 ss mel
  • Laks skjært i biter*
  • Torsk skjært i biter*
  • 1 dl lettere matfløte - eller vanlig
  • Salt
  • Pepper
  • Gressløk

*Hvilken fisk og mengden kan du tilpasse selv etter hva dere liker og har tilgjengelig. Jeg brukte ca 400 gram laks og 200 gram torsk.

- Lag fiskebuljong ved å koke opp 7 dl vann og 1 fiskebuljongterning

- Fres finhakket løk i kjelen på middels varme til den blir blank. Tilsett fiskebuljongen og gulrøttene, og la dette småkoke i ca 4-5 minutter.

- Tilsett melk og mel i et glass og ristet godt sammen. Rør samtidig som du tilsetter blandingen i suppen. La det småkoke i ca 5 minutter til. 

- Skru ned varmen slik at ikke suppen koker, og tilsett fiskebitene. La disse trekke i ca 5 minutter til. Tiden kommer an på størrelsen på bitene. 

- Avslutt med å røre inn fløten, og smak til med salt og pepper. Når du skal servere tilsetter du finhakket gressløk.

Server gjerne brød, rundstykker eller flatbrød ved siden. 


Nok en suppe med enkle smaker - som passer utmerket for både store og små :)

Ny suppe kommer neste uke!



Tilslørte bondepiker - uten tilsatt sukker

Hei!

Ikke er det bare lørdag i dag - men det er også Den norske epledagen. 

Staselige greier ;) 

Så derfor passer det utmerket å dele denne fantastiske oppskriften med dere.

Kombinasjonen mellom det friske, syrlige, søte og crispy. To tomler opp! ;)

Her er alle ingrediensene som er inkludert i oppskriften:

Innhold:

  • Hjemmelaget eplemos uten sukker - oppskrift HER
  • Ristet havregryn*
  • Yoplait dobbel 0 % vanilje - alternativer pisket krem, gresk yoghurt vanilje, mager kesam vanilje.
  • Karamelliserte valnøtter - oppskrift HER

*Jeg rister havregryn sammen med sukrin gold og litt vaniljepulver (kan fint sløyfes) på middels varme i en stekepanne til havregrynen blir gylden.

Fremgangsmåte:

Legg alle ingrediensene, utenom nøttene, lagvis i et glass. Topp med nøtter om du ønsker - anbefales!

 

 

Norske epler er virkelig gode - så pass på å nyte de mens det er sesong! 

Denne oppskriften kan selvfølgelig tilpasses;

Epler kan byttes ut med pærer - eller plommer

Havregryn kan byttes ut med knust kjeks eller ristet puffet havre

Yoghurten kan byttes ut med flere alternativer som nevnt i oppskriften.



Den forrige porsjonen eplemos har virkelig gått fort unna, så i dag må jeg plukke med meg noen flere epler fra butikken. Sønnen min elsker også denne desserten - eller kveldsmat som han fikk det som her om dagen ;) Hverdagsluksus!

Nyt lørdagen!

 

#oppskrift #kosthold #mamma #mat #epler #havregryn #dessert #frokost #lunsj #kveldsmat #sukkerfri #sunt #lørdag #helg #bakekona

Karamelliserte valnøtter

Nok en fredag og en ny helg er snart godt i gang. 

Jeg fikk et spontant ryddekick i dag mens frøkna sov en av luren sine, og har nå fått organisert på nytt i kjøkkenskapene. Så deilig å gå over alt innimellom! Skuffene får jeg ta neste gang ;)

 

I dag skal jeg dele en utrolig enkel og god oppskrift. 

Karamelliserte valnøtter - uten bruk av sukker.

Crispy og søte. 

Fantastisk som topping på kaker, muffins, is, diverse desserter, havregrøt, pannekaker osv. 

Og oppskriften består av kun to ingredienser:

Oppskrift:

 

Hakk valnøttene oppi i biter. Varm en stekepanne på middels varme. Tilsett fibersirup i stekepannen og så valnøttene. Vi vil ha bitene sprøe, og derfor må du ikke være utålmodig å steke disse på full varme. 

Vend og rør i ca 2 minutter. 

Avkjøl på en tallerken eller benken. Bryt de opp i biter igjen.

Oppbevar i et glass med tett lokk.

Lenken er tilsendt

Jeg har blitt helt hektet på disse nøttene. Gir virkelig det desserten det lille ekstra!

I morgen er det Den norske epledagen, så da kommer det selvsagt en ny oppskrift som inneholder eple. Ukens suppe er heller ikke glemt, og kommer på bloggen på søndag. 

Så her er det mye godt i vente :)

GOD FREDAG!

 

#oppskrift #kosthold #mat #mamma #trening #sunt #høst #nøtter #sukkerfri #hverdag #fredag #helgekos #bakekona 

Hjemmelaget eplemos - uten tilsatt sukker

Hei! 

Dere som følger meg på Instagram, @bakekona, så kanskje at jeg kokte epler i går kveld.

Resultatet ble denne fantastisk gode eplemosen!

Norske epler er virkelig gode - så da må man passe på å bruke de mens det fortsatt er sesong :)

Oppskrift:

  • 500 gram eple - etter det er delt opp i båter/biter
  • 1/2 dl vann
  • 1 dl sukrin - evt 1/2 dl sukrin +

Tilsett alt i en kjele og kok eplebitene møre. Når eplene har blitt møre kan du f.eks bruke en potetmoser til å mose eplene. Hell eplemosen over på et glass og skru igjen lokket med en gang. La den avkjøle seg på benken, og sett den inn i kjøleskapet. 

Mosen har begrenset holdbarhet i kjøleskapet, så frys gjerne ned i små bokser hvis du ikke skal spise den opp i løpet av de neste dagene.

Ønsker du en klumpfri mos kjører du den i en blender eller moser med en stavmikser. 



Så enkelt lager man nydelig eplemos. 

Løp på butikken og plukk med dere en pose norske epler - eller kanskje du har eller kjenner noe som har et tre i hagen? 

Og dette er en super ting å ta med barna på! Først aktive med å plukke epler og så lage noe godt etterpå som man kan spise :) 




Deilig på alt fra havregrøt, brødskive, pannekaker, vafler eller til en oppskrift jeg skal dele med dere i morgen ;)

Ha en fortsatt fin torsdag!

 

#kosthold #trening #mat #epler #sukkerfri #utensukker #sunt #mamma #oppskrift #høst #bakekona #hverdag 

Brownie-proteinbar med sukkerfri hvit sjokolade

Lille-lørdag!

Og da får dagens oppskrift bli noe med sjokolade.

Jeg synes det er så morsomt å eksperimentere med å lage egne proteinbarer. Da kan man jo tilpasse smakene som man vil :) Og det går fint å lage et par i slengen, så har du noen dager fremover. 

Eller du kan trille kuler av oppskriften, hvis du vil ha mindre biter av gangen ;)

Oppskrift til 1 proteinbar:

  • 20 gram fibersirup
  • 25 gram proteinpulver med sjokoladesmak
  • 5 gram mandelmel - fettredusert
  • 5 gram kakao - bakekakao eller f.eks råkakao.
  • 4 gram sukkerfri hvit sjokolade - ca 1 rute, men mengden her juster du selv 

Bland alle de tørre ingrediensene. Tilsett fibersirup og bland godt sammen. Forsiktig tilsetter du litt og litt vann til alt henger sammen. Mengden varierer veldig fra hvilken type proteinpulver du bruker. 

Kna enten hakket sjokolade i baren eller trykk de ned på toppen etter du har formet den.

Når baren er formet pleier jeg å pakke den i mellomleggspapir. Baren setter seg ikke så lett fast til dette papiret. Så legger jeg den i en pose og inn i kjøleskapet en liten stund så den får satt seg. Men den kan selvfølgelig også spises med en gang ;)

Lenkene er tilsendt

Sukkerfri hvit sjokolade er ikke så lett å få tak i, men jeg pleier å kjøpe det i innvandrerbutikker :) 



Jeg fikk mentalt kuldesjokk da vi stod opp i dag! Minusgrader. Dette er jeg virkelig ikke klar for - og ihvertfall ikke siden jeg er en skikkelig frysepinne. 

Frem med ull og den store tekoppen!

Ha en fortsatt super onsdag :)

 

 

#kosthold #trening #mat #oppskrift #sjokolade #bakekona #sukkerfri #mamma #høst #lillelørdag #sunt #proteinpulver #proteinbar 

Sukkerfrie og grove rømmevafler

Lørdag! 

Igjen..! Jeg føler virkelig at ukene bare raser avgårde. Jeg elsker å gå hjemme med frøkna, og føler til og med at døgnet ikke har nok timer. Har så mange prosjekter og ting jeg ønsker å få gjort - samtidig som jeg bare ville ligge på gulvet og leke med henne. Hun vokser så fort, og ble 5 måneder forrige søndag. En nydelig frøken med en allerede meget sterk personlig. Arvelig belastet. Grugleder meg til trassalderen ;) 

Regner med at noen av dere hadde taco til middag i går? 

Vel - her kommer ihvertfall en vaffel-oppskrift så du kan bruke opp resten av rømmebegeret - eller om du kjøper rømme spesielt til denne oppskriften ;) Det er selvfølgelig lov.

For disse vaflene er søte, mektige og utrolig gode! 

OPPSKRIFT: 

  • ca 2 dl ekstra lett rømme*
  • 4 dl ekstra lett melk*
  • 4 store eller 5 små egg
  • 1 ts bakepulver
  • 6 dl mel - jeg brukte 2 dl havremel, 2 dl sammalt hvete fin og 2 dl fibra fullkornsmel
  • En god dæsj vaniljepulver - hvis du har
  • 1 ts kardemomme
  • ca 1,5 dl sukrin - evt ca 0,6 dl sukrin +
  • 1 liten klype salt
  • 50 gram smeltet smør - jeg brukte ekte meierismør, men bruk det du foretrekker

*Bruk den rømmen og melken du har.

 

 Pisk sammen alle ingrediensene, unntatt smøret, til en klumpfri røre. La røren svelle i minst 30 minutter.

Tilsett avkjølt smeltet smør.

Stek - og spis ;)

Hvis jeg telte riktig - jeg fikk besøk av mannen og sønnen på kjøkkenet som stjal et par hjerter mens jeg stekte - så gir denne oppskriften ca 16  plater :)



Fru ubesluttsom måtte prøve litt forskjellig på den første vaffelplaten ;)

Blåbærsyltetøy

Jordbærsyltetøy + litt gresk yoghurt

Smør + sukrin gold

Bringebærsyltetøy

Jeg bruker syltetøyet fra Lerum - den uten tilsatt sukker. Hvis noen lurer på det :)



Perfekt til lunsj eller som kaffekos! 

Vaflene som ble igjen puttet jeg i fryseren, og brukes til å piffe opp matboksen til sønnen min innimellom. Det er veldig stas å f.eks ha med seg vaffel i matpakken når det er turdag :)



I dag har jeg hviledag fra trening - etter en bra styrkeøkt i går kveld. Så i dag står familietid på planen. Helt perfekt :)

God lørdag!

 

#oppskrift #kosthold #bakekona #sukkerfri #utensukker #lerum #syltetøy #mat #kosthold #mamma #trening #høst #helg 

 

Saftige og sukkerfrie havremufins med banan og sjokolade

Hei!

I går var det både lille lørdag og jeg hadde et sykt barn hjemme fra barnehagen. Da er det godt å slenge sammen en litt ekstra deilig lunsj ;) 

Han fikk selv være med på å røre sammen ingrediensene og la sjokolade på toppen - og et par små biter i munnen. 

Oppskrift - 3-4 muffins:

  • 1/2 banan - helst godt moden
  • 40 gram havremel - kjør havregryn i en blender hvis du ikke har. 
  • 1 ts sukrin gold
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1 eggehvite - hele kan også brukes
  • 1/2 dl melk
  • 1 ts kakao
  • Sukkerfri sjokolade hakket i biter - jeg brukte mørk 

Sett stekeovnen på 175 grader.

Mos bananen med en gaffel. Tilsett alle de andre ingrediensene, bortsett fra kakao og sjokoladebitene.

Ta et par spiseskjeer av røra over i en annen skål. Tilsett kakao i denne røra. 

Start med å legge en skje av den lyse røra i bunnen av muffinsformene, og så annenhver gang lys og mørk. Ta en gaffel å dra lett igjen røra i formene for å "blande" de litt. Tilsett sjokoladebitene enten på toppen eller dytt de litt ned i røra. 

Stekes midt i ovnen i ca 15 minutter. Dette avhenger veldig av om du bruker varmluft eller ikke. Sjekk de når de har gått ca 12 minutter. 

Lag gjerne dobbel porsjon, så får du brukt hele bananen :) 

Disse kan fryses, eller oppbevares i kjøleskapet i et par dager. Holder seg fortsatt saftige :)



Deilig kos for både liten og stor! Og metter godt også :)


Dagens fristelse levert - håper den faller i smak hos flere

Ha en fortsatt fin torsdag :)

 

#bake #muffins #oppskrift #kosthold #trening #sukkefri #mamma #hverdag #høst #sjokolade #havregryn #fullkorn #mat #bakekona

Kremet blomkålsuppe

Hei! 

På ukemenyen har vi suppe minst en gang - og derfor skal jeg fremover dele med dere oppskrift på en ny suppe hver uke :) 

Perfekt høstmat!

Så derfor blir dagens oppskrift en kremet blomkålsuppe.

Den inneholder litt lettere matfløte, men er fortsatt en veldig mager (og nydelig) middag!

Oppskrift:

  • 1 gul løk
  • 1/2 purre
  • 2 blomkålhoder
  • 1 liter utblandet grønnsaksbuljong
  • 1-2 dl lettere matfløte*
  • Salt og pepper
  • Pynt: hakket persille
  • Kjøtt: bacon eller skinkestrimler. 

*Du kan f.eks bruke 50/50 melk og matfløte, eller bare melk for en lettere versjon. Personlig foretrekker jeg den runde smaken du får fra matfløten.

Hakk opp løken og skjær purren i skiver. Blomkålhodene skjærer du opp i små buketter og skyller. 

Surr løken i en kjele til den har blitt gylden. Tilsett purre og blomkål. Rør rundt.

Tilsett grønnsaksbuljong og la alt koke i ca 15 minutter til blomkålen har blitt mør. Nå kan du velge å ta ut noen av blomkålbitene, for å ha noen biter i suppe når den skal serveres. Ønsker du at alt skal være uten klumper dropper du dette. 

Mos alt med en stavmikser - evt blender. 

Tilsett matfløte/melk og smak til med salt og pepper. La de småputre i et par minutter.

Server!

 

Du kan enten beholde den kjøttfri eller toppe suppen med sprøstekt bacon, skinkestrimler, chorizo, pølsebiter, stekt kylling eller svinekjøtt i strimler.




Denne suppen har blitt en veldig stor suksess her de siste ukene, og er laget flere ganger. Den er mild på smak for barn, men samtidig ikke "kjedelig" for oss voksne ;) Rett og slett nydelig!

Ønsker dere en fortsatt fin onsdag :)

 

#middag #oppskrift #kosthold #mamma #mat #hverdag #sunt #blomkål #trening #høst #suppe #bakekona

 

 

 

 

Rask og nydelig plommedessert til hverdags som til helgekos

Søndag er en fin dag!

Butikkene er stengt, og man kan virkelig lade opp batteriene for en ny uke. 

Her har jeg og sønnen min store bakeplaner. For meg (og for han) er det skikkelig kvalitetstid. På med forkle og bare kose oss sammen - uten forstyrrelser. Å inkludere barna på kjøkkenet mener jeg er utrolig viktig. Det er så mye lærdom å lage mat og bake, sosialt med andre, og maten blir mer fristende når de selv har laget den. 

Resultatet av dagens bakst kommer på bloggen etterhvert :)

Med et glass hjemmelaget plommesyltetøy i kjøleskapet er det enkelt å slenge sammen raske hverdagsdesserter - sånn som denne.

Her er glasset fylt med friskt syltetøy, syrlig yoghurt, søt havregryn og crunchy mandler.

Ristet havregryn: ønsket mengde havregryn ristet i panna med sukrin gold

Sprø og karameliserte mandler: jeg brukte 5 mandler som jeg hakket. Tilsatte 1 ts fibersirup i stekepanna og så mandlene. Stek i panna i ca 1 minutt. Rør hele tiden. Legg dem på et fat og hakk dem opp igjen. 

Inneholdet fra bunn til topp:

Et par spiseskjeer sukkerfritt plomme syltetøy

Et par spiseskjeer Yoplait dobbel 0 % vanilje

Ristet havregryn

Et par spiseskjeer Yoplait dobbel 0 % vanilje

Crunchy mandler

Lenkene er tilsendt 

Herlig kombinasjon - og spesielt godt med disse crunchy bitene ;)



Da er det bare å finne frem forkle, bakebollen og alle ingrediensene til dagens bakst! 

Ha en super søndag!

 

#bake #dessert #sukkerfri #utensuker #søndag #mamma #trening #kosthold #yoplait #funksjonellmat #sunt #mat #fibersirup

Hjemmelaget plommesyltetøy - uten tilsatt sukker

Endelig lørdag! 

Det betyr masse tid med familien, uten for mye fokus på å følge klokka. 

I skrivende stund ligger mannen og sønnen min fortsatt og sover. Frøkna tar sin første lur. Da passer jeg på å koble litt ut for meg selv - redigerer litt bilder, en kopp kaffe og nyter synet av det herlige høstværet som blir i dag.  Kroppen er egentlig ganske sliten etter mye urolige netter med prinsessa, men livet er ganske så perfekt for det om dagen ;) 

Titter derfor innom med en enkel oppskrift - hvis noen fortsatt har plommer igjen på plommetreet. 

Selv har jeg ikke plommetre i hagen (står på ønskelista), men en snill nabo kom med en stor pose til meg! Noen delte jeg i to og har fryst ned. Noen lagde jeg plommemos til frøkna og noen ble til et glass syltetøy - eller en slags kompott. 

Oppskrift:

  • 500 gram plommer - etter de er delt og renset
  • 50 gram sukrin +
  • Frøene fra en vaniljestang - kan sløyfes

Tilsett alle ingrediensene i en kjele og koke opp på middels sterk varme. La det putre til plommebitene er møre. Bruk enten en sleiv, moser eller stavmikser til å mose til du får mindre klumper. Du velger selv hvor fint du vil mose den. 

Hvor søtt man liker det er veldig smak og behag. Er det for syrlig vil jeg anbefale å tilsette sukrin melis til du får ønsket sødme, og ikke mer sukrin +. Da unngår du at du får korn i syltetøyet.

Helt det moste syltetøyet over på et glass mens det fortsatt er varmt og skru igjen. Avkjøl og sett i kjøleskapet. 

Lenkene er tilsendt



Bare for å legge til det angående plommemos til baby. Til skrellet jeg plommene, dampet bitene i en kjele og så most med en stavmikser. Jeg brukte ikke sukrin eller vanilje til henne.

Helte mosen over i en isbitform og fryst den ned da den var blitt avkjølt.  



Utrolig godt på havregrøten som på vafler! Eller sammen med yoghurt og ristet havregryn. 

Ønsker dere en nydelig lørdag!

 

Instagram: @bakekona

Facebook-siden finner du HER

 

#syltetøy #sukkerfri #sukrin #funksjonellmat #plommer #mamma #hverdag #kosthold #mat #oppskrift

 

Peanøtt-proteinbar med sjokoladebiter

Fredags-lykke!

Jeg synes dagene bare raser avgårde - og ihvertfall nå med to barn i huset. Følge opp begge barna, ha tid med mannen, holde orden i huset, trene osv. Kjede meg gjør jeg virkelig ikke om dagen ;)

Morsomt er det at jeg også har fått tid til å eksperimentere med litt nye oppskrifter i det siste. Innimellom kan det faktisk være en lang prosess for å komme frem til det resultatet jeg vil ha.  

Så  i dag blir det oppskrift på en ny proteinbar. 

Det er litt morsomt å kunne lage de selv. Mikse smaker osv som man vil. 

Jeg er forresten på jakt etter et nytt proteinpulver med sjokoladesmak - så del gjerne din favoritt!

Oppskrift på en proteinbar: 

  • 20 gram fibersirup
  • 25 gram proteinpulver - jeg brukte vaniljesmak
  • 10 gram peanøttmel
  • ca 5 gram hakket sjokolade - jeg brukte en med 70 %
  • Litt vann

Bland sammen proteinpulver og peanøttmel. Tilsett fibersirup. Bland godt og tilsett litt og litt vann til det henger sammen. Vær veldig sparsommelig når du tilsetter vann, for det er veldig lett å tilsette akkurat litt for mye + at mengden avhenger av type proteinpulver.

Jeg pleier å kna inn sjokoladebitene når  jeg former baren. 

Så pakker jeg mellomleggspapir rundt, og legger den i kjøleskapet i minimum 30 minutter. Da får baren "satt seg". 

Lenkene er tilsendt

Du kan fint lage et par stykker i slengen, så har du i kjøleskapet.

Jeg har prøvd å regne ut proteininnholdet. Den riktige mengden kommer an på proteinpulveret du bruker - men ca 19-21 gram

 

Håper dere har en fin helg i vente! 

 

#proteinbar #trening #kosthold #proteinpulver #funksjonellmat #fibersirup #sjokolade #mamma #hverdag #oppskrift #peanøttmel #bakekona

Nydelig salat til lunsj eller middag

Hei igjen!

Og vips var det blitt en ny måned. Jeg merker godt at høsten har kommet ordentlig. Her om dagen var det bare 2,6 grader da jeg stod opp. Jeg foretrekker den varmere årstiden, men det er noe spesielt og koselig med høst også. Man kan faktisk se at man brenner levende lys ;) 

Forrige uke delte jeg et bilde på Instagram av lunsjen min og fikk noen spørsmål om oppskrift. Derfor tenkte jeg at jeg like gjerne kunne legge ut innholdet i salaten her. 

Som jeg tipset om tidligere pleier jeg å ha flere bokser med ferdig oppkuttet grønnsaker i kjøleskapet. På den måten går det raskt å slenge sammen en salat til lunsj eller som tilbehør/hovedrett til middag. Tid har man ikke nok av som småbarnsforeldre, så da er det greit å ikke måtte finne frem fjøla hele tiden for å lage seg kjapt litt mat ;) 

Jeg kan også legge til - når jeg først er i skrivemodus - at jeg har begynt å dele en del mer ting på Instagram i det siste. En del personlige ting om min vektoppgang og nå på veien nedover i vekt igjen. Jeg har hatt et par tunge år, pga en god del forskjellige årsaker. Men nå er både sinnet og kroppen på vei til å bli sterkere enn noensinne! Det går litt fortere å dele ting på Instagram, så derfor havner det mer privat der enn her :) 

Tilbake til salaten!

En oppskrift kan jeg ikke si at jeg har, men jeg kan dele hva jeg har blandet sammen. Dette er virkelig en av mine favoritter. 

Jeg er ikke så veldig begeistret for kokt egg - men jeg tror også det hadde passet bra oppi for de som liker det ;)

Salaten består av:

Grønnsaker: grønnkål, paprika, mais, tomat, agurk og rødløk

Annet: byggris, skinke, et par spiseskjeer gresk yoghurt, en liten skvett soyasaus, fetaost og pepper.

Til lunsj pleier jeg å tilsette en halv pose med sånn byggris i "pose" - den fra Møllerens. Og jeg har vel ca 100 gram skinkestrimler. Kyllingbiter er også veldig godt.

Et alternativ til byggris kan f.eks være quinoa eller fullkorns couscous. Selvfølgelig også fullkorns pasta.

Dette er en veldig basic salat, men fortsatt utrolig god!

Jeg har flere nye og knallgode oppskrifter på lur til dere - blant annet en veldig god suppe. Og også en ny oppskrift med sjokolade. Mye godt i vente!

Nyt torsdagen - og snart er det helg

 

#salat #lunsj #oppskrift #kosthold #mat #hverdag #mamma #proteinrik #suntoggodt #trening

, Oslo

Kontakt: bakekona@gmail.com

hits