desember 2014

Hjemmelaget og sukkerfri vaniljefudge

Hei!

Da kan nedtellingen til julaften begynne på en hånd. 5 dager. Helt utrolig! 

Siden jeg er litt "listegal", har jeg allerede begynt på en detaljert to do-liste og en laaaang handleliste. Mye godt står på menyen ihvertfall ;)

Krysser fingrene for perfekt svor! Men det er jo ikke det aller viktigste ;) 

På Instagram delte jeg i går et bilde av litt sukkerfri julegodis som jeg sendte med mannen på jobb. 

Den ene ting var disse sukkerfrie vanilje fudgene, som jeg har fått spørsmål om oppskrift på. 

Jeg har delt en lignende oppskrift før, med litt færre ingredienser. Men jeg foretrekker denne versjonen!

Oppskrift:

  • 1 boks vikingmelk - eller 4 dl kremfløte
  • 2 dl melk - hel- eller lettmelk
  • 40 gram sukrin gold
  • 40 gram sukrin + - eller ihvertfall dobbel mengde sukrin
  • 2 vaniljestenger
  • En god klype havsalt
  • 50 gram smør - jeg brukte ekte meierismør

Del vaniljestengene i to og skrap ut frøene. Tilsett frøene og alle de andre ingrediensene i en kjele. Sett kjelen på platen, på middels sterk varme. 

Denne prosessen kommer til å ta tid, og for meg tok det nesten en time. Så beregn ca 1 time, og ikke gå langt unna på slutten.

Rør jevnlig. Etterhvert begynner blandingen å koke, og da må du røre oftere. Rør til blandingen tykner til den blir til en veldig tykk saus, og har blitt mørkere i fargen. Du kan ta en liten prøve ved å ta en kald teskje oppi blandingen og ta opp litt av massen. Putt den inn i kjøleskapet, og se om det stivner fort. Når du når det punktet kan du helle den tykke røren over i ønsket form. Jeg brukte bare en firkantet fryseboks. 

La boksen med massen avkjøle seg en god del på benken før du dekker den til og setter den inn i kjøleskapet. Vent minst et par timer, men gjerne natten over, før du skjærer den opp i mindre biter.

Oppbevares i en tett boks i kjøleskapet.

Lenkene er tilsendt



Den andre "godisen" jeg sendte med mannen var en porsjon med havrekuler rullet i kokos. Oppskrift finner du HER.

Det er godt ha litt hjemmelaget godteri tilgjengelig, i tillegg til de tradisjonelle julekakene.

Forhåpentligvis "sier" kroppen ja til litt baking i løpet av helgen. Med litt hjelp fra en flittig baker!

Det er ikke for seint å fylle opp kakeboksene enda! Jula varer helt til påske. Vel vel.. ;)

Benytter samtidig sjansen til å takke alle nye følgere på Instagram og Facebook! Tusen takk for at dere liker og deler :)

Ha en fin siste adventshelg. Senk skuldrene, og nyt litt av førjulstiden!

 

#oppskrift #jul #godteri #utensukker #sukkerfri #sukrin #funksjonellmat #sunn #mat #mamma #gravid #hverdag #bake #bakekona #tips 

Sukkerfrie og sprøe havreflarn

Hei igjen!

Da var det blitt 16. desember, og snart bare en uke igjen til selveste julekvelden.

Jeg merker at det er så mange følelser i sving om dagen - hormonelle gravide bakekone. Jeg lar meg røre lett, og jeg kjenner alle følelser blir forsterket rundt en sånn tradisjonsrik tid.

Jul (og bursdager) gjør jeg meg veldig engasjert, og i år merker jeg at sønnen min på 3 også tar til seg all kosen, gleden og tradisjonene. Gode minner er skapt, og mange mange flere skal skapes og nytes i dagene som kommer!

Årets største ønske går jeg allerede og bærer rundt på. Ei aktiv og sterk liten prinsesse :) 

Som jeg nevnte i et tidligere innlegg har jeg dessverre problemer med bekkenet. Det gir en del begrensninger. Selv om dagene er tunge, og vonde, synes jeg det fortsatt er viktig å holde på de positive tankene. Jeg må innse at jeg ikke kan "klare selv" i en periode, og faktisk si ja til hjelp. Herremin, som det er vanskelig til tider. Ihvertfall for ei som helst vil ordne og styre med ting selv, på sin måte, og med en gang! 

Så for ei som er vant til å bake minst ti forskjellige slag til jul - er det veldig uvant med nesten tomme kakebokser. Det positive: mindre småspising ;)

Så dagens oppskrift ble faktisk slengt sammen for en stund siden, og rakk akkurat tidsnok å bli delt før jul ;)

Oppskrift:

  • 75 gram smør - jeg brukte ekte meierismør
  • 100 gram havregryn
  • 100 gram sukrin
  • 25 gram sukrin gold
  • 1 egg
  • 1 ts bakepulver
  • 1 liten skvett vaniljeekstrakt - eller et lite dryss vaniljepulver. Kan også fint sløyfes.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Smelt smøret i mikroen eller i en kjele. Rør inn havregryn i smøret.

Pisk sukrin, sukrin gold og egg til blandingen blir litt lysere. Rør inn vaniljeekstrakt og bakepulver.

Tilsett havregrynblandingen sammen med de andre ingrediensene. 

Fordel en god teskje røre på bakepapir. Pass på å ha plass mellom, slik at ikke alt smelter sammen.

Stekes midt i ovnen i ca 5-6 minutter. De skal bli gyldne på kantene.

La de avkjøle seg på bakebrettet før du flytter de over på en rist. 

Oppbevares i en kakeboks.

Lenkene er tilsendt.

Sprøe og deilige :)

Jeg liker ofte å tilsette vaniljeekstrakt i det jeg baker fordi jeg føler det hjelper litt på den kjølige smaken man ofte opplever når man baker med sukrin. 

I morgen er det ikke bare en uke igjen til julaften, men også to uker igjen av 2014. En tid for mimring, tilbakeblikk og ikke minst - vende blikket og fokus på det som venter, nye mål og nye minnerike opplevelser.

Ta vare på deg selv - og de rundt deg.

 

#oppskrift #jul #havreflarn #utensukker #sukkerfri #sukrin #funksjonellmat #hverdag #julebakst #gravid #mamma #tips #kosthold #mat #bakekona

 

Sukkerfrie og saftige lussekatter

Hei!

Lucia-dagen og feiringen nærmer seg med stormskritt. 

Dagen da trøtte foreldre og barn møter opp i barnehagen eller på skolen. Barna i hvite klær og med glitter i håret. Og vi spiser lussekatter til frokost!

Pluss en del kaffekopper til foreldrene ;)

Selve historien om Sankta Lucia er ikke særlig koselig, så den sier vi ikke noe mer om her

Vi går rett på oppskriften.

Oppskrift:

  • ca 1 kg hvetemel - hold tilbake litt mens du elter for å se hvor mye som er nødvendig
  • 100 gram sukrin +**
  • 1 pakke fersk gjær - blå pakke
  • 1 ts kardemomme
  • 1 g safran eller 1-2 ts gurkemeie
  • 1 egg
  • 1 god spiseskje honning
  • 5 dl lunken/romtemperert melk
  • 1/2 ts salt
  • 150 gram smør skjært i små terninger - jeg brukte ekte meierismør

**Jeg har også prøvd å bake med vanlig sukrin. Det går absolutt an, men jeg føler det gir et litt mer kompakt resultat. Da brukte jeg 175 gram sukrin i deigen, istedenfor 100 gram sukrin +. Evt gå ned til 150 gram sukrin, og heller 1-2 skjeer ekstra med honning.

Tilsett alle ingrediensene i bakebollen bortsett fra salt og smør. Gjæren behøver ikke løses opp i melken, men kan bare smuldres i små biter med de andre ingrediensene. 

Kjør maskinen på medium til lav hastighet. Etter et minutt kan du tilsette saltet. Salt i kontakt med gjær kan faktisk hemme veksten til gjæren. La maskinen elte deigen i minimum 5 minutter, gjerne litt lenger. Så tilsetter du litt og litt av smøret. Ikke for mange terninger om gangen, og la de bli eltet inn i deigen før du tilsetter flere. 

Elt deigen et par minutter til, og se nå om du evt må tilsette litt mel. I så fall ikke mer enn til at deigen løsner fra bakebollen. For mye mel gir en hard og kompakt deig. 

Dekk deigen med plast, slik at ikke fuktigheten forsvinner mens den hever. Sett bollen på et lunt sted, og skru på tålmodigheten :)

La deigen heve til dobbelt størrelse, ca 1-2 timer. Min fikk stå i ca 1 1/2 time.

Linkene er tilsendt.

Resultatet er en smidig deig, som er lett å forme.

Kna deigen, slik at du får ut en del av luftboblene.

Slipp kreativiteten løs, og lag enten de tradisjonelle eller finn på egne former.

Her i huset var det meget populært med snegler og slanger ;)

Dekorer med rosiner der du føler det passer.

Legg et kjøkkenhåndkle over bakebrettene, og la de etterheve i 1-1/2 time.

Jeg pensler gjærbakst med et sammenpisket egg før steking, men du kan også bruke melk.

Forvarm ovnen til 220 grader.

Stekes midt i ovnen i 8-12 minutter.

Tiden avhenger av størrelse og ovn. De skal ha blitt gyldne på undersiden og oversiden. 

Nydelige rett fra ovnen.

Avkjøl de på en rist, slik at de holder best mulig skorpe på undersiden.

GULT ER KULT!

Disse er verken tunge eller tørre. 

Men luftig gjærbakst, som bare smelter i munnen. 

Og de kan utmerket fryses!

Så du trenger ikke vente til selve Lucia-dagen for å lage disse. 

Fryste boller tar du opp fra fryseren. Lar de tine i romtemperatur på kjøkkenbenken. Og steker de midt i ovnen på 200 grader i 4-5 minutter. Som nystekt igjen!

Stor suksess hos både liten og stor!

Jeg håper dere har hatt en fin førjulstid så langt, og ikke lar stresset ta helt overhånd. Foreløpig tror jeg at vi har ganske kontroll over julegaver og det som må tenkes på, men jeg får sikkert litt høyere puls av tenke utover i neste uke ;)

Bak i vei!

 

#oppskrift #jul #lussekatter #utensukker #sukkerfri #gjærbakst #sukrin #funksjonellmat #bake #hverdag #mamma #bakekona #kosthold #mat

Babylykke med rosa glasur!

Hei!

Da følte jeg det var på tid å dele med dere litt av hva som egentlig foregår på hjemmefronten.

Jeg skriver som sagt veldig lite privat her på bloggen, men denne nyheten påvirker. naturlig nok, min hverdag ganske så mye om dagen!

Yes, jeg er gravid med ei lita prinsesse - og meget lykkelig! :)

Dette er mye av årsaken til at bloggen og formen har vært ganske redusert og ustabil denne høsten. 

Som med storebror, har jeg dessverre store problemer med bekkenet. Derfor er både trening OG baking blitt en veldig liten del av min hverdag. Det er nesten så kenwooden rekker å få et tynt støvlag på seg..

Energinivået varierer veldig fra dag til dag, og god nattesøvn er luksus. Men alt dette var jeg forberedt på. Så her er det bare tenke så positivt som mulig for å gjøre ventetiden til en fin tid :) Og til slutt kommer belønningen!

Jeg kan si såpass at jeg allerede er over halvveis, og karate kid vokser helt perfekt :) Storebror synes det også er veldig stas med lillesøster i magen, så får vi se om det er like stas når hun kommer ut ;)

Jeg hadde mange planer for juleoppskrifter o.l, men som sagt er jeg nesten ikke på kjøkkenet om dagen. Ikke uten at jeg får svi for det med bekkensmerter etterpå. 

Men jeg skal fortsatt blogge jevnlig, har noen oppskrifter på lur og har selvsagt ikke tenkt å ha helt tomme kakebokser i jula! Så ikke glem meg ;) 

Oppskrift på disse bollene uten tilsatt sukker har jeg selvsagt her på bloggen, og den finner du i DETTE innlegget :)

Takk for kommentar på Instagram i går, og for at dere er noen tålmodige lesere :)

Jeg lever ihvertfall i en rosa lykkeboble, gleder meg enormt til å begynne på 2015!

Ha en fantastisk mandag - og kjør forsiktig!

 

#gravid #mamma #mammablogg #oppskrift #bake #boller #baby #sukkerfri #utensukker #funksjonellmat #sukrin #mat #mandag #jul #lykke #bakekona

Dagens ebay-tips for de bakeglade

Hei!

Fredag og nok en helg står for tur :)

Har dere begynt å fylle opp kakeboksene?

Jeg hadde mange planer for baking i desember, og ikke minst blogginnlegg. Men det er ikke alltid ting går etter planen. Jeg skal gjøre så godt jeg kan å dele med dere det jeg har, men nå om dagen er det en del andre ting som fyller dagene mine :)

I dag skal jeg komme med et lite tips om et redskap jeg bruker flittig på kjøkkenet.

En iskremskje. Eller rettere sagt tre stykker i forskjellige størrelser.

Jeg har jo nevnt før at jeg er en ivrig ebay-søker, og bakeutstyr er en spesiell ting jeg handler en god del derfra. Alt fra silikonformer til alle mulig høytider, pepperkakeformer og andre små duppeditter.

Med disse skjeene er en av mine absolutt favoritter. 

Ja, det går under navnet "ice cream scoop", men det er et utrolig universelt verktøy.

Kursen er nok litt annerledes fra da jeg kjøpte akkurat disse for en måned siden, men jeg betalte rundt 60 kr for alle tre.

Jeg kjøpte fra DENNE selgeren, men søk evt bare etter: stainless steel ice cream scoop

Det som er så genialt med disse skjeene at det er veldig lett å fordele lik mengde av det du lager, og med den lille skrapen på innsiden av skjeen faller det lett ut selv. Det er veldig greit å ha forskjellige størrelser, for det kan varierer hvor mye du trenger med tanke på hva du lager.

Her er noen av tingene jeg bruker de til:

Is - selvsagt

Fylle muffinsformer med røre

Fordele cookie dough/kjeksdeig på bakebrettet

Fordele lik mengde med kremfyll på en kake

Lage like store kjøttboller - eller medisterkaker i disse juletider ;)

Kom gjerne med andre tips hvis du har det! :)

Denne helgen skal vi blant annet på Julemarkedet på Norsk Folkemusem. En tradisjon fra jeg var liten, som vi nå tar med videre med vårt barn. Og jeg må selvsagt ha en nystekt lefse med smør på ;)

Håper dere har en fin helg i vente :)

 

#tips #ebay #bake #bakeustyr #fredag #jul #bakekona

Sunne pannekaker med jordbærkrem

Hei!

DA er vi i gang med desember, og en vellykket helg er overstått.

Her er huset nå pyntet for å skape julestemning, og i helgen ble det bakt og pyntet pepperkaker til den store gullmedaljen av både små og store. 

Og i dag ble den første luken på kalenderen åpnet. 23 dager igjen til julaften, men det er nok av ting som skal skje før den tid!

Jeg vet at jeg gleder meg skikkelig til barne-tv og Jul på Månetoppen. Kl 18 fra nå av blir hellig tid her i heimen ;)

Ingen julerelatert oppskrift her i dag, men noen skikkelig deilige pannekaker!

Man kan jo ikke bare putte i seg julegodis hele desember ;) Uansett hvor godt det er.

Jeg varierer på hvilken meltype jeg bruker alt etter hva jeg har i skuffen. Jeg holder meg som regel til forskjellige grove varianter. Noen ganger blir det en skikkelig god miks av både fullkornsmel, sammalt hvete fin, havremel og speltmel. Så bruk det du har!

Oppskrift:

  • 3 dl tørrvare - altså det melet du vil bruke
  • 5 dl melk
  • 1/2 ts salt
  • 3 egg
  • 2 ss smeltet smør

**Ofte putter jeg også oppi en skvett vaniljeekstrakt eller en god klype sukrin gold for en litt søtere variant.

Bland sammen melet og melken til en klumpfri røre. La røren svelle på benken i minimum 15 minutter.

Tilsett salt, egg og smør og rør alt godt sammen.

Stek i vei!

Du behøver ikke å steke hele røra på en gang. Hell røra over på en flaske/shaker og sett i kjøleskapet. Så er det bare å riste på flasken og hell i stekepannen når du vil ha en pannekake. Et par dager pleier jeg å ha evt ekstra røre i kjøleskapet.

Eller stek opp hele røra, og oppbevar de ekstra pannekakene pakket inn i kjøleskapet. Deilig matpakkefyll eller et raskt mellommåltid!

Toppet med deilig og frisk jordbærkrem.

Laget av gresk yoghurt, 1 ts jordbærsyltetøy uten sukker og et par jordbær i biter. 

Pannekaker til frokost er det nok mange små og store som setter pris på i juletida ;)

Det er 1. desember i dag. I dag er det 1. desember!

 

#oppskrift #mat #mandag #desember #pannekake #sukkerfri #utensukker #sukringold #funksjonellmat #frokost #middag #tips #jordbær #jul #bakekona

, Oslo

Kontakt: bakekona@gmail.com

hits