desember 2014

Hjemmelaget og sukkerfri vaniljefudge

Hei!

Da kan nedtellingen til julaften begynne p en hnd. 5 dager. Helt utrolig!

Siden jeg er litt "listegal", har jeg allerede begynt p en detaljert to do-liste og en laaaang handleliste. Mye godt str p menyen ihvertfall ;)

Krysser fingrene for perfekt svor! Men det er jo ikke det aller viktigste ;)

P Instagram delte jeg i gr et bilde av litt sukkerfri julegodis som jeg sendte med mannen p jobb.

Den ene ting var disse sukkerfrie vanilje fudgene, som jeg har ftt sprsml om oppskrift p.

Jeg har delt en lignende oppskrift fr, med litt frre ingredienser. Men jeg foretrekker denne versjonen!

Oppskrift:

  • 1 boks vikingmelk - eller 4 dl kremflte
  • 2 dl melk - hel- eller lettmelk
  • 40 gram sukrin gold
  • 40 gram sukrin + - eller ihvertfall dobbel mengde sukrin
  • 2 vaniljestenger
  • En god klype havsalt
  • 50 gram smr - jeg brukte ekte meierismr

Del vaniljestengene i to og skrap ut frene. Tilsett frene og alle de andre ingrediensene i en kjele. Sett kjelen p platen, p middels sterk varme.

Denne prosessen kommer til ta tid, og for meg tok det nesten en time. S beregn ca 1 time, og ikke g langt unna p slutten.

Rr jevnlig. Etterhvert begynner blandingen koke, og da m du rre oftere. Rr til blandingen tykner til den blir til en veldig tykk saus, og har blitt mrkere i fargen. Du kan ta en liten prve ved ta en kald teskje oppi blandingen og ta opp litt av massen. Putt den inn i kjleskapet, og se om det stivner fort. Nr du nr det punktet kan du helle den tykke rren over i nsket form. Jeg brukte bare en firkantet fryseboks.

La boksen med massen avkjle seg en god del p benken fr du dekker den til og setter den inn i kjleskapet. Vent minst et par timer, men gjerne natten over, fr du skjrer den opp i mindre biter.

Oppbevares i en tett boks i kjleskapet.

Lenkene er tilsendt



Den andre "godisen" jeg sendte med mannen var en porsjon med havrekuler rullet i kokos. Oppskrift finner du HER.

Det er godt ha litt hjemmelaget godteri tilgjengelig, i tillegg til de tradisjonelle julekakene.

Forhpentligvis "sier" kroppen ja til litt baking i lpet av helgen. Med litt hjelp fra en flittig baker!

Det er ikke for seint fylle opp kakeboksene enda! Jula varer helt til pske. Vel vel.. ;)

Benytter samtidig sjansen til takke alle nye flgere p Instagram og Facebook! Tusen takk for at dere liker og deler :)

Ha en fin siste adventshelg. Senk skuldrene, og nyt litt av frjulstiden!

#oppskrift #jul #godteri #utensukker #sukkerfri #sukrin #funksjonellmat #sunn #mat #mamma #gravid #hverdag #bake #bakekona #tips

Sukkerfrie og spre havreflarn

Hei igjen!

Da var det blitt 16. desember, og snart bare en uke igjen til selveste julekvelden.

Jeg merker at det er s mange flelser i sving om dagen - hormonelle gravide bakekone. Jeg lar meg rre lett, og jeg kjenner alle flelser blir forsterket rundt en snn tradisjonsrik tid.

Jul (og bursdager) gjr jeg meg veldig engasjert, og i r merker jeg at snnen min p 3 ogs tar til seg all kosen, gleden og tradisjonene. Gode minner er skapt, og mange mange flere skal skapes og nytes i dagene som kommer!

rets strste nske gr jeg allerede og brer rundt p. Ei aktiv og sterk liten prinsesse :)

Som jeg nevnte i et tidligere innlegg har jeg dessverre problemer med bekkenet. Det gir en del begrensninger. Selv om dagene er tunge, og vonde, synes jeg det fortsatt er viktig holde p de positive tankene. Jeg m innse at jeg ikke kan "klare selv" i en periode, og faktisk si ja til hjelp. Herremin, som det er vanskelig til tider. Ihvertfall for ei som helst vil ordne og styre med ting selv, p sin mte, og med en gang!

S for ei som er vant til bake minst ti forskjellige slag til jul - er det veldig uvant med nesten tomme kakebokser. Det positive: mindre smspising ;)

S dagens oppskrift ble faktisk slengt sammen for en stund siden, og rakk akkurat tidsnok bli delt fr jul ;)

Oppskrift:

  • 75 gram smr - jeg brukte ekte meierismr
  • 100 gram havregryn
  • 100 gram sukrin
  • 25 gram sukrin gold
  • 1 egg
  • 1 ts bakepulver
  • 1 liten skvett vaniljeekstrakt - eller et lite dryss vaniljepulver. Kan ogs fint slyfes.

Sett stekeovnen p 200 grader.

Smelt smret i mikroen eller i en kjele. Rr inn havregryn i smret.

Pisk sukrin, sukrin gold og egg til blandingen blir litt lysere. Rr inn vaniljeekstrakt og bakepulver.

Tilsett havregrynblandingen sammen med de andre ingrediensene.

Fordel en god teskje rre p bakepapir. Pass p ha plass mellom, slik at ikke alt smelter sammen.

Stekes midt i ovnen i ca 5-6 minutter. De skal bli gyldne p kantene.

La de avkjle seg p bakebrettet fr du flytter de over p en rist.

Oppbevares i en kakeboks.

Lenkene er tilsendt.

Spre og deilige :)

Jeg liker ofte tilsette vaniljeekstrakt i det jeg baker fordi jeg fler det hjelper litt p den kjlige smaken man ofte opplever nr man baker med sukrin.

I morgen er det ikke bare en uke igjen til julaften, men ogs to uker igjen av 2014. En tid for mimring, tilbakeblikk og ikke minst - vende blikket og fokus p det som venter, nye ml og nye minnerike opplevelser.

Ta vare p deg selv - og de rundt deg.

#oppskrift #jul #havreflarn #utensukker #sukkerfri #sukrin #funksjonellmat #hverdag #julebakst #gravid #mamma #tips #kosthold #mat #bakekona

Sukkerfrie og saftige lussekatter

Hei!

Lucia-dagen og feiringen nrmer seg med stormskritt.

Dagen da trtte foreldre og barn mter opp i barnehagen eller p skolen. Barna i hvite klr og med glitter i hret. Og vi spiser lussekatter til frokost!

Pluss en del kaffekopper til foreldrene ;)

Selve historien om Sankta Lucia er ikke srlig koselig, s den sier vi ikke noe mer om her

Vi gr rett p oppskriften.

Oppskrift:

  • ca 1 kg hvetemel - hold tilbake litt mens du elter for se hvor mye som er ndvendig
  • 100 gramsukrin +**
  • 1 pakke fersk gjr - bl pakke
  • 1 ts kardemomme
  • 1 g safran eller 1-2 ts gurkemeie
  • 1 egg
  • 1 god spiseskje honning
  • 5 dl lunken/romtemperert melk
  • 1/2 ts salt
  • 150 gram smr skjrt i sm terninger - jeg brukte ekte meierismr

**Jeg har ogs prvd bake med vanligsukrin. Det gr absolutt an, men jeg fler det gir et litt mer kompakt resultat. Da brukte jeg 175 gram sukrin i deigen, istedenfor 100 gram sukrin +. Evt g ned til 150 gram sukrin, og heller 1-2 skjeer ekstra med honning.

Tilsett alle ingrediensene i bakebollen bortsett fra salt og smr. Gjren behver ikke lses opp i melken, men kan bare smuldres i sm biter med de andre ingrediensene.

Kjr maskinen p medium til lav hastighet. Etter et minutt kan du tilsette saltet.Salt i kontakt med gjr kan faktisk hemme veksten til gjren.La maskinen elte deigen i minimum 5 minutter, gjerne litt lenger. S tilsetter du litt og litt av smret. Ikke for mange terninger om gangen, og la de bli eltet inn i deigen fr du tilsetter flere.

Elt deigen et par minutter til, og se n om du evt m tilsette litt mel. I s fall ikke mer enn til at deigen lsner fra bakebollen. For mye mel gir en hard og kompakt deig.

Dekk deigen med plast, slik at ikke fuktigheten forsvinner mens den hever. Sett bollen p et lunt sted, og skru p tlmodigheten :)

La deigen heve til dobbelt strrelse, ca 1-2 timer. Min fikk st i ca 1 1/2 time.

Linkene er tilsendt.

Resultatet er en smidig deig, som er lett forme.

Kna deigen, slik at du fr ut en del av luftboblene.

Slipp kreativiteten ls, og lag enten de tradisjonelle eller finn p egne former.

Her i huset var det meget populrt med snegler og slanger ;)

Dekorer med rosiner der du fler det passer.

Legg et kjkkenhndkle over bakebrettene, og la de etterheve i 1-1/2 time.

Jeg pensler gjrbakst med et sammenpisket egg fr steking, men du kan ogs bruke melk.

Forvarm ovnen til 220 grader.

Stekes midt i ovnen i 8-12 minutter.

Tiden avhenger av strrelse og ovn. De skal ha blitt gyldne p undersiden og oversiden.

Nydelige rett fra ovnen.

Avkjl de p en rist, slik at de holder best mulig skorpe p undersiden.

GULT ER KULT!

Disse er verken tunge eller trre.

Men luftig gjrbakst, som bare smelter i munnen.

Og de kan utmerket fryses!

S du trenger ikke vente til selve Lucia-dagen for lage disse.

Fryste boller tar du opp fra fryseren. Lar de tine i romtemperatur p kjkkenbenken. Og steker de midt i ovnen p 200 grader i 4-5 minutter. Som nystekt igjen!

Stor suksess hos bde liten og stor!

Jeg hper dere har hatt en fin frjulstid s langt, og ikke lar stresset ta helt overhnd. Forelpig tror jeg at vi har ganske kontroll over julegaver og det som m tenkes p, men jeg fr sikkert litt hyere puls av tenke utover i neste uke ;)

Bak i vei!

#oppskrift #jul #lussekatter #utensukker #sukkerfri #gjrbakst #sukrin #funksjonellmat #bake #hverdag #mamma #bakekona #kosthold #mat

Babylykke med rosa glasur!

Hei!

Da flte jeg det var p tid dele med dere litt av hva som egentlig foregr p hjemmefronten.

Jeg skriver som sagt veldig lite privat her p bloggen, men denne nyheten pvirker. naturlig nok, min hverdag ganske s mye om dagen!

Yes, jeg er gravid med ei lita prinsesse - og meget lykkelig! :)

Dette er mye av rsaken til at bloggen og formen har vrt ganske redusert og ustabil denne hsten.

Som med storebror, har jeg dessverre store problemer med bekkenet. Derfor er bde trening OG baking blitt en veldig liten del av min hverdag. Det er nesten s kenwooden rekker f et tynt stvlag p seg..

Energinivet varierer veldig fra dag til dag, og god nattesvn er luksus.Men alt dette var jeg forberedt p. S her er det bare tenke s positivt som mulig for gjre ventetiden til en fin tid :)Og til slutt kommer belnningen!

Jeg kan si spass at jeg allerede er over halvveis, og karate kid vokser helt perfekt :) Storebror synes det ogs er veldig stas med lillesster i magen, s fr vi se om det er like stas nr hun kommer ut ;)

Jeg hadde mange planer for juleoppskrifter o.l, men som sagt er jeg nesten ikke p kjkkenet om dagen. Ikke uten at jeg fr svi for det med bekkensmerter etterp.

Men jeg skal fortsatt blogge jevnlig, har noen oppskrifter p lur og har selvsagt ikke tenkt ha helt tomme kakebokser i jula! S ikke glem meg ;)

Oppskrift p disse bollene uten tilsatt sukker har jeg selvsagt her p bloggen, og den finner du i DETTE innlegget :)

Takk for kommentar p Instagram i gr, og for at dere er noen tlmodige lesere :)

Jeg lever ihvertfall i en rosa lykkeboble, gleder meg enormt til begynne p 2015!

Ha en fantastisk mandag - og kjr forsiktig!

#gravid #mamma #mammablogg #oppskrift #bake #boller #baby #sukkerfri #utensukker #funksjonellmat #sukrin #mat #mandag #jul #lykke #bakekona

Dagens ebay-tips for de bakeglade

Hei!

Fredag og nok en helg str for tur :)

Har dere begynt fylle opp kakeboksene?

Jeg hadde mange planer for baking i desember, og ikke minst blogginnlegg. Men det er ikke alltid ting gr etter planen. Jeg skal gjre s godt jeg kan dele med dere det jeg har, men n om dagen er det en del andre ting som fyller dagene mine :)

I dag skal jeg komme med et lite tips om et redskap jeg bruker flittig p kjkkenet.

En iskremskje. Eller rettere sagt tre stykker i forskjellige strrelser.

Jeg har jo nevnt fr at jeg er en ivrig ebay-sker, og bakeutstyr er en spesiell ting jeg handler en god del derfra. Alt fra silikonformer til alle mulig hytider, pepperkakeformer og andre sm duppeditter.

Med disse skjeene er en av mine absolutt favoritter.

Ja, det gr under navnet "ice cream scoop", men det er et utrolig universelt verkty.

Kursen er nok litt annerledes fra da jeg kjpte akkurat disse for en mned siden, men jeg betalte rundt 60 kr for alle tre.

Jeg kjpte fra DENNE selgeren, men sk evt bare etter: stainless steel ice cream scoop

Det som er s genialt med disse skjeene at det er veldig lett fordele lik mengde av det du lager, og med den lille skrapen p innsiden av skjeen faller det lett ut selv. Det er veldig greit ha forskjellige strrelser, for det kan varierer hvor mye du trenger med tanke p hva du lager.

Her er noen av tingene jeg bruker de til:

Is - selvsagt

Fylle muffinsformer med rre

Fordele cookie dough/kjeksdeig p bakebrettet

Fordele lik mengde med kremfyll p en kake

Lage like store kjttboller - eller medisterkaker i disse juletider ;)

Kom gjerne med andre tips hvis du har det! :)

Denne helgen skal vi blant annet p Julemarkedet p Norsk Folkemusem. En tradisjon fra jeg var liten, som vi n tar med videre med vrt barn. Og jeg m selvsagt ha en nystekt lefse med smr p ;)

Hper dere har en fin helg i vente :)

#tips #ebay #bake #bakeustyr #fredag #jul #bakekona

Sunne pannekaker med jordbrkrem

Hei!

DA er vi i gang med desember, og en vellykket helg er oversttt.

Her er huset n pyntet for skape julestemning, og i helgen ble det bakt og pyntet pepperkaker til den store gullmedaljen av bde sm og store.

Og i dag ble den frste luken p kalenderen pnet. 23 dager igjen til julaften, men det er nok av ting som skal skje fr den tid!

Jeg vet at jeg gleder meg skikkelig til barne-tv og Jul p Mnetoppen. Kl 18 fra n av blir hellig tid her i heimen ;)

Ingen julerelatert oppskrift her i dag, men noen skikkelig deilige pannekaker!

Man kan jo ikke bare putte i seg julegodis hele desember ;) Uansett hvor godt det er.

Jeg varierer p hvilken meltype jeg bruker alt etter hva jeg har i skuffen. Jeg holder meg som regel til forskjellige grove varianter. Noen ganger blir det en skikkelig god miks av bde fullkornsmel, sammalt hvete fin, havremel og speltmel. S bruk det du har!

Oppskrift:

  • 3 dl trrvare - alts det melet du vil bruke
  • 5 dl melk
  • 1/2 ts salt
  • 3 egg
  • 2 ss smeltet smr

**Ofte putter jeg ogs oppi en skvett vaniljeekstrakt eller en god klype sukrin gold for en litt stere variant.

Bland sammen melet og melken til en klumpfri rre. La rren svelle p benken i minimum 15 minutter.

Tilsett salt, egg og smr og rr alt godt sammen.

Stek i vei!

Du behver ikke steke hele rra p en gang. Hell rra over p en flaske/shaker og sett i kjleskapet. S er det bare riste p flasken og hell i stekepannen nr du vil ha en pannekake. Et par dager pleier jeg ha evt ekstra rre i kjleskapet.

Eller stek opp hele rra, og oppbevar de ekstra pannekakene pakket inn i kjleskapet. Deilig matpakkefyll eller et raskt mellommltid!

Toppet med deilig og frisk jordbrkrem.

Laget av gresk yoghurt, 1 ts jordbrsyltety uten sukker og et par jordbr i biter.

Pannekaker til frokost er det nok mange sm og store som setter pris p i juletida ;)

Det er 1. desember i dag. I dag er det 1. desember!

#oppskrift #mat #mandag #desember #pannekake #sukkerfri #utensukker #sukringold #funksjonellmat #frokost #middag #tips #jordbr #jul #bakekona

, Oslo

Kontakt: bakekona@gmail.com

hits